Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Υποβολή δηλώσεων με ρυθμό χελώνας – Μόνο ένας στους δύο έχει υποβάλλει – Σημαντική υστέρηση στα έσοδα της εκκαθάρισης

φορολογικές δηλώσεις

Με ρυθμό χελώνας συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και όλα δείχνουν ότι η παράταση είναι μονόδρομος. Μέχρι χθες είναι υποβληθεί σχεδόν οι μισές και πλέον ο χρόνος δεν επαρκεί, αφού απομένουν μόλις 10 ημέρες μέχρι την προθεσμία που έχει δοθεί. Θα πρέπει να υποβάλλονται 310.000 δηλώσεις ημερησίως, πράγμα που θεωρείται ως αδύνατο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η παράταση θα είναι είτε μέχρι τις 20 Ιουλίου, είτε μέχρι τις 27 Ιουλίου. Πάντως η πρώτη δόση θα πληρωθεί κανονικά στις 31 Ιουλίου. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι από τις χρεωστικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί ο μέσος συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται σε 819 εκατ. ενώ απομένουν σχεδόν 3 δισ φόρος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το 2018, πράγμα που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί, έστω και αν είναι σίγουρο πως τα βαριά εκκαθαριστικά μένουν ως συνήθως για το τέλος.

Μέχρι χθες μόνο οι φορολογούμενοι που «καίγονται» να εισπράξουν το επίδομα τέκνων αλλά και όσοι θέλουν να έχουν ήδη υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση προκειμένου να ανανεώσουν το δικαίωμα πρόσβασης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ έχουν σπεύσει να ανταποκριθούν στην υποχρέωση υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Το γεγονός ότι από τις περίπου 3,1 εκατομμύρια δηλώσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι και χθες, ποσοστό 63,5% (δηλαδή περίπου οι δύο στις τρεις) ήταν είτε μηδενικές είτε πιστωτικές, έχει την εξήγησή του. Από το σύνολο των 1.561.459 ατόμων με μηδενική δήλωση και τους 411.117 με πιστωτική δήλωση, πολλοί είναι γονείς με παιδιά οι οποίοι έσπευσαν να υποβάλλουν τη δήλωση για να εισπράξουν εγκαίρως το επίδομα τέκνων. Μέχρι και στις 18/06 είχαν υποβληθεί 488.077 δηλώσεις Α21 εκ των οποίων είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία –λαμβάνοντας τη σχετική έγκριση- οι 410.160. Ο ΟΠΕΚΑ (ο νέος φορέας που είναι υπεύθυνος για τις πληρωμές του επιδόματος τέκνων) έχει ανακοινώσει ότι όσοι σπεύσουν να κάνουν φορολογική δήλωση και δήλωση Α21 μέχρι σήμερα, θα πληρωθούν στις 27 Ιουνίου δύο «μηνιάτικα» από το επίδομα τέκνων ενώ η 3η δόση θα πληρωθεί στις 27 Ιουλίου. Από την άλλοι, όσοι γνωρίζουν ότι το εκκαθαριστικό τους θα φέρει αυξημένα βάρη, καθυστερούν όσο το δυνατόν περισσότερο την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Αυτό βέβαια γίνεται κυρίως για… ψυχολογικούς λόγους καθώς όποια και αν είναι η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, η ημερομηνία πληρωμής της δόσης δεν θα αλλάξει.

Μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί μόλις 1,14 εκατομμύρια χρεωστικές δηλώσεις με τα οποία οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 912,8 εκατ. ευρώ. Μια απλή διαίρεση δείχνει ότι ο μέσος φόρος διαμορφώνεται στα 819 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ακόμη πολύ χαμηλό καθώς τα «βαριά» εκκαθαριστικά δεν έχουν υποβληθεί ακόμη. Πέρυσι, τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ήταν 2,596 εκατομμύρια και με αυτά βεβαιώθηκε φόρος 3,874 δισ. ευρώ. Δηλαδή, πέρυσι, ο μέσος φόρος ανά εκκαθαριστικό διαμορφωνόταν στα 1492 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι τα περίπου 1,5 εκατομμύριο χρεωστικά εκκαθαριστικά που δεν έχουν υποβληθεί ακόμη θα φέρουν μέσο πρόσθετο φόρο άνω των 2000 ευρώ το καθένα προκειμένου να διαμορφωθεί ο μέσος όρος στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ουσιαστικός λόγος για να πέσει ο μέσος όρος σε χαμηλότερα επίπεδα δεν υπάρχει. Το αντίθετο: με την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, χιλιάδες φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη.

Το οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει την ανησυχία του για τη διαδικασία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουν βεβαιωθεί φόροι μόλις 912,8 εκατ. και ότι το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα πρέπει να φτάσει στα 3,8 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι «λείπουν» αυτή τη στιγμή βεβαιωμένα έσοδα τριών δισ. ευρώ. Πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα αν αυτά τα 3 δισ. ευρώ θα φανούν με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν από εδώ και πέρα ή αν για μια ακόμη χρονιά, οι φορολογούμενοι θα εμφανίσουν μικρότερα εισοδήματα για να απαλλαγούν από τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις