Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Τραμπ και η Συρία

Ο Τραμπ και η Συρία

Με ένα tweet o Πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε τα πυραυλικά αντίποινα της Αμερικής για την επίθεση με χημικά των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσαντ εναντίον αντικαθεστωτικών στη Συρία.

Πριν ένα χρόνο, για μια αντίστοιχη επίθεση με χημικά, ο Τραμπ είχε διατάξει την εκτόξευση 59 πυραύλων τόμαχοκ, έχοντας όμως πρώτα προειδοποιήσει τη Ρωσία, που είχε φροντίσει να απομακρύνει τους στρατιώτες της από τους αμερικανικούς στόχους. Τώρα η Ρωσία αντιδρά και προειδοποιεί ότι θα αντεπιτεθεί.

Σε όλη τη διάρκεια της συριακής κρίσης εδώ και επτά χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν μια συγκεκριμένη στρατηγική. Η βασική τους απόφαση ήταν να μην εμπλακούν μετά την καταστροφική εμπειρία στο Ιράκ. Το ίδιο λίγο-πολύ αποφάσισαν και οι Άγγλο-Γάλλοι, οι βασικοί στρατιωτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, μετά τη δική τους κακή εμπειρία στη Λιβύη. Αυτό επέτρεψε πρώτα στο Ισλαμικό Κράτος να αναπτυχθεί το 2014, στη Ρωσία να παρέμβει το 2015 (αποθρασυμένη μετά τις επιτυχίες της στην Ουκρανία τον προηγούμενο χρόνο) και στον Άσαντ να ανασυνταχθεί, με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.

Ο Ομπάμα απείλησε αλλά δεν προχώρησε σε αντίποινα για τη χρήση χημικών. Ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι αποχωρεί από τη Συρία. Στην ουσία, κανείς δεν ξέρει τι στρατηγικό στόχο θα έχει η επικείμενη συμμαχική επίθεση. Θα είναι μόνο με πυραύλους; Θα περιλαμβάνει και επανδρωμένα αεροπλάνα, με κίνδυνο να αντιμετωπίσουν τα αντίμετρα της αναβαθμισμένης με ρωσική τεχνολογία συριακής αεράμυνας; Ένα F16 του Ισραήλ πρόσφατα καταρρίφθηκε, κάτι που δεν είχε συμβεί για δεκαετίες. Ο στόχος ποιος είναι: να σταλεί ένα μήνυμα ή να υποβαθμιστεί συνολικά η συντριπτική αεροπορική υπεροπλία του Άσαντ; Και εν τέλει οι Ρώσοι και οι Ιρανοί σύμμαχοι του Άσαντ επί του συριακού εδάφους είναι επιλέξιμοι στόχοι, παράπλευρη απώλεια ή αποτελούν κίνδυνο ευρύτερης κλιμάκωσης που θα πρέπει να αποφευχθεί;

Οι επιθέσεις με χημικά όπλα είναι απολύτως κατακριτέες. Όμως, από τους 350.000 νεκρούς του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, λιγότερο από το 3% πέθανε από χημικά. Η Δύση φαίνεται να λέει πως ο Άσαντ μπορεί να συνεχίσει να σκοτώνει με συμβατικά όπλα. Και η υποψία κάποιων είναι ότι ο Τραμπ σκληραίνει τη στάση του για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά πολιτικά του προβλήματα, χωρίς σχέδιο και μακροπρόθεσμη στόχευση.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις