Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Αβοκάντο. ‘Ενα παρεξηγημένο φρούτο

Αβοκάντο. ‘Ενα παρεξηγημένο φρούτο

Το αβοκάντο είναι φρούτο, ωστόσο δεν συγκεντρώνει τα τυπικά χαρακτηριστικά των φρούτων

και αυτό γιατι σχεδόν το 90% της σύστασής του είναι λίπος γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερο πλούσιο σε θερμίδες.
‘Ενα μέτριο αβοκάντο (145 γραμ) προσδίδει 275 θερμίδες, ωστόσο, περιέχει σημαντικά για την υγεία θρεπτικά συστατικά

Μελέτες που εχουν εξετάσει την επίδραση του αβοκάντο στην υγεία εχουν δείξει ότι άτομα με υπερχοληστερολαιμία που κατανάλωναν καθημερινά μικρές ποσότητες αβοκάντο κατάφεραν όχι μονο να  μειώσουν την ολική και στην LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη), αλλά κια να αυξήσουν την HDL χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη). Ο λόγος είναι η ιδιαιτερα πλούσια περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ,τα οποία έχουν προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα του ανθρώπου.

Επιπρόσθετα, το αβοκάντο εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και έτσι συμβάλει και στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Σημαντική είναι και η αντικαρκινική δράση του αβοκάντο. Σύμφωνα με εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutritional Biochemistry το εκχύλισμα του αβοκάντο μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Η αντικαρκινική του δράση αποδίδεται στις υψηλές συγκεντρώσεις  βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων αλλά και σε ενα πλήθος  φυτικών αντιοξειδωτικών (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, α- και β-καροτίνη).

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε το φρούτο αυτό είναι να προσθέσετε 2-3 φέτες σε μια σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά και καρότο. Ο λόγος? Τα λιπαρά που περιέχονται στο αβοκάντο βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών στοιχείων των λαχανικών, όπως είναι τα καροτενοειδή. Ενας εξυπνος τρόπος να το απολαυσετε καλυτερα είναι να δημιουργήσετε μια σος από πολτό αβοκάντο, ελαιόλαδο και λεμόνι. Ετσι συνδιάζεται μέγιστη απόλαυση και πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Η κα Αναστασία Δουλγέρη είναι Κλινική Διαιτολόγος & Msc Διατροφής Αθλητών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε