Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Οι Οικολόγοι Πράσινοι  για τη Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Επιστολές με προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τα δάση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη

Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, τη Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2010 παραμένουν δυστυχώς επίκαιρα όλα όσα ίσχυαν και τις προηγούμενες χρονιές. Παρά τα θετικά βήματα, που έχουν σημειωθεί σε αυτή την κατεύθυνση, τίποτα δεν εγγυάται ότι η παρανομία στις δασικές εκτάσεις θα εξαλειφθεί ή ότι δεν θα ζήσουμε ξανά τα πύρινα καλοκαίρια των τελευταίων ετών.

Τα σημεία που θέτουν οι Οικολόγοι είναι:
-Η δασική υπηρεσία παραμένει ερημωμένη και υποστελεχωμένη, με χιλιάδες οργανικές θέσεις δασικών υπαλλήλων κενές και τεράστια έλλειψη σε κονδύλια για τη δασοπροστασία. Το πρόσχημα δε της οικονομικής κρίσης δεν πιάνει τόπο στη συγκεκριμένη περίσταση, αφού οι προσλήψεις δασικών υπαλλήλων έχουν παγώσει εδώ και δεκαετίες, ενώ τα κονδύλια που αντιστοιχούσαν σε κάθε δασαρχείο ετησίως ήταν πάντα πενιχρά.
-Ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης της Δασικής Υπηρεσίας, αφού η μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απέκοψε τη χρηματοδότησή της από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ το Πράσινο Ταμείο δεν έχει συσταθεί ακόμη.
-Η μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών στο ΥΠΕΚΑ είναι αποσπασματικό μέτρο και δεν συνδέεται με ριζοσπαστικές αλλαγές στη διοίκηση της Δασικής Υπηρεσίας (Γενική Γραμματεία Δασών, κάθετη διάρθρωση της υπηρεσίας).
-Δεν υλοποιήθηκε καμία προληπτική ενέργεια για τη δασοπροστασία, όπως οι καθαρισμοί των δασικών εκτάσεων από τη βιομάζα.
-Δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας, που προβλέπει την εμπλοκή στην δασοπυρόσβεση όλων των σχετικών υπηρεσιών (Δασική, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία) κάτω από ένα σαφώς ορισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και με υποχρεωτική εκπάιδευση όλων των υπαλλήλων για την άμεση επέμβασή τους και την αποτελεσματική κατάσβεση των πυρκαγιών.
-Δεν έχει γίνει ποτέ Εθνική Απογραφή Δασών, που θα μας δίνει σαφή εικόνα για την κατάσταση των ελληνικών δασών, την υγεία τους και τους κινδύνους που διατρέχουν. Η απογραφή αποτελεί απαραίτητο εργαλείο ακόμη και για να αποδείξουμε ως χώρα την ποιότητα της διοίκησης και διαχείρισης που ασκούμε στα πλαίσια των διεθνών συμβάσεων για τη δασοπροστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.
-Το Πυροσβεστικό Σώμα εξακολουθεί να έχει ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη στο θέμα της εκπαίδευσης των πυροσβεστών στη δασοπυρόσβεση.
-Το Ταμείο Αποκατάστασης Πυροπλήκτων δεν έχει διοίκηση, καθώς η διοίκηση Μολυβιάτη παραιτήθηκε και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με επιστολές στην κ. Μπιρμπίλη και στον κ. Χρυσοχοΐδη ενόψει της παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας προτείνουν σειρά άμεσων μέτρων, που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση άμεσα και να συνδεθεί η δασοπροστασία με την εθνική οικονομία. Δεν υπάρχει πράσινη οικονομία χωρίς αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.

 

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε