Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Δεν αλλάζουν σχέδια στη ΝΔ – «Πολιτικό οξύμωρο» η συγκατοίκηση Τσίπρα-Καμμένου στην εξουσία, από τη στιγμή που δεν τα βρίσκουν για το Σκοπιανό

Δεν αλλάζουν σχέδια στη ΝΔ – «Πολιτικό οξύμωρο» η συγκατοίκηση Τσίπρα-Καμμένου στην εξουσία, από τη στιγμή που δεν τα βρίσκουν για το Σκοπιανό

Λιγότερες από 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, η στροφή που φαίνεται να κάνουν Τσίπρας-Καμμένος και τα μηνύματα κορυφαίου αξιωματούχου από τη Νέα Υόρκη πως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι «έχουν ακόμη πολλή δουλειά να κάνουν» δεν αλλάζουν το σχεδιασμό της ΝΔ.

Στην οδό Πειραιώς είναι ειλημμένη απόφαση ν’ αναδείξουν το πολιτικό οξύμωρο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος δεν αποδέχεται τη συμφωνία των Πρεσπών κι επιμένουν ότι δεν πρόκειται να κυρώσουν ακόμη και μετά τις εκλογές τη συμφωνία αυτή. Εξ ου και θα προτιμούσαν οι εκλογές να γίνουν ακόμη και πριν από την ψήφιση της συμφωνίας, προκειμένου να πάψουν να δημιουργούνται τετελεσμένα.

Εάν οι Σκοπιανοί πουν «ναι» στο αυριανό δημοψήφισμα, τότε θ’ αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ώρα κατά την οποία η συμφωνία θα φτάσει στην ελληνική Βουλή. Και τούτο διότι η κυβέρνηση Ζάεφ στην πΓΔΜ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους τη συνταγματική αναθεώρηση, μολονότι ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η συμφωνία θα έλθει στη Βουλή των Ελλήνων το Μάρτιο.

Ειλημμένη είναι, εξάλλου, η απόφαση της ΝΔ να προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, εάν αυτό χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνει πως δεν θ’ αποδεχθεί θεσμικές ακροβασίες από τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και θ’ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση Τσίπρα.

Με άλλα λόγια, στη ΝΔ απορρίπτουν το ενδεχόμενο να παραμείνει ο κ. Τσίπρας στην εξουσία με κυβέρνηση μειοψηφίας και γι’ αυτό το λόγο θα τον προκαλέσουν να βρει, εάν μπορεί, τις 151 ψήφους που χρειάζονται για ν’ απορριφθεί η πρόταση δυσπιστίας. Διερωτώνται πάντως με νόημα για ποιο λόγο ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν θα ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης, όπως είχε πει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξή του (20 Ιουνίου).

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις