Σάββατο, 15 Ιουν.
28oC Αθήνα

Χαριστική βολή στη λίμνη Κουμουνδούρου, η μετεγκατάσταση δεξαμενών

Μια αντλία έχουν τοποθετήσει τα ΕΛ.ΠΕ. για να αντλούν το πετρέλαιο
Μια αντλία έχουν τοποθετήσει τα ΕΛ.ΠΕ. για να αντλούν το πετρέλαιο

Η ζωή συνυπάρχει με το μαύρο του θανάτου

2 Φεβρουαρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, όμως πολλοί υγρότοποι της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εκατοντάδες πουλιά, ερωδιοί, λευκοτσικνιάς, σταχτοτσικνιάς, αγριόπαπιες, φαλαρίδες και γλάροι, χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα τον υγροβιότοπο της λίμνης Κουμουνδούρου. Η «Διαρκής Κίνηση για την υπεράσπιση των δασών και αλσών του Χαϊδαρίου», που έχει δραστηριοποιηθεί για τη σωτηρία της λίμνης, προωθεί φωτογραφικό υλικό. Εκεί στο Θριάσιο, δίπλα στη Ελευσίνα, ήδη σχεδιάζεται η μετεγκατάσταση δεξαμενών πετρελαίου από το Πέραμα. Δεξαμενές στον από καιρό βαριά μολυσμένο υδροβιότοπο της Αθήνας. Τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην επιφάνεια του νερού, μια αντλία που έχουν τοποθετήσει τα ΕΛ.ΠΕ. για να αντλούν το πετρέλαιο κι άλλα μέτρα έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις ποσότητες των ρύπων.

Πηγές της ρύπανσης σύμφωνα με Μελέτη του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (2006), ύστερα από παραγγελία του Δήμου Ασπροπύργου: Οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ., οι δεξαμενές πετρελαίου της Ελινόιλ και οι αποθήκες καυσίμων του παρακείμενου στρατοπέδου (Ξηρογιάννη). Σύμφωνα με τη μελέτη, υπόγεια διαρροή από τις δεξαμενές των διυλιστηρίων οδήγησε σε ρύπανση πετρελαίου.

Εκεί η ζωή δίνει πεισματικά μάχη ενάντια σε ένα τοξικό βούρκο, που έχει δημιουργηθεί από την εδώ και δεκαετίες ανεξέλεγκτη βιομηχανική λειτουργία. Η Διαρκής Κίνηση και ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. σημειώνει τη «συνεισφορά» στη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα των στραγγισμάτων των ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων και Φυλής, ενώ από αέρος γίνεται ο βομβαρδισμός από αιωρούμενα μικροσωματίδια και υδρογονάνθρακες, από τις καμινάδες της γειτονικής βιομηχανικής ζώνης.

Ολόκληρη η λίμνη Κουμουνδούρου και 50 μέτρα περιμετρικά έχουν χαρακτηριστεί ως «ζώνη περιαστικού πάρκου», ενώ από το 1974 έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος! Η λίμνη Κουμουνδούρου είναι η μία από τις δύο Λίμνες των Ρειτών, που ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τα Ελευσίνια Μυστήρια και την Ιερά Οδό. Η βόρεια λίμνη των Ρειτών, αφιερωμένη στη Θεά Δήμητρα, αποξηράνθηκε το 1970 για να αναπτυχθεί η μονάδα των διυλιστηρίων ΕΛ.ΠΕ.. Η λίμνη Κουμουνδούρου ήταν αφιερωμένη στην Περσεφόνη, ενώ κοντά της βρίσκονται τα ερείπια του πρώτου φάρου στον ελλαδικό χώρο.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε