Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

F16 στην Τουρκία: Υπό τους περιορισμούς του Κογκρέσου η αναβάθμιση και η απόκτησή τους λένε κυβερνητικές πηγές

F16 στην Τουρκία: Υπό τους περιορισμούς του Κογκρέσου η αναβάθμιση και η απόκτησή τους λένε κυβερνητικές πηγές

Θετική χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Δύσης, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν και την συμφωνία Μπάιντεν – Ερντογάν για τα F16

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών, τύπου F-16. Σε αυτούς, περιλαμβάνονται οι όροι να μην απειλείται με την χρήση τους η ελληνική κυριαρχία με παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας.

Αυτό, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές δεν έγινε τυχαία αλλά λόγω της εξωτερικής πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα προηγούμενα 4 χρόνια.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αυριανή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιμένοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης.

«Μπορούμε – είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός – δυο ηγέτες με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», συμπληρώνοντας πως «Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών μας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις