Τετάρτη, 19 Ιουν.
34oC Αθήνα

Υπ. Εργασίας: Μείωση κατά 60% των εκκρεμών συντάξεων από τότε που δημιουργήθηκε ο ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ

Απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα σχετικά με τη διαδοχική ασφάλιση δίνει το υπουργείο Εργασίας. Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ξανα- ανακάλυψε» τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση, οι οποίες ήταν καθεστώς για δεκαετίες ολόκληρες στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο στόχος προφανής: «Να παρουσιάσει μία παντελώς ψευδή εικόνα για τη νέα κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί σήμερα, μετά τη ψήφιση του ν. 4387/2016, τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και την έκδοση σειράς ευνοϊκών για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους αποφάσεων και εγκυκλίων».

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας», το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει τα εξής:

«Οι εκκρεμείς συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση δεν είναι 50.000, όπως ανακριβέστατα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, αλλά 11.548, εκ των οποίων μόνο οι 2.900 αφορούν αιτήσεις, πριν από τις 12/5/2016. Από τις 13/5/2016 και μετά, έχουν εκδοθεί με βάση τις νέες διατάξεις, 24.000 συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση και, ταυτόχρονα, έχουν μειωθεί κατά 60% οι εκκρεμείς αιτήσεις που υπήρχαν, πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Οι νέοι συνταξιούχοι με διαδοχική ασφάλιση δεν έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Δικαιούνται να λάβουν, εφόσον το δηλώσουν, προσωρινή σύνταξη και ήδη 4 στους 10, αξιοποιώντας τη σχετική δυνατότητα, λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης συντάξεων με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης, καθώς και τα ποσά που αντιστοιχούν, έχουν βελτιωθεί δραστικά, σε σύγκριση με το καθεστώς που ίσχυε, πριν από την ψήφιση του ν. 4387/2016. Οι βελτιώσεις είναι σε όλους γνωστές και αποτυπώνονται στις σχετικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί στις 19/9/2017 για την εφαρμογή του άρθρου 19 του ν. 4387/2016 και στις 16/2/2018, ειδικά, προς όφελος των ασφαλισμένων στο πρώην ΝΑΤ, που αποσπασματικά και σκοπίμως χρησιμοποιήθηκαν στο δημοσίευμα, με σκοπό την παραπλάνηση και τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων για το σύνολο των περιπτώσεων».

«Για την περαιτέρω επίσπευση της απονομής των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση, έχει δημιουργηθεί, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λειτουργεί από τον ΕΦΚΑ, ηλεκτρονική εφαρμογή για τον αυτόματο και ακριβή υπολογισμό των σχετικών παροχών» προσθέτει το υπουργείο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις