Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Πείτε πόσο πλεόνασμα θέλετε και θα το έχετε

πλεονάσματα

Οι οικονομολόγοι ανά τον πλανήτη συμφωνούν στην άποψη ότι τα υψηλά πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα πλήττουν την ανάπτυξη της οικονομίας και για τον λόγο αυτό λένε πως θα πρέπει να αποφεύγονται.

Κάποια άλλοι λένε ότι ένα μεγάλο πλεόνασμα «χτίζεται» με αίμα φορολογούμενων.

Όλα αυτά είναι ένα μεγάλο λάθος και το απέδειξε περίτρανα η παρούσα κυβέρνηση. Ναι η ίδια κυβέρνηση που το πενιχρό πλεόνασμα του Σαμαρά το χαρακτήριζε «για πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας ακόμη και αίματος αλλά και για πλεόνασμα θράσους και απάτης».

Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι πανηγυρίζουν που κατάφεραν να πετύχουν υπερδιπλάσιο πλεόνασμα από αυτό που ήταν υποχρεωμένοι με βάση το Μνημόνιο. Και είναι είναι λογικό από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησε στην λογική των Μνημονίων να θεωρεί ότι όλα γίνονται αρκεί κανείς να το αποφασίσει. Και προκειμένου να πείσει για τις αγαθές προθέσεις του, τους «κακούς» δανειστές έκανε την εξής σκέψη. Απλοϊκή μεν αλλά δείχνει να πιάνει τόπο. Σου λέει; τι ζητάνε αυτοί οι τρισκατάρατοι; Πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,1 δισ. Βγάζω εγώ 4,2%, δηλαδή 7,6 δισ και τους βουλώνω το στόμα μία και καλή.

Και σε αυτό το σημείο έχουν απόλυτο δίκαιο. Πλέον όλοι λένε τα καλύτερα για την κυβέρνηση και για το πόσο αποτελεσματική είναι.

Η λογική της κυβέρνησης είναι απλή και αποτελεσματική. Σου λένε οι άνθρωποι τι πλεόνασμα θέλουμε; Τόσο. Ωραία λοιπόν…. Βάζουμε φόρους και δεν πληρώνουμε κανέναν και το πετυχαίνουμε. Τόσο απλά.

Οι άνθρωποι έχουν καταστρατηγήσει κάθε κανόνα και κάθε έννοια λογικής. Το επόμενο στοίχημα τους είναι να καταργήσουν και τον νόμο της βαρύτητας και ίσως μπορούν να το πετύχουν και αυτό.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις