Τρίτη, 7 Μαΐ
17oC Αθήνα

Αυτός είναι ο Νίκος Οικονομίδης που πιθανότατα διαδέχεται τον Στουρνάρα

Αυτός είναι ο Νίκος Οικονομίδης που πιθανότατα διαδέχεται τον Στουρνάρα

Ολόενα και φουντώνουν οι πληροφορίες πως ο καθηγητής Οικονομικών του Stern Νίκος Οικονομίδης, και στενός φίλος του Σαμαρά, θα αντικαταστήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον Γ. Στουρνάρα στον ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Κύριος στόχος του Ν. Οικονομίδη, εαν τελικά αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, θα είναι να χρησιμοποιήσει σε παραγωγικές επενδύσεις τα χρήματα τα οποία θα δανειστεί η Ελλάδα από τις εκδόσεις ομολόγων, σύμφωνα με συνέντευξη του στην Καθημερινή.

“Με κατάλληλη στόχευση, μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των ανέργων από άνω του 25% σε 15% μέσα σε δύο χρόνια”

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία τα κονδύλια από νέες εκδόσεις ομολόγων να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις – τέτοιες, μάλιστα, που να έχουν απόδοση πάνω από 5%, που είναι το μέσο κόστος σήμερα του καινούργιου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Αν το κράτος καταφέρει να κάνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ τον χρόνο –2% με 3% του ΑΕΠ– και προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για κοινά επενδυτικά εγχειρήματα, αυτό θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία”.

Για το χρέος ο φημολογούμενος ως νέος ”τσάρος” εκτιμά πως η επιμήκυνση των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και από τον EFSF στα 75 έτη μπορεί να επιφέρει μείωση της καθαράς παρούσας αξίας του κατά τουλάχιστον 50%.

Προτεραιότητα του θα είναι όπως ο ίδιος ισχυρίζεται οι υποδομές με στόχο την μείωση της ανεργίας στο 15% σε 2 χρόνια.
“Με κατάλληλη στόχευση, μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των ανέργων από άνω του 25% σε 15% μέσα σε δύο χρόνια”.

Ποιός είναι ο διάδοχος του Στουρνάρα

Ο ομογενής Νίκος Οικονομίδης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business στο New York University, και Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του NET Institute.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η έρευνα του επικεντρώνεται στα οικονομικά των αγορών δικτύων, ρύθμισης του ανταγωνισμού, δημόσιας οικονομικής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών, και του Διαδικτύου.

Ο ίδιος έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Columbia και Stanford και είναι Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του NET Institute, http://www.NETinst.org, που είναι ενα παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην έρευνα των οικονομικών των δικτύων και των βιομηχανιών και αγορών υψηλής τεχνολογίας.

Μάλιστα το περιοδικό ”The Economist” κατέταξε στην τέταρτη θέση παγκοσμίως τον δικτυακό του χώρο περί των οικονομικών των δικτύων http://www.stern.nyu.edu/networks/.

Ο Ν. Οικονομίδης ήταν σύμβουλος στην Federal Trade Commission των ΗΠΑ, αλλά και στις κυβερνήσεις της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας, και Πορτογαλίας, στους Γενικούς Εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και του Τέξας, Ομοσπονδιακές Τράπεζες των ΗΠΑ, στην Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματιστήρια, και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεφωνίας.

Διαβάστε επίσης:

“Παγώνει” η έκδοση πιστοποιητικών στο Taxisnet μέχει να βρεθεί ο… αντι-Θεοχάρης

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε