Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

53+ εμπόδια για Τσίπρα!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Από πολυτασικό κόμμα και κόμμα των “συνιστωσών” ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται πλέον όχι απλά σε ενιαίο αλλά σε ένα “καθαρό” και “αρχηγικό” κόμμα και αυτό φάνηκε καθαρά από την ουσία και κυρίως από το ύφος των ομιλιών του Αλέξη Τσίπρα στις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στο Βοτανικό.

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε περιθώρια παρερμνηνειών χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα προς τους αποχωρήσαντες του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και τους εν δυνάμει διαφωνούντες, κάνοντας λόγο για “σταρ” και “σταριλίκια”, στα οποία θα μπει τέρμα.

Ωστόσο παρά την πρόθεση του κ. Τσίπρα να καθαρίσει το “κόμμα” από τους διαφωνούντες και τους ριψάσπιδες που δεν θέλουν “να λερώσουν τα χέρια τους” μια νέα τάση αυτή των “53+” διεκδικεί το ρόλο της νέας “εσωκομματικής αντιπολίτευσης” θέτοντας σαφείς όρους προς τον πρόεδρο Τσίπρα.

Οι “53+” υπογραμμίζουν συγκεκριμένα ότι:

– δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε πρόγραμμα από το οποίο θα απουσιάζει σχέδιο απεμπλοκής από το μνημόνιο

– το πρόγραμμα δεν πρέπει να είναι άθροισμα υποσχέσεων, αφήνοντας αιχμές για το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”

– δεν πρόκειται να συναινέσουν σε συνεργασίες με τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού

– δεν θα δεχθούν υποψηφιότητες που προσβάλλουν το κόμμα

– δεν θα μείνουν απαθείς στην απαξίωση του κόμματος στις συλλογικές διαδικασίες.

Οι “53” επισημαίνουν ουσιαστικά με βάση το κείμενο που κατέθεσαν στην Συνδιάσκεψη την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο με προετοιμασία και συμμετοχή της κοινωνίας, με ουσιαστική σχέση με την ευρωπαϊκή αριστερά, που να οδηγεί έξω από τα μνημόνια και τα νεοφιλελεύθερα μονοπάτια.

Επικρίνουν παράλληλα την ηγεσία του κόμματος για τη μη διεξαγωγή του Συνεδρίου ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση , τονίζοντας με νόημα “τα κόμματα της Αριστεράς δεν φτιάχνονται από αρχηγούς, αλλά από αρχές, ιδέες, προγράμματα και τους αγώνες των ανθρώπων της”.

Η στάση των “53+” προφανώς βάζει δύσκολα στον Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια του να ανοίξει το κόμμα προς την κεντροαριστερά με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια στελεχών όπως του Φώτη Κουβέλη, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει νέα προβλήματα εσωστρέφειας και μάλιστα καταμεσής της προεκλογικής περιόδου που μπορεί να κοστίσουν ακόμη και την πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη εκλογική μάχη της 20ης Σεπτεμβρίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε