Τετάρτη, 22 Μαΐ
26oC Αθήνα

Παχαίνετε αν παραλείπετε το πρωινό γεύμα σας…

Παχαίνετε αν παραλείπετε το πρωινό γεύμα σας…

Eίναι γνωστό ότι εάν παραλείψουμε το πρωινό γεύμα καταναλώνουμε πολύ περισσότερες θερμίδες

 κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, διότι απλά, όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε στέρηση, με την πρώτη ευκαιρία αποθηκεύει υλικό ενέργεια σε λίπος. Η εξήγηση είναι πολύ απλή

Ερευνητές εξέτασαν λειτουργία του εγκεφάλου σε είκοσι υγιείς ενήλικες που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα παχυσαρκίας. Κάνοντας χρήση της μαγνητικής τομογραφίας (MRI), μελετήθηκε η ροή του αίματος στον εγκέφαλο των εθελοντών. Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες επιχείρησαν να εξετάσουν κατά πόσο οι διατροφικές συνήθειες που ισχύουν σε τέτοιες περιπτώσεις επηρεάζουν το κέντρο επιβράβευσης του ανθρώπινου εγκέφαλου.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν στην συγκεκριμένη εξέταση αφού προηγουμένως δεν είχαν καταναλώσει πρωινό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι ερευνητές τους έδειξαν φωτογραφίες με τρόφιμα μεγάλης θερμιδι8κής αξίας, όπως, πίτσα, τούρτα,  και σοκολάτα  και χαμηλής θερμιδικής αξίας, λαχανικά,  φρούτα και ψάρια.

Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι οι εθελοντές όταν έβλεπαν παχυντικά τρόφιμα που περιείχαν  πολλές θερμίδες, το κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου τους ήταν πολύ δραστήριο.

Όταν όμως οι συμμετέχοντες δύο ώρες πριν την εξέταση είχαν φάει πρωινό, οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι που ήταν πολύ πιο διαφορετικό. Το κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου τους δεν φάνηκε να έχει καμία ιδιαίτερα υψηλότερη δραστηριότητα όταν οι εθελοντές έβλεπαν τις φωτογραφίες με τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.

Επίσης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτιμήσουν την έλξη που ένιωθαν για τα συγκεκριμένα τρόφιμα. Όταν είχαν παραλείψει το πρωινό, τις πρώτες θέσεις των επιθυμιών τους κατείχαν οι τροφές με τις πολλές θερμίδες, τα ανθυγιεινά, δηλαδή τρόφιμα. Αντίθετα, όταν είχαν καταναλώσει πρωινό, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη επιθυμία για τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα. Οι επιλογές των εθελοντών επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης ενισχύουν την θεωρία ότι ένα υγιεινό πρωινό αποτελεί μέρος της πρόληψης μέσω της διατροφής και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Όταν οι άνθρωποι παραλείπουν γεύματα, ιδιαίτερα το πρωινό, οι αλλαγές που συμβαίνουν στην λειτουργία του εγκεφάλου επιβραδύνουν την απώλεια κιλών ή ακόμη και ενισχύουν την αύξηση της σωματικής μαζάς».

Ίσως στο μέλλον η ανάπτυξη φαρμάκων για την απώλεια βάρους, που θα στοχεύουν στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου να γίνει πραγματικότητα…  προς το παρόν, όμως… τρώτε πρωϊνό

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε