Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

“Μασάζ” στους αγρότες – Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο διαμηνύουν Κατρούγκαλος, Αλεξιάδης, Αποστόλου

“Μασάζ” στους αγρότες – Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο διαμηνύουν Κατρούγκαλος, Αλεξιάδης, Αποστόλου

Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στο ζήτημα των αγροτών.

Οι αγρότες θέλουν, είπε ο υπουργός, ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι. “Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές. Δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί η κατάσταση ως έχει” σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι “όλοι Έλληνες και οι αγρότες θα παίρνουν την εθνική σύνταξη, 384 ευρώ το μήνα και επιπλέον τις εισφορές. Αυτόν τον κανόνα δεν μπορούμε να τον εφαρμόσουμε σε αυτούς που ως τώρα δεν πλήρωναν εισφορές”. Μάλιστα, είπε ο κ. Κατρούγκαλος για τους αγρότες βάλαμε την κατώτατη ασφαλιστική κλάση πιο χαμηλά σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Θα εφαρμοστούν κατά το δυνατό ίδιοι κανόνες και για τους αγρότες ώστε να έχουν και τις ίδιες αποδοχές στις συντάξεις. Οι αγρότες θα έχουν μια χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση από αυτές των μη μισθωτών. Πάντοτε θα είναι στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη με στόχο λόγω του μη σταθερού εισοδήματός τους να μπορούν να προστατεύονται, υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πηγή φωτογραφίας eurokinissi

Φυσικά και δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές. Παράδειγμα η 4η ασφαλιστική κλάση η οποία θα έχει και κέρδος μερικά ευρώ. Άλλωστε κανένα νοικοκυριό δεν θα καταστραφεί με αύξηση 129 ευρώ το χρόνο που είναι η επιβάρυνση, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι και οι αγροτικές ενισχύσεις δεν φορολογούνται. Όποιος έχει καθαρό εισόδημα σήμερα κερδίζει από τη μεταρρύθμισή μας και από τις εισφορές αλλά και από τις προβλεπόμενες συντάξεις. Η διασύνδεση του φορολογικού με το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι χτύπημα και στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή, είπε ο υπουργός Εργασίας. Ως προς τις αντιδράσεις των αγροτών ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως δεν πιστεύει ότι οι αγρότες υποκινούνται αποδίδοντάς τις σε φόβο, λόγω των εξελίξεων των τελευταίων πέντε ετών.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης, αναφέρθηκε σε μύθους και αλήθειες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια πιο δίκαιη φορολογία, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις για όσους έχουν μικρά εισοδήματα. Τόνισε ωστόσο ότι οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι. Οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από το εισόδημα για το οποίο φορολογείται ο αγρότης. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα έξοδα, τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης.Δεν έρχεται ούτε φορολογική καταιγίδα, ούτε χαράτσια. Όταν τελειώσει όλο αυτό να δείτε πως μια μερίδα αγροτών θα ελαφρυνθεί φορολογικά, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Υπάρχει μια σύγχιση για το τι ίσχυε μέχρι τη συμφωνία”, είπε ο κ. Αλεξιάδης. “Δεν υπερασπιζόμαστε το φορολογικό και θα αλλάξουμε ό,τι πρέπει να αλλάξει. Θυμίζω ότι με τη συμφωνία του Αυγούστου οι δύο αλλαγές είναι η σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου και η σταδιακή εξομοίωση των αγροτών σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών από το 13% έως το 26% έως το 2017. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αυτή την περίοδο. Επεξεργαζόμαστε αλλαγές που θα γίνουν από το 2016-2017 που έχουν σχέση με τον προσδιορισμό του αγροτη και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις παρατηρήσεις δημοσιογράφων πως οι αγρότες δεν έχουν σταθερό εισόδημα ο Βαγγέλης Αποστόλου απάντησε πως για το λόγο αυτό υπάρχει και ο ΕΛΓΑ που ενισχύει το εισόδημα. Οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. “Να ξεκαθαρίσω ότι βρέθηκα στην ύπαιθρο γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με πόρους πάνω από 6 δισ. και 14 δισ. επιπλέον ενισχύσεις για αγρότες. Πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για αναδιάρθρωση και παραγωγική ανασυγκρότηση” τόνισε ο υπουργός.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε