Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τα οικονομικά παράδοξα με τους δείκτες και την καθημερινότητα των πολιτών

Τα οικονομικά παράδοξα με τους δείκτες και την καθημερινότητα των πολιτών

Όλοι οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν πως βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και στο δρόμο της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Όμως, η πυξίδα της καθημερινότητας των πολιτών δείχνει προς άλλη κατεύθυνση.

Πρόκειται για λάθος των δεικτών και η οικονομία πηγαίνει στραβά; Όχι. Οι δείκτες σωστά δείχνουν. Όμως, για να επωφεληθεί ο πολίτης, ο μισθωτός, ο επαγγελματίας, ο επιχειρηματίας , ο συνταξιούχος από την οικονομική πρόοδο, χρειάζεται να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα. Τουλάχιστον αυτό διδάσκει η οικονομική επιστήμη και επιβεβαιώνει η οικονομική ιστορία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τους μισθούς. Παρά τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, δεν βλέπουμε άξια λόγου βελτίωση της αμοιβής των εργαζόμενων. Γιατί; Διότι πολύ απλά λειτουργεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Η προσφορά εργασίας είναι πολύ μεγάλη ακόμα με αποτέλεσμα η τιμή της να διατηρείται χαμηλή.

Υπάρχουν, όμως, και εξαιρέσεις. Τις συναντάμε εκεί όπου οι επιχειρήσεις αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο όμως δεν υπάρχει σε αφθονία εξαιτίας και του brain drain. Στους τομείς αυτούς η ζήτηση είναι αυξημένη με αποτέλεσμα να παρατηρείται άνοδος των αμοιβών των εργαζομένων.

Το παράδειγμα αυτό μας δείχνει πως απαιτείται να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, να δημιουργηθεί πλούτος, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να μοιραστεί δικαιότερα.

Και γι’ αυτό η κυβέρνηση οφείλει τώρα και όχι αύριο να αφαιρέσει όλα τα εμπόδια και να καθαρίσει το δρόμο για ταχύτερη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να έλθει μόνο μέσω επενδύσεων.

Τόσο απλό είναι θεωρητικά το ζήτημα. Όμως, πρακτικά προϋποθέτει συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα και για το λόγο αυτό απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση. Όμως, ας το καταλάβουν οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει, καθώς και ότι από την επιτυχία σε αυτό το σκέλος εξαρτάται και το δικό τους πολιτικό μέλλον.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις