Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών χθες επισφράγισε τη συντελούμενη αλλαγή του ελληνικού πολιτικού σκηνικού. Ο Σύριζα εξέρχεται από τις εκλογές βαριά ηττημένος και προσέρχεται στις προσεχείς εθνικές εκλογές ηττοπαθής και με τον κίνδυνο της περαιτέρω αποσυσπείρωσης.

Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε ένα υψηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές και κέρδισε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εκτός από μια, και τον Δήμο της Αθήνας.

Η νίκη καθίσταται εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς ότι σε περιφέρειες όπως η Αττική, η Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά, που τώρα κέρδισε, η ΝΔ είχε στο παρελθόν πολλά προβλήματα.

Σε πλήρη αντιδιαστολή με τον Σύριζα, η ΝΔ προσέρχεται στις εκλογές με τον αέρα του νικητή και των 9,5 μονάδων διαφορά.

Στο μεταξύ, η Φώφη Γεννηματά φρόντισε να κάνει ένα μεγάλο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποκλείοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο από το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΚΙΝΑΛ και οδηγώντας τον σε παραίτηση, η κ. Γεννηματά έστειλε μήνυμα απομάκρυνσης του ΚΙΝΑΛ από μια ενδεχόμενη μετεκλογική σύμπραξη με τη ΝΔ.

Το ίδιο το ΚΙΝΑΛ κινδυνεύει τώρα να έχει διαρροές προς τη ΝΔ χωρίς να τις αναπληρώνει, όπως προσδοκά, από εισροές από τον Σύριζα.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η κ. Γεννηματά διευκόλυνε αφάνταστα τον κ. Μητσοτάκη να θέσει με απόλυτο τρόπο το κεντρικό διακύβευμα της προσεχούς εκλογής: ή αυτοδυναμία της ΝΔ ή χάος, με νέες εκλογές με απλή αναλογική και ανατίναξη του πολιτικού σκηνικού και της σταθερότητας της χώρας.

Το διακύβευμα θα τεθεί αμείλικτα όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και θα ενισχύσει τη ΝΔ πολύ πέρα από τις αποτυπώσεις των τρεχόντων δημοσκοπήσεων.

Αντίθετα, ο Σύριζα, ο οποίος έχει συμβιβαστεί με τη δεύτερη θέση, κινδυνεύει να αποσυσπειρωθεί. Κάποιοι που θα τον ψήφιζαν ως ανάχωμα στην επέλαση της «Δεξιάς» απελευθερώνονται και μπορούν να ψηφίσουν την πρώτη τους προτίμηση, στο βαθμό που το μπόνους των 50 εδρών δεν είναι πια διεκδικήσιμο από τον Σύριζα.

Μετά από μια υπερτετραετή διακυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας οδεύει στην αντιπολίτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση.

Είναι μια εντυπωσιακή αλλά αναμενόμενη αντιστροφή αν αναλογιστεί κανείς τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια. Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ και το εύρος της ήττας του Σύριζα που μπορεί να είναι συντριπτική.

Ήδη, οι αγορές έχουν υποδεχτεί με αισιοδοξία το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, διευκολύνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη.

Τώρα, η χώρα πρέπει να βαδίσει με ομαλότητα και μετριοπάθεια στις εκλογές που είναι οι πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης αφού αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις