Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Τραγωδία δίχως τέλος

Βενεζουέλα: Τραγωδία δίχως τέλος

Η Βενεζουέλα ζει μια ανεπανάληπτη τραγωδία. Η χώρα με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα διεθνώς καταρρέει υπό το βάρος της κακοδιαχείρισης του καθεστώτος του Νικολά Μαδούρο.

Ο πληθωρισμός τρέχει με 20.000%, βασικά είδη διατροφής και φάρμακα σπανίζουν, η εγκληματικότητα έχει εκτοξευτεί στα ύψη και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν οδηγηθεί στη μετανάστευση. Η ανικανότητα του καθεστώτος είναι τέτοια που δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί ούτε την πρόσφατη άνοδο της τιμής του πετρελαίου, αφού η παραγωγή της κρατικής εταιρίας πετρελαιοειδών φθίνει διαρκώς από έλλειψη επενδύσεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπήρχαν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο θα εκδιώκονταν, παρά την παροιμιώδη ανικανότητα της αντιπολίτευσης. Το 2015, στις εκλογές για τη Βουλή, επικράτησε η αντιπολίτευση, όμως ο Μαδούρο δεν δίστασε να καταργήσει τη Βουλή! Στην πορεία, έκλεισε ή εξαγόρασε κάθε ελεύθερο ΜΜΕ που είχε μετά βίας επιβιώσει τα προηγούμενα χρόνια. Στις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, δεν δίστασε να προχωρήσει στην εν ψυχρώ δολοφονία εκατοντάδων διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και πολλών νέων φοιτητών. Η αντιπολίτευση απείχε από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, τις οποίες ο Μαδούρο «κέρδισε». Οι χώρες τόσο της Αμερικής όσο και της Ευρώπης έχουν καταγγείλει τις εκλογές αυτές και έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά τους.

Χθες, το καθεστώς δημοσιοποίησε μια απόπειρα δολοφονίας του Μαδούρο. Σε μια χώρα που στερείται στοιχειώδους ελευθεροτυπίας, η είδηση ελέγχεται για την εγκυρότητα της. Με βάση το παρελθόν, ένα είναι βέβαιο: το καθεστώς θα χρησιμοποιήσει την αληθινή ή υποτιθέμενη απόπειρα για να εντείνει την καταδίωξη των πολιτικών του αντιπάλων. Έτσι, η Βενεζουέλα οδηγείται στην απόλυτη φτωχοποίηση και στην κοινωνική έκρηξη, παρά τη φυγή, τη φυλάκιση ή την εξόντωση πολλών «ταραχοποιών στοιχείων».

Σε όλα αυτά εντύπωση προκαλεί η χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος. Ο Σύριζα καταδικάζει την επίθεση στον Μαδούρο, χαιρετίζει την επανεκλογή του και καλεί όλες τις «προοδευτικές δυνάμεις» να στηρίξουν διπλωματικές πρωτοβουλίες υπέρ της κοινωνικής ειρήνης και της πολιτικής σταθερότητας στη Βενεζουέλα. Σημειωτέον ότι αυτή την ειρήνη και αυτή τη σταθερότητα έχει βάναυσα υπονομεύσει το αυταρχικό καθεστώς Μαδούρο. Και πως η λύση είναι απλή: ελεύθερες και δίκαιες εκλογές υπό την επίβλεψη διεθνών παρατηρητών, προκειμένου να εκφραστεί ανεμπόδιστα ο λαός της Βενεζουέλας. Αλλά μήπως και οι ελεύθερες εκλογές υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα;

Αποτελεί τεράστια υποκρισία για ένα κόμμα που έχει κάνει σημαία του τα εγκλήματα των ακροδεξιών να κλίνει τόσο επαίσχυντα το μάτι στα εγκλήματα του δήθεν προοδευτικού Μαδούρο. Ταυτόχρονα, η καταφανώς ιδεοληπτική θέση του Σύριζα βλάπτει το εθνικό συμφέρον και υπονομεύει τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις