Τρίτη, 21 Μαΐ
23oC Αθήνα

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4237 δολάρια.

 Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4170 δολάρια από το επίπεδο των 1,4309 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Οι πιέσεις που ασκούνται σήμερα στο ευρώ συνδέονται με τις μάλλον απαισιόδοξες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Η κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία έχει χάσει τον “αναπτυξιακό της δυναμισμό”. Οι εκτιμήσεις αυτές εκτιμάται ότι μπορεί να βάλουν φρένο στην ΕΚΤ, καθυστερώντας τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους και η σθεναρή αντίσταση που προβάλει έναντι αυτών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκάλεσαν σήμερα ισχυρές πιέσεις. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε σήμερα, το χθεσινό πρωτοσέλιδο των Financial Times, για την πρόθεση της ΕΚΤ να μην δέχεται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρο αν η χώρα προχωρήσει ακόμη και στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους. Όπως δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Bloomberg ο Jens Weidmann, «η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, μέσα σε ένα περιβάλλον ισχυρής αμφισβήτησης για την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδος, θα αναγκάσει την ΕΚΤ να μην τα αποδέχεται ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης προς τις τράπεζες».

Στο ΗΔΑΤ το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα 52 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20/08/11 με 31 εκατ. ευρώ και στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20/08/15 με 9 εκατ .ευρω.

Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διευρύνθηκε αξιοσημείωτα στο 13,57% από 12,80% χθες, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (λήξεως 19/06/20) να διαμορφώνεται στο 16,62% από 15,93% χθες, έναντι 3,05% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,15%, στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο 1,94%, στο εξάμηνο διατηρήθηκε στο 1,71%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,43% ο μήνας παρέμεινε στο 1,24%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε