Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

BBC: Αυτή είναι η αιτία που ακύρωσε ο Ρίσι Σούνακ την συνάντηση με Μητσοτάκη

BBC: Αυτή είναι η αιτία που ακύρωσε ο Ρίσι Σούνακ την συνάντηση με Μητσοτάκη
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Εκτενές άρθρο και φως στην απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την τελευταία στιγμή την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δημοσιεύθηκε πριν από λίγο στο BBC.

Γράφει: Μια διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο, αλλά το Νο 10 (γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού) την ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

Εκπρόσωπος του Έλληνα πρωθυπουργού δήλωσε στο BBC ότι ήταν «απογοητευμένος» που η συνάντηση ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση ακυρώθηκε.

Η ακύρωση ήρθε λίγες ημέρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στη Laura Kuenssberg του BBC ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν.

Το BBC παραθέτει την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ελληνικές κυβερνητικές πηγές μέσω των οποίων εκφράστηκε η ενόχληση του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι και, σύμφωνα με το BBC, επρόκειτο να διαρκέσει 45 λεπτά.

Αλλά η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC ενόχλησε σφόδρα τον Rishi Sunak.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν, καθώς το να έχεις μερικά από τα αντικείμενα στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση.

Το BBC κλείνει το δημοσίευμα ως εξής: «Τα μάρμαρα, γνωστά και ως Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι αρχαίοι ελληνικοί θησαυροί στο Βρετανικό Μουσείο που έφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα».

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και είπε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μια ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε: «Κατέστη αδύνατο για αυτή τη συνάντηση να προχωρήσει μετά από σχόλια σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα πριν από αυτήν.

«Η θέση μας είναι σαφής – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπαινίσσεται ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις