Τρίτη, 21 Μαΐ
22oC Αθήνα

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4402 δολάρια.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4431 δολάρια από το επίπεδο των 1,4505 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η πτώση του ευρώ συνδέεται με την χθεσινή κατάθεση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet. Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πορεία του πληθωρισμού στην Ε.Ε, δημιουργώντας έτσι προσδοκίες για το πάγωμα των ευρω-επιτοκίων. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει το ζήτημα των επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης και σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών δεν αναμένεται να τα διατηρήσουν αμετάβλητα στο 1,5%.

Πιέσεις δέχθηκε σήμερα το ευρώ μετά την υποχώρηση που εμφάνισε ο δείκτης καταναλωτική εμπιστοσύνης τον Αύγουστο. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων το σύνολο των συναλλαγών που καταγράφηκε στο Ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών (ΗΔΑΤ) διαμορφώθηκε στα 3 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης.

Ο τίτλος στον οποίον παρατηρήθηκαν οι περισσότερες συναλλαγές (2 εκατ. ευρώ) ήταν το 6μηνο έντοκο γραμμάτιο. Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διαμορφώθηκε στο 15,14% από 15,00% χθες με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στο 17,24% από 17,20% χθες, έναντι 2,13% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου .

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,08%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 1,90%, στο εξάμηνο στο 1,74%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,54% από 1,53% και ο μήνας αυξήθηκε οριακά στο 1,35% από 1,34%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε