Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Υποχρεωτικά θα δέχονται πληρωμές με POS άλλοι 35 επαγγελματικοί κλάδοι – Σε ταξί, μεσιτικά γραφεία, συναυλίες και ΙΕΚ

Υποχρεωτικά θα δέχονται πληρωμές με POS άλλοι 35 επαγγελματικοί κλάδοι – Σε ταξί, μεσιτικά γραφεία, συναυλίες και ΙΕΚ

Το σύνθημα «POS παντού» ξεκινά να παίρνει σάρκα και οστά από την αρχή του χρόνου με την προσθήκη άλλων 35 νέων επαγγελματικών κλάδων που θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα.

Σήμερα (14.12.2023) αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, που θα κατονομάζει την σχετική λίστα και τους ακριβείς κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν μηχανήματα πληρωμών με κάρτες καθώς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου. Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, η υπουργική απόφαση θα προβλέπει την επέκταση εντός του Ιανουαρίου των τερματικών POS σε 35 κλάδους επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται από την εγκατάσταση τερματικών δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πληρώνουν με κάρτα (πλαστικό χρήμα) τις αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα θα προσδιορίζονται με ακρίβεια τα πρόστιμα για τους παραβάτες ενώ θα προβλέπεται ότι κατ’ εξαίρεση για τους δύο πρώτους μήνες του 2024 δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στους νέους υπόχρεους εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31 Ιανουαρίου 2024 και αναμένουν την εγκατάστασή του.

Στη λίστα με τις 35 νέες κατηγορίες επαγγελμάτων που θα είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

1. ιδιοκτήτες ταξί,

2. παραγωγοί λαϊκών αγορών και πωλητές σε πανηγύρια,

3. ιδιοκτήτες περιπτέρων, ψιλικών, παντοπωλείων,

4. μεσίτες και ασφαλιστικοί πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων,

5. θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, τραγουδιστές, μουσικά συγκροτήματα, χορευτές,

6. ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΙΕΚ κ.α.

Επίσης η υπουργική απόφαση θα προβλέπει την υποχρέωση όλων των επαγγελματιών να δέχονται πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής (σύστημα IRIS).

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει έχουν οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων από τον ΦΠΑ, καθώς και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος. Παράλληλα θεωρείται ότι η επέκτασή τους θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και θα περιορίσει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

Με την επέκταση των POS αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ανήλθαν σε 49 δις. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ το πρώτο εξάμηνο του έτους:

• Ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε σε 1,048 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 2% ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 49 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3%.

• Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα εμφανίστηκε αυξημένος στις 52, από 50 το προηγούμενο εξάμηνο.

• Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως για συναλλαγές μικρής αξίας. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανήλθε σε 56 συναλλαγές, από 53 το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 27 συναλλαγές.

• Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ανήλθε σε 2.414 ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,48% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μηδενική σχεδόν μεταβολή της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 0,05%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.611 ευρώ, από 2.610 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο. Η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε σε 1.273 ευρώ, από 1.320 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο.

• Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε κατά 5% σε 46 ευρώ, από 48 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις