Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Όμορφα εκτρώματα, όμορφα καίγονται

ΕΦΚΑ

Ο Νόμος Κατρούγκαλου, όταν «κατασκευάστηκε» είχε συγκεντρώσει σειρά από σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ήταν κατά κάποιο τρόπο επιτυχημένοι στην ζωή τους, όχι απαραίτητα πλούσιοι. Τότε οι κυβερνώντες έλεγαν ότι αυτό αποτελεί κοινωνική δικαιοσύνη, να τα πάρουν από τους λίγους και να τα δώσουν στους πολλούς. Δεν εξέτασαν βέβαια ότι αυτοί οι λίγοι ήταν αυτοί που είχαν την τύχη να έχουν εισόδημα ετήσιο 20.000 ευρώ ή κάπου εκεί.

Θεώρησαν δίκαιο αυτός ο ελεύθερος επαγγελματίας που έχει έσοδα 20.000 ευρώ, περίπου 1.800 ευρώ τον μήνα, να πληρώνει για φόρους και εισφορές περίπου 14.000 ευρώ και να του μένουν στην τσέπη 6.000 ευρώ.

Όμως το σύστημα χρεοκόπησε στην πράξη. Και δεν χρεοκόπησε από την εν δυνάμει απόφαση του ΣτΕ, που φέρεται να κρίνει αντισυνταγματικό το έκτρωμα Κατρούγκαλου, αλλά από τους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν πλέον σοβαρό κίνητρο να κρύψουν εισοδήματα, ώστε να πληρώνουν λιγότερες εισφορές και φόρους. Ένα σύστημα που έχει σοβαρό πρόβλημα με την φοροδιαφυγή, έρχεται το επίσημο κράτος και δίνει κίνητρα για να αυξηθεί, αντί για να μειωθεί.

Όντως οι πολλοί πλήρωναν ένα μικρότερο ποσό για εισφορές, το οποίο δεν τους άλλαζε δα και την οικονομική τους κατάσταση, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των λίγων, καταστρεφόταν αν αποφάσιζαν να είναι συνεπείς.

Η ανάγκη για αλλαγή, εκ νέου, του ασφαλιστικού έχει φανεί σχεδόν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του Νόμου Κατρούγκαλου. Ένας νόμος που έγινε κίνητρα για φοροδιαφυγή, κίνητρα για να μην δουλέψει κανείς πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και εξομοίωνε προς τα κάτω συντάξεις και παροχές υγείας. Ένα σύστημα που παρήγαγε την αδικία, αφού εάν κάποιος είχε την τύχη να βγει στην σύνταξη πριν από την εφαρμογή του Νόμου, θα ελάμβανε αποδοχές κατά 30% περισσότερες από κάποιον που είχε την ατυχία να βγει μετά, έστω και αν είχαν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά: συντάξιμα χρόνια και αποδοχές.

Αυτοί που μας κυβερνούν θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι η προκοπή δεν είναι αμαρτία και δεν πρέπει να πυροβολούν αδιακρίτως όποιον έχει καταφέρει έστω και κάτι μικρό στην ζωή του.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις