Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Το παιχνίδι του σταυρού στις ευρωεκλογές – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών αναδεικνύουν οι τελευταίες κυβερνητικές πρωτοβουλίες επί της εκλογικής διαδικασίας, γεγονός που πυροδοτεί εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση και την πόλωση.

Ποιες ήταν αυτές οι κινήσεις;

1. Η αλλαγή των ημερομηνιών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές κατά παράβαση του νόμου Καλλικράτη που όριζε ότι η ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων γίνεται μαζί με την εκλογή των ευρωβουλευτών και συνεπώς ο πρώτος γύρος έπρεπε να διεξαχθεί στις 25 Μαϊου και όχι στις 18 Μαϊου όπως προτείνει τελικά το Υπουργείο Εσωτερικών

2. Η κατάργηση των διατάξεων του νόμου Ραγκούση σχετικά με τη ψήφο των νόμιμων μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές λόγω και της σχετικής απόφασης του ΣτΕ, ώστε να μην είναι παράνομες οι εκλογές

3. Η εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό και όχι με λίστα όπως συνέβαινε μέχρι και το 2009.

Προφανώς οι κινήσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν καθοριστικά την βούληση του ελληνικού λαού και του εκλογικού σώματος, ωστόσο προκαλούν εντυπώσεις και ερμηνεύονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, να ελέγξουν τουλάχιστον την δυναμική του εκλογικού σώματος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 3 λοιπόν της κυβέρνησης έγιναν με σκοπό:

– Τη χαμηλή συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των αυτοδικοικητικών εκλογών στις 25 Μαϊου, οπότε διεξάγονται όμως και οι ευρωεκλογές, προκειμένου η ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ όπως αναμένουν δημοσκόποι και όχι μόνον στην ευρωκάλπη να μην έχει ισχυρή νομιμοποιητική βάση λόγω της μεγάλης αποχής που θα σημειωθεί, αφού είναι μάλλον απίθανο οι πολίτες να πάνε δύο φόρες να ψηφίσουν μέσα σε μια εβδομάδα και ιδίως στους δήμους που έχουν εκλεγεί Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή στις 18 Μαϊου όπως αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση

– Την απαγόρευση της ψήφου των μεταναστών αφού οι περισσότεροι εξ αυτών θα ψήφιζαν υποψηφίους που θα προέρχονταν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ όσοι αντιδρούσαν στη ψήφο των μεταναστών θα κατευθύνονταν πιθανότατα προς υποψηφίους της ΧΑ και ιδίως στον Ηλία Κασιδιάρη στο δήμο Αθηναίων. Πάντως το ζήτημα αυτό προκαλεί έντονες αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ εγκαλούν την κυβέρνηση και την ηγεσία του κόμματος κάνοντας λόγο για συντηρητισμό και οπισθοδρόμηση.

– Την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές καθώς στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ γίνονταν «σφαγή» για το ποιος θα είναι επικεφαλής, και ιδίως στη Χαριλάου Τρικούπη λόγω ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και δημιουργίας της «Ελιάς» με τη σημαία του ΕΣΚ για το αν ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου θα είναι από το ΠΑΣΟΚ ή τους «58». Με την κίνηση πάντως τα κόμματα της συγκυβέρνησης επιδιώκουν τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των μηχανισμών τους και ιδιαίτερα των υποψηφίων ευρωβουλευτών αφού δεν θα υπάρχει λίστα, και συνεπώς αυτόματη εκλογή για τους πρώτους στο ψηφοδέλτιο, ενώ η εξέλιξη αυτή προφανώς ισχυροποιεί του υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ εν αντιθέσει με τους υποψηφίους της «Ελιάς» που θα προέρχονται από τους «58» ή το κόμμα Λοβέρδου και δεν έχουν «μηχανισμό» προώθησής τους.

Έν κατακλείδι, ίσως κανείς να μην διαφωνούσε με τις ημερομηνίες των εκλογών, την εφαρμογή της νομιμότητας λόγω αποφάσεων της Δικαιοσύνης και την εκλογή άμεσα από το λαό των ευρωβουλευτών και όχι από το «γραφείο» του αρχηγού ενός κόμματος.

Ωστόσο το timing, οι ίδιες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και τα πολυναναμενόμενα δώρα του Βερολίνου και των δανειστών σχετικά με το πλεόνασμα, το νέο δάνειο και τη διαχείριση του χρέους δίνουν μια δυνατή γεύση των…«εκλογομαγειρεμάτων» που είναι σε εξέλιξη στην…«κουζίνα» του Μεγάρου Μαξίμου και που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρες εθνικές εκλογές και μάλιστα πριν από τον Μάιο!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ

Διαβάστε επίσης:

Γνωστός νεοναζί στο πλευρό της Χρυσής Αυγής (ΦΩΤΟ) Τα «άκουσε» ο Κωστής Χατζηδάκης στο Αγρίνιο (VIDEO)

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε