Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κικίλιας, Καπερνάρος και Ρεπούση οι βουλευτές που ελέγχονται γιατί έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό – Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Κικίλιας, Καπερνάρος και Ρεπούση οι βουλευτές που ελέγχονται γιατί έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό – Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

– Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Καπερνάρος και Μαρία Ρεπούση φέρονται να έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό
– Οι έλεγχοι έδειξαν πως λεφτά στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2012 έβγαλαν η σύζυγος του Βασίλη Καπερνάρου και η σύζυγος του Νίκου Σηφουνάκη
– 24.710 οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν σε πρώτο έλεγχο
Βασίλης Κικίλιας: Όλα αποδεικνύονται από το πόθεν έσχες μου

Ο Βασίλης Κικίλιας της Νέας Δημοκρατίας, ο Βασίλης Καπερνάρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η Μαρία Ρεπούση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι οι τρεις βουλευτές που ελέγχονται γιατί έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό.

Τα ονόματά τους δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Εκτός από τους τρεις βουλευτές, για εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2012 ελέγχονται τόσο η σύζυγος του Βασίλη Καπερνάρου όσο και η σύζυγος του πρώην υπουργού Ναυτιλίας, Νίκου Σηφουνάκη.

Τα ονόματα των πέντε προέκυψαν από τον πρώτο έλεγχο που έγινε σε λίστα με 24.710 περιπτώσεις, για τις οποίες ζητήθηκαν στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων.

Από τον πρώτο έλεγχο της λίστας των 24.710 εμβασμάτων που βγήκαν στο εξωτερικό, προκύπτει επίσης ότι την περίοδο 2009-2012 χρήματα στο εξωτερικό έβγαλαν επίσης οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου.

«Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και σημειώνει πως η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων ελέγχει κατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και «δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βασίλης Κικίλιας προσκόμισε, όπως του ζητήθηκε, τα απαραίτητα στοιχεία τον περασμένο Απρίλιο και τώρα τα στοιχεία αυτά ελέγχονται.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Σε πρώτο έλεγχο με την αρχική λίστα με την οποία είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων (24.710 περιπτώσεις) βρέθηκαν 3 βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου.

Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ΓΓΔΕ ελέγχει κατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες. Συνεπώς, και ως προς αυτό το σκέλος, τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή.

Η διαδικασία ελέγχου κάποιων εξ αυτών των υποθέσεων είναι σε εξέλιξη και η υπόθεση του κ. Κικίλια είναι στις 531 στοχευμένες υποθέσεις.

Ο κ. Κικίλιας προσκόμισε κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης στις 15/4/2013 στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας, πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία.

Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας. Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά. Προς τούτο, θυμίζουμε ότι στις 44 υποθέσεις που πρόσφατα ελέγχθηκαν μόνο οι 12 (27%) κατέδειξαν αποκρυβέντα εισοδήματα. Η πλειοψηφία, συνεπώς, παρείχε πλήρη δικαιολόγηση των ποσών των εμβασμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για τους 3 βουλευτές της ΝΔ ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις βουλευτές της ΝΔ έστειλαν 3,5 εκ. € στο εξωτερικό – Δεν δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες

Το παιχνίδι του σταυρού στις ευρωεκλογές – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε