Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

25η Μαρτίου: Οι υψηλοί προσκεκλημένοι και το αναλυτικό πρόγραμμα των εορτασμών

25η Μαρτίου: Οι υψηλοί προσκεκλημένοι και το αναλυτικό πρόγραμμα των εορτασμών

Η Αθήνα φοράει τα καλά της για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από τις χώρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα για την Ανεξαρτησία, την Αγγλία, τη  Γαλλία και τη Ρωσία. 

Ο εορτασμός θα γίνει με τη μεγαλοπρέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις, αλλά και με τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία.  

Το διήμερο των εκδηλώσεων, 24 και 25 Μαρτίου, θα κορυφωθεί με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση το πρωί της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα. 

Το χθες μαζί με το σήμερα και το μήνυμα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο

Ο στόχος της Ελληνικής Πολιτείας είναι να αναδείξει πως ο κορυφαίος συμβολισμός της επετείου των δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821 συνυπάρχει με την εικόνα της Ελλάδας του 2021. 

Πρόκειται για τη γιορτή μιας σύγχρονης Δημοκρατίας, με παγκόσμιο κύρος και ισχυρές συμμαχίες, που είναι περήφανη για την ιστορία της, σημειώνουν πηγές της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το μήνυμα που η Πολιτεία εκπέμπει είναι ότι η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς αντιμετώπισε, μπαίνει στον τρίτο αιώνα της ζωής της με αισιοδοξία και δυναμισμό. 

«Όποτε είμαστε ενωμένοι μεγαλουργούμε, όποτε διχαζόμαστε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα. Και πιστεύω ότι τώρα περισσότερο παρά ποτέ -καθώς η χώρα βγαίνει και από την περιπέτεια της πανδημίας- είναι υποχρέωσή μας και υποχρέωση δική μου ως Πρωθυπουργός της χώρας να διαφυλάξω την ενότητα του ελληνισμού» διεμήνυσε ενόψει του εορτασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στους στους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής, δίνοντας το στίγμα του μηνύματος που θέλει να εκπέμψει η χώρα.

«Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στον τρίτο αιώνα ζωής της ως ελεύθερο κράτος, είναι μια χώρα που αλλάζει. Είναι μια χώρα πολύ πιο αισιόδοξη, με πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση που μπορεί να κοιτάξει το παρελθόν της με ειλικρίνεια, να μάθει από τα λάθη της αλλά να σταθεί και με υπερηφάνεια στις μεγάλες εθνικές επιτυχίες της», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, το μήνυμα του εορτασμού θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και σε όλο τον πλανήτη, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης να καλύψουν τις εκδηλώσεις είναι μεγάλο.

Υψηλοί προσκεκλημένοι

Τη χώρα μας τιμούν με την παρουσία τους υψηλοί προσκεκλημένοι από τις τρεις χώρες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα για την ανεξαρτησία, με τη νίκη στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, το 1827.

Ως το μεσημέρι σήμερα, θα έχουν φτάσει στην Αθήνα: 

-από την Αγγλία, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του Βρετανικού θρόνου Κάρολος με την σύζυγο του, Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα. 

-από τη Γαλλία τον Πρόεδρο Μακρόν, που λόγω του αυστηρού lockdown δεν θα μπορέσει να παραστεί, θα εκπροσωπήσει η υπουργός Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φλοράνς Παρλί.

-από τη Ρωσία ο Πρωθυπουργός Μιχάηλ Μισούστιν.

Στην Αθήνα έφτασε χτες βράδυ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγο του Άντρυ.

Ξενάγηση τη νέα Εθνική Πινακοθήκη και επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Λίγο μετά 18.20 το απόγευμα της Τετάρτης, 24 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη θα υποδεχθεί στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους προσκεκλημένους από το εξωτερικό.

Ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ένα σύντομο καλωσόρισμα και θα ακολουθήσει παρουσίαση για το νέο κτίριο και τα εκθέματα της Πινακοθήκης από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. 

Οι καλεσμένοι θα ξεναγηθούν στην Πινακοθήκη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821 στο πλαίσιο ειδικού εκθεσιακού αφιερώματος.

Στις 20.30 το βράδυ της 24ης Μαρτίου είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο θα παραθέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  Αναμένονται προσφώνηση και αντιφωνήσεις από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους υψηλούς προσκεκλημένους.  

Λόγω της πανδημίας οι προσκλήσεις δεν ξεπερνούν τις 40, ενώ το μενού έχει επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος ετοιμάζει μια γαστρονομική εμπειρία, αποκλειστικά με ελληνικά πιάτα για τους καλεσμένους.

Παρέλαση στο Σύνταγμα

Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. 

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και η επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος. 

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση.  

Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διάταξη των καθισμάτων θα ακολουθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ ο αριθμός των μελών της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας που θα λάβουν θέση στις εξέδρες θα είναι περιορισμένος. 

Όλοι οι συμμετέχοντες στην παρέλαση θα έχουν εκ των προτέρων υποβληθεί σε διαγνωστικό test για τον κορονοϊό.

Εκφωνητές της παρέλασης θα είναι ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας και η Αρχισμηνίας Σοφία Κορμά.  

Η εικόνα που θα μεταδοθεί από το Σύνταγμα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο θα συνδυάζει την ιστορία με το παρόν, την εικόνα της σημερινής Ελλάδας. 

Η μετάδοση της παρέλασης θα αναδεικνύει το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από τον Πειραιά και το Φάληρο, ως το Καλλιμάρμαρο, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. 

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των ένοπλων δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Λόγω της ιστορικότητας της φετινής επετείου ορισμένοι ουλαμοί θα έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.

Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις