Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Χρήστος Σταϊκούρας σε τράπεζες: Δώστε χρήματα στις επιχειρήσεις

Χρήστος Σταϊκούρας: Προετοιμάζουμε το πρώτο «πράσινο» ομόλογο

Να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης θα ζητήσει από τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει σήμερα (29.06.2021) μαζί τους. Στην κυβέρνηση υπάρχει σαφής δυσαρέσκεια για την πιστωτική επέκταση δεδομένων των ευνοϊκών συνθηκών που υπάρχουν στην οικονομία, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να τονίσει στις τράπεζες, ότι η κυβέρνηση έλαβε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, ώστε τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν σημαντικά. Στήριξε, όταν χρειάστηκε την βελτίωση των ισολογισμών και βέβαια είναι αρωγός κάθε προσπάθειας, ώστε να μπει φραγμός στην δημιουργία μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Επίσης θα τους σημειώσει ότι έχουν πλέον πρόσβαση και σε επαρκή χρηματοδότηση, αλλά και σε φθηνή χρηματοδότηση, είτε μέσω της ΕΚΤ, είτε μέσω της επιστροφής των καταθέσεων και των μηδενικών επιτοκίων που προσφέρουν.

Με βάση όλα τα παραπάνω θα τους ζητήσει να πάψουν να φέρνουν κολλήματα και να προχωρήσουν στην δανειοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Από την πλευρά τους βέβαια οι τράπεζες θα αντιτείνουν ότι προσφέρουν δάνεια, αλλά δεν υπάρχει ζήτηση από υγιείς επιχειρήσεις. Για τις υπόλοιπες θα επισημάνουν ότι δεν μπορούν να τις χορηγήσουν καταστρατηγώντας τους κανόνες που θέτει η ΕΚΤ και ο ESM.   

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει από την πλευρά του να πιέσει τις τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες, σε τέτοιο βαθμό που δεν θα επηρεαστεί η ευστάθεια του συστήματος, αλλά και δεν θα διακυβευτεί η τόσο μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από την πλευρά των τραπεζών, ώστε να τιθασευτεί ο βραχνάς των «κόκκινων» δανείων.

Η κυβέρνηση θέλει και επιδιώκει να δοθούν ανάσες ρευστότητας στις επιχειρήσεις και να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες και πάλι την πραγματική οικονομία.

Η όλη κατάσταση που αφορά την πιστωτική επέκταση θα μπει σήμερα στο τραπέζι στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο Χρήστος Σταϊκούρας με τους τραπεζίτες. Ο υπουργός Οικονομικών έχει συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπων από φορείς της αγοράς και Επιμελητήρια της χώρας.

Η συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη των κυβερνητικών οικονομικών στόχων. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να τονίσει τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι το οποίο και αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης και η επιβεβαίωση των ισχυρών αναπτυξιακών προβλέψεων δεν μπορούν να έρθουν από μόνα τους. Για το λόγο αυτό, στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τις διοικήσεις των τραπεζών μεταφέρεται εδώ και καιρό η ανάγκη αύξησης των δανειοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς, παρά την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, η πλειονότητά παραμένει εκτός. Φαίνεται πως δεν υπάρχει ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τα στοιχεία του τελευταίου κύκλου χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Οι τράπεζες, από την άλλη, φαίνεται να καταγράφουν πως από εκείνους που υπέβαλαν αίτηση χρηματοδότησης ένας μεγάλος αριθμός δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει το δάνειο που ζητούσε βάσει των οικονομικών στοιχείων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις