Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Υποχωρούν τα ομόλογα, πιο κοντά η έξοδος στις αγορές και η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Υποχωρούν τα ομόλογα, πιο κοντά η έξοδος στις αγορές και η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Νέα μεγάλη υποχώρηση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Έπεσε κάτω από 3,5%, που είναι ιστορικό χαμηλό. Η τάση αυτή σε συνδυασμό με την πρόθεση της Ελλάδος να αποπληρώσει τα ακριβά δάνεια προς το ΔΝΤ, φέρνουν ακόμη πιο κοντά την στιγμή αυτή.

Στο μεταξύ στο υπουργείο Οικονομικών είναι με το δάκτυλο στην σκανδάλη προκειμένου να κάνουν και νέα έξοδο στις αγορές με την έκδοση 3ετούς ομολόγου προκειμένου να αντληθούν περί τα 3 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες η συζήτηση για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ μεταφέρεται στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρευρεθεί στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12-14 Απριλίου). Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το ζήτημα της αποπληρωμής του ΔΝΤ τόσο με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ όσο και με τους εκπροσώπους της Κομισιόν. Παράλληλα θα ανακοινωθούν και οι νέες εκθέσεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ, για τα δημόσια οικονομικά και για τις τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν υψηλό μέσο επιτόκιο, της τάξεως του 4,8% και πλέον (πολύ μεγαλύτερο του ESM), ενώ είναι γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των συνολικά υπολειπόμενων 9,8 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο ESM που δεν είναι αντίθετος με την αποπληρωμή, θα ήθελε να υπάρξει εξόφληση ολική, αλλά μερική.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να αποπληρωθούν περί τα 6,5 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων της από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως “θα το υποστήριζε”, ενώ τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους πιστωτές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Μάλιστα, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς για το ένα τρίτο των δανείων του ΔΝΤ (3,5 δισ.) η Ελλάδα πληρώνει «πολύ ακριβό» επιτόκιο 5%, «πολύ υψηλότερο» από το κόστος δανεισμού στις αγορές.

Έξοδος στις αγορές

Το θετικό κλίμα στις αγορές και ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων πιέζουν την Ελλάδα να κάνει άμεσα το βήμα προς τις αγορές, δεδομένου ότι κανείς δεν εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει η «αιώνια λιακάδα». Μάλιστα όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης «είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την έξοδο».

Το ιδανικό σενάριο θα ήταν η έκδοση του 3ετούς να έχει επιτόκιο κάτω του 2%, έτσι ώστε να μπορέσει να σηκώσει από την αγορά περί τα 3 δισ. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις