Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιώργος Βασιλειάδης: Τι απαντώ στο ερώτημα «γιατί ξανά αριστερά;»

Γιώργος Βασιλειάδης: Τι απαντώ στο ερώτημα «γιατί ξανά αριστερά;»

Τα ερωτήματα που τίθενται από τους ψηφοφόρους πριν από την προσφυγή στις κάλπες την 7η Ιουλίου είναι πολλά και στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εύλογα. Μας ρωτά πολύς κόσμος: «γιατί ξανά αριστερά;».

Γιατί να μας εμπιστευθούν μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, στη διάρκεια της οποίας μολονότι έγιναν τομές, είδαν λιγότερη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, σε σχέση με τις προσδοκίες μας. Δεν αδικώ και κατανοώ πλήρως κάθε πολίτη που θέλει το καλύτερο για τον ίδιο και την οικογένειά του ειδικά, όσο και την πατρίδα μας γενικότερα. Και για όλους αυτούς τους πολίτες, όλοι εμείς που ανήκουμε στον προοδευτικό χώρο και πολιτευόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε πειστικές απαντήσεις. Απαντήσεις ρεαλιστικές, που θα ξεδιαλύνουν το θολό τοπίο που υπάρχει, τόσο με δική μας ευθύνη, όσο και λόγω τη συστηματικής προπαγάνδας από την αξιωματική αντιπολίτευση και το μιντιακό κατεστημένο.

Σε όλους αυτούς τους πολίτες λοιπόν, απαντούμε. Από τον Σεπτέμβρη του 2015 και μετά τον συμβιβασμό του καλοκαιριού εκείνης της χρονιάς, ζητήσαμε από τον λαό την ανανέωση της εμπιστοσύνης του στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία η οποία όμως θα μπορούσε να δώσει μια προοπτική για τη χώρα και το λαό. Και με τη δύναμη των πολιτών σηκώσαμε όλοι μαζί το βαρύ φορτίο με ένα και μόνο σκοπό. Να καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια χωρίς να αφήσουμε στο περιθώριο κανέναν συμπολίτη μας. Χωρίς να αφήσουμε κανέναν άνθρωπο αποκομμένο από την κοινωνική και οικονομική διαδικασία. Προφανώς αυτά τα χρόνια, κάναμε λάθη. Δεν το αρνούμαστε. Διαχειριστήκαμε σε καθεστώς απόλυτης πίεσης και πολλές φορές οικονομικής ασφυξίας, καταστάσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαμε να είχαμε διαχειριστεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Κανείς όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι καταφέραμε πολλά. Η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες. Η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Η κατάργηση του υποκατωτάτου μισθού και η αύξηση του κατώτατου για πρώτη φορά μετά τα μνημόνια. Η πρώτη αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων μετά από μια δεκαετία μέσω της μόνιμης 13ης σύνταξης. Η λειτουργία με όρους αξιοπρέπειας της δημόσιας παιδείας, μακριά από την εξευτελιστική πρακτική των φωτοτυπιών. Η πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Η δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αλλα και θεσμικές τομές. Ο «Κλεισθένης». Οι δασικοί χάρτες. Ο νέος χάρτης της επιδοματικής πολιτικής. Οι μεταρρυθμίσεις στα θέματα των ατομικών δικαιωμάτων και πολλά ακόμα.

Και όλα αυτά τα καταφέραμε σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, χωρίς δημοσιονομικά περιθώρια.  

Τον Ιούλιο του 2019, σχεδόν έναν χρόνο μετά την επίτευξη της εξόδου από τα μνημόνια, τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Τώρα λοιπόν, σε μια πολιτική κανονικότητα, στην Ελλάδα έξω από τα μνημόνια και τους οικονομικούς καταναγκασμούς, η αριστερά είναι η μοναδική ξεκάθαρη πρόταση για την επόμενη ημέρα της χώρας. Με ευρεία και σαφή κοινωνική αναφορά. Με συγκεκριμένη θεώρηση της κοινωνίας και της οικονομίας. Με επίκεντρο κάθε αναπτυξιακού́ σχεδιασμού, τον άνθρωπο. Σε μια Ευρώπη που γίνεται ολοένα και πιο συντηρητική́, σε μια Ελλάδα που μπορεί́ και προχωράει πλέον ορίζοντας το παρόν της, η αριστερά εκφράζει την κανονικότητα και όχι τη διαφορετική πρόταση.

Σε αυτούς που ρωτούν γιατί ξανά ΣΥΡΙΖΑ; Απαντώ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τις βάσεις για να διορθωθούν λάθη δεκαετιών. Δουλέψαμε με τόλμη και πάθος για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Καταφέραμε να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή και με ενισχυμένες τις κοινωνικές δομές. Δημιουργώντας για πρώτη φορά τους πυλώνες για ένα σοβαρό κράτος πρόνοιας. Σήμερα, τη μεταμνημονιακή περίοδο, βρισκόμαστε μπροστά στη σύγκρουση δυο διαφορετικών κόσμων. Από τη μια πλευρά οι πολιτικές που έφεραν την χώρα στη χειρότερη καμπή της μεταπολιτευτικής της ιστορίας και προβάλλονται ως η νέα λύση. Από την άλλη πλευρά, η έκφραση μιας δίκαιης και ανθρώπινης κοινωνίας. Αυτοί είμαστε. Και θα καταφέρουμε πολλά περισσότερα.

Μιλώντας για το δικό μου χαρτοφυλάκιο, στο διάστημα που υπηρέτησα τους πολίτες ως Υφυπουργός Αθλητισμού, την περίοδο 2016-2019, συνέβαλα στο να κρατηθεί όρθιο το αθλητικό οικοδόμημα. Με παρεμβάσεις στις αθλητικές υποδομές της γειτονιάς, με στόχο όλα τα παιδιά μας να μπορούν να αθληθούν με ασφάλεια, 215 έργα σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα και 200 επιπλέον που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» κάνουν την καθημερινότητα των παιδιών μας καλύτερη. Με τις νομοθετικές μας παρεμβάσεις γυρίσαμε σελίδα στο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού διασφαλίζοντας την εκπροσώπηση (απλή αναλογική), τη διαφάνεια (οικον. έλεγχοι από ΓΕΔΔ), τη συμμετοχή ανεξαρτήτως φύλου (ποσόστωση φύλου στη διοίκηση). Συγκρούστηκα με συμφέροντα 10ετιών στον επαγγελματικό αθλητισμό βάζοντας τις βάσεις για μια νέα, καλύτερη και πιο δίκαιη ημέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο (VAR, τακτικοί δικαστές, αναδιάρθρωση κατηγοριών, συνδρομή FIFA – UEFA).

Με την προηγούμενη ιδιότητά μου, ως Γενικός Γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την περίοδο 2015-2016, πρωτοστάτησα στη δημιουργία ενός νέου δεδομένου για τη χώρα, με τη διεθνή συνεργασία ως βάση για την πραγματική αντιμετώπιση της διαφθοράς. Κορυφαία στιγμή η εξασφάλιση της αποκαλούμενης λίστας «Μπόργιανς», καίριο χτύπημα των κατ΄ εξακολούθηση μεγαλοφοροφυγάδων.

Σε αυτές τις εκλογές, αποφασίζουμε αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω. Σε αυτές τις εκλογές ζητάμε τη στήριξη και τη δύναμη των πολιτών, για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί, την Ελλάδα που αξίζει σε εμάς, στα παιδιά μας, στην ιστορία του τόπου μας.

*Ο Γ. Βασιλειάδης είναι υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις