Παρασκευή, 17 Μαΐ
20oC Αθήνα

Αυτό είναι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των δημοσίων υπαλλήλων που θα προτείνει ο Μανιτάκης στην Τρόικα

Αυτό είναι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των δημοσίων υπαλλήλων που θα προτείνει ο Μανιτάκης στην Τρόικα

Κατατέθηκαν σήμερα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε δημόσια διαβούλευση συμπληρωματικές διατάξεις για το σχέδιο νόμου «Οργάνωσης Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», τις οποίες θα παρουσιάσει ο Αντώνης Μανιτάκης στην απογευματινή συνάντησή του με την Τρόικα.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα μπορούν να αναγνωρίσουν ως πλασματικό χρόνο έως τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, η διάταξη, που αφορά την αναγνώριση πλασματικού χρόνου, αναφέρει:
1. Οι υπάλληλοι της υποπαραγράφου Ζ.2.1 του ν. 4093/2012, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με βάση τις συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου και τίθενται σε διαθεσιμότητα, μπορούν είτε να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο, που δεν θα υπερβαίνει τα τρία έτη και έως τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτούμενων προϋποθέσεων για την άμεση καταβολή κύριας και επικουρικής σύνταξης, μερίσματος και εφάπαξ βοηθήματος από το Δημόσιο και τους αντίστοιχους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, είτε να εισπράξουν τις αποδοχές διαθεσιμότητας έως τη λήξη αυτής και να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δύο έτη, εφόσον υποβάλουν αίτηση παραίτησης από την Υπηρεσία, εντός ενός μηνός από την ημερομηνία που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
2. Για την αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου δεν λαμβάνονται υπόψη, όσον αφορά την κύρια σύνταξη, οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 17 του ν. 3865/2010 (Α 120) και όσον αφορά την επικουρική σύνταξη, οι διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 3996/2011, όπως ισχύουν.
3. Ο ανωτέρω πλασματικός χρόνος λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για κύρια και επικουρική σύνταξη, μέρισμα και εφάπαξ βοήθημα.
4. Για την αναγνώριση του εν λόγω χρόνου, κατά το μέρος που αφορά την κύρια σύνταξη του Δημοσίου, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του δευτέρου και τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 2084/1992 (Α 165), και κατά το μέρος που αφορά την επικουρική σύνταξη, το μέρισμα και το εφάπαξ βοήθημα των αντιστοίχων φορέων, καταβάλλονται εκ μέρους του ασφαλισμένου υπαλλήλου οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη. Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί των συνταξίμων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κατά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη και των διατάξεων της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4024/2011.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, θα παρουσιάσει τις συμπληρωματικές διατάξεις σήμερα το απόγευμα, στην Τρόικας, για όλα τα θέματα της μεταρρύθμισης στο δημόσιο, την αναδιάρθρωση των υπουργείων και των φορέων, την πορεία της διαθεσιμότητας και κινητικότητας των υπαλλήλων, αλλά και την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών για τους επίορκους.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και η διάταξη που ρυθμίζει το ζήτημα της αναγνώρισης πλασματικού χρόνου στους υπαλλήλους οι οποίοι συνταξιοδοτούνται και τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Το «καυτό» θέμα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου, όπως επανέλαβαν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό, μετά και από τη συζήτηση που θα διεξαχθεί με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανιτάκης: 12.500 υπάλληλοι μετακινούνται μέχρι το τέλος Ιουνίου

Συγχωνεύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί Δημόσιας Διοίκησης – Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές τους

Δημόσιο: απόλυση φέρνουν τα … λάθος δικαιολογητικά – Από κόσκινο περνούν όλα τα έγγραφα στο φάκελο των υπαλλήλων

Τι απαντά ο Μανιτάκης για τα λάθος στοιχεία στα έξοδα του υπουργείου για βενζίνη

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε