Πέμπτη, 16 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2014: Η προεκλογική στρατηγική της Ελιάς

Ευρωεκλογές 2014: Η προεκλογική στρατηγική της Ελιάς

Με θετικά μηνύματα θέλει να κλείσει την προεκλογική εκστρατεία της Ελιάς ο Ευάγγελος Βενιζέλος – μέτωπο έναντιον του ΣΥΡΙΖΑ, διαχωριστικές γραμμές έναντι της ΝΔ και μηνύματα για συσπείρωση της παράταξης του και του ΠΑΣΟΚ θα είναι το μείγμα των παρεμβάσεων Βενιζέλου τις τρεις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές.

Με αναπτερωμένο το ηθικό του από τα θετικά αποτελέσματα του Α γύρου των Αυτοδιοικητικών εκλογών κινείται το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας. Αγωνία πλέον των επιτελών της Ελιάς είναι το κοινό σχήμα να αντέξει στην τεχνητή πόλωση, που καλλειργούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εν όψει Ευρωεκλογών και να καταγράψει τέτοια εκλογική επίδοση, που να μην επιτρέψει να αμφισβητηθεί η ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση.

Το σύνθημα έδωσε ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνέντευξη τύπου της προηγούμενης Δευτέρας, όπου προτίμησε να απευθύνει ενωτικό και συσπειρωτικό μήνυμα στην εκλογική βάση της παράταξης παρά να υπερτονίσει το εκλογικό δίλημμα, που θέτει από την αρχή του προεκλογκού αγώνα, χωρίς να παραγνωρίζει – όπως λένε στενοί του συνεργάτες – πως η επίκληση για υποστήριξη της Ελιάς, συσχετιζόμενη με την εν γένει πορεία της χώρας είναι ένα στοιχείο, που αφύπνισε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής παράταξης.

Την ίδια ώρα, ο κύριος Βενιζέλος δεν άφηςε κανένα περιθώριο παρερμηνείας της στρατηγικής της Ελιάς εν όψει του Β γύρου των Αυτοδιοικητικών εκλογών όταν ερωτήθη κατά πόσον θα υποστηρίξει τα κομματικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποσαφήνισε πως το κόμμα του δεν μπορεί να υποστηρίξει υποψηφιότητες, που ευαγγελίζονται την ανατροπή των κεκτημένων του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια και να διακινδυνεύσει να επιστρέψει η χώρα σε κλίμα αστάθειας και γενικευμένης αβεβαιότητας. Επέκρινε, μάλιστα, την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να περιβάλλει με δημοψηφισματικό χαρακτήρα τις δίδυμες κάλπες, επισημαίνοντας πως τα αποτελέσματα του Α γύρου των Αυτοδιοικητικών εκλογών δεν τον δικαίωσαν.

Εν όψει Ευρωεκλογών, πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσιάζεται ιδιαίτερα προσεκτικός και έναντι του κυβερνητικού του εταίρου, της ΝΔ, αποφεύγοντας να “ερεθίσει” τμήμα της εκλογικής βάσης του κόμματος του, που του χρεώνει γενικότερη πολιτική συμπόρευση με τη ΝΔ. Ερωτηθείς κατά πόσον η Ελιά θα στήριξει γαλάζιους υποψήφιους σε Περιφέρειες και Δήμους όπου απουσίαζει από τον Β γύρο υποψήφιος του κοινού σχήματος, ο κύριος Βενιζέλος υπενθύμισε πως η Ελια δεν έδωσε εξ αρχής χρίσματα, πως δεν θα υπαγορεύσει στους ψηφοφόρους της παράταξης πολιτικές συμπερίφορες, διευκρίνισε, πάντως, πως εκ των πραγμάτων η Ελιά δε μπορεί να στηρίξει υποψηφίους της Κουμουνδούρου.

Στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου αν και αποφεύγουν επισήμως να σχολιάσουν τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που παρουσίασε το 10ετές Αναπτυξιακό πρότυπο, παρατηρούσαν σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πρώτος και εγκαίρως μιλήσει για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, ενώ έχει ήδη εξειδικεύσει σε θέματα απασχόλησης, μιλώντας συγκεκριμένα για θέσεις εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς. Δεν είναι, εξάλλου, καθόλου τυχαίο, πως Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν να μη συναντηθούν τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας ώστε να μην “υπενθυμίσουν” στους ψηφοφόρους τους την αναγκαία κατά τα άλλα κυβερνητική τους συγκατοίκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπαίνει μπροστά ο Καραμανλής ενόψει ευρωεκλογών – “Με ισχυρή ΝΔ διασφαλίζεται η σταθερότητα”

Στόχος του Σαμαρά ο ΦΠΑ στο 12% για όλα τα αγαθά – Δεσμεύτηκε για μείωση της φορολογίας
 
Και … ξαφνικά “αγάπησαν” τη Χρυσή Αυγή – Παιχνίδια για τις ψήφους ενόψει του δεύτερου γύρου

Με αιχμές οι δημοσκόποι απαντούν για τα αποτυχημένα exit polls

Αποτελέσματα εκλογών: Ο Ολυμπιακός… πρώτος σε σταυρούς στον Πειραιά

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε