Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Χειρότερο από το να μην ήξεραν

Χειρότερο από το να μην ήξεραν

Όταν έχουν χαθεί 100 άνθρωποι, σπίτια και περιουσίες κι έχουν διαλυθεί οικογένειες δεν είναι πολλά αυτά που μπορείς να πεις.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που διαβάσαμε όσα διαβάσαμε στο εισαγγελικό πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, κρείττον εστί το σιγάν. Μια αρχή που δεν φαίνεται να γνωρίζει η Ρένα Δούρου, η οποία αποδεικνύεται πως όχι μόνο κάνει κακές παρέες, αλλά αποκτά και τις ίδιες συνήθειες – όπου «κακές παρέες», γράψτε Παύλος Πολάκης.

Στις μνήμες όλων, θέλοντας και μη, επανέρχεται η περίφημη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής το βράδυ της «μαύρης Δευτέρας». Γνώριζαν ή όχι για την καταστροφή; Αν και είμαι προσωπικά πεισμένος ότι γνώριζαν κι απλώς το πιθανότερο είναι πως ούτε γνώριζαν ούτε μπορούσαν να φανταστούν το μέγεθος της τραγωδίας και γι’ αυτό επιχείρησαν αρχικά να το συγκαλύψουν, το εισαγγελικό πόρισμα αφήνει μια χαραμάδα για το αντίθετο. Ακριβώς λόγω του χάους που επικρατούσε και της γενικότερης ανοργανωσιάς, της διάλυσης του κρατικού μηχανισμού.

Ας πάρουμε, λοιπόν, το σενάριο ότι δεν γνώριζαν. Ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν γνώριζε. Ποιος ήταν αυτός, όμως, που θα έπρεπε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό; Οι υπουργοί του; Ναι, εφόσον ήταν κι αυτοί ενημερωμένοι κατάλληλα. Συνεπώς, σ’ αυτή την περίπτωση, είναι δική του ευθύνη που δεν τους έστειλε σπίτι τους. Εάν, όμως, δεν ήταν ενημερωμένοι κατάλληλα προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό, τότε κάποιος άλλος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Εν προκειμένω, οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Οι οποίοι επίσης θα έπρεπε να έχουν πάει σπίτι τους σ’ αυτή την περίπτωση.

Τίποτε από αυτά, ωστόσο, δεν έγινε. Άρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήξεραν. Κι αν δεν ήξεραν και όλοι έμειναν στις θέσεις τους, τόσο το χειρότερο. Ας μην ψάχνουμε λοιπόν γιατί το κράτος είναι αυτό που περιγράφεται στους τραγικούς διαλόγους της καταστροφής…

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις