Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Τι να φάω για να κοιμηθώ;

Τι να φάω για να κοιμηθώ;

Αν και το κάθε άτομο ανάλογα με τον τρόπο ζωής του έχει ενα προσωπικό ρυθμό στον ύπνο, η καθημερινή διατροφή

μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του.

Η σεροτονίνη είναι ενας νευροδιαβιβαστής σημαντικός για την έλευση του ύπνου και την καλή διάθεση. Το αμινοξύ τρυπτοφάνη αποτελεί πρόδρομο ουσία της σεροτονίνης και επομένως η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε τρυπτοφάνη διευκολύνει  τον ύπνο. 

Τετοια τρόφιμα είναι τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά, το κρέας, τα πουλερικά , τα όσπρια, το ρύζι, το αβγό, το σουσάμι και οι ηλιόσποροι, τα φυστίκια και τα φουντούκια. 

Επειδή η τρυπτοφάνη χρειάζεται περίπου 1 ώρα μέχρι να φτάσει τον εγκέφαλο, καλό είναι να έχετε καταναλώσει το γεύμα που την περιέχει 1-2 ώρες πριν την ώρα του ύπνου. Επιπλέον, σημαντικό είναι να αποφύγετε μεγάλες μερίδες και προτιμήστε μικρά γεύματα για να διευκολύνετε την διαδικασία της πέψης.  

Μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και η καφεϊνης αυξάνουν τα επίπεδα της αδρεναλίνης και  δημιουργούν υπερένταση διαταράσσοντας τον ύπνο. 

Τελος, δώστε σημασία στην πρόσληψη ασβεστίου, μαγνησίου  και  βιταμινών του  συμπλέγματος Β, καθώς η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Η  χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής για την κάλυψη αυτών των ελλείψεων θα πρέπει να γίνεται με τη γνώμη του ειδικού.

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε