Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Κυβέρνηση… μεγάλων στοιχημάτων – Εκπλήξεις και ανατροπές στον σαρωτικό ανασχηματισμό – Όλο το παρασκήνιο για την επιλογή του νέου υπ. Οικονομικών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI

– Αλλαγές της τελευταίας στιγμής είχε το μενού του ανασχηματισμού
– 45 τα μέλη της νέας κυβέρνησης, κατά 4 περισσότερα από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα
– 8 νέοι υπουργοί εκ των οποίων οι 4 χωρίς προηγούμενη κυβερνητική θητεία, δύο νέοι Αναπληρωτές και 10 νέοι υφυπουργοί
– Γκίκας Χαρδούβελης, ο νέος Τσάρος της οικονομίας
– Το παρασκήνιο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και το χρονικό του ανασχηματισμού
– Τι λένε στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη

Τολμηρές αλλαγές και διάθεση για επανεκκίνηση της λειτουργίας της κυβέρνησης συνεργασίας μέσω… ηλεκτροσόκ αποπνέει το νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως διαμορφώθηκε  μετά τον σαρωτικό ανασχηματισμό, που είχε… υποσχεθεί μέσω των συνεργατών του ο Αντώνης Σαμαράς και ανακοίνωσε η πρώτη γυναίκα κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη ελάχιστα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας.

Τα τηλεφωνήματα προς τους νέους υπουργούς αλλά και τους αποχωρούντες ξεκίνησαν γύρω στις 4 το απόγευμα, αλλά μόλις λίγα λεπτά πριν από τις 6 ολοκληρώθηκε το παζλ του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, με εξαίρεση τον νέο Υπουργό Οικονομικών, το όνομα του οποίου άρχισε να σιγοψιθυρίζεται στα δημοσιογραφικά γραφεία λίγα λεπτά, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Ο νέος Τσάρος της οικονομίας

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, ο Γκίκας Χαρδούβελης, είχε “κλειδώσει” ως ο διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα στην Οδό Νίκης εδώ και αρκετές ημέρες, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε σχετική εισήγηση του προκατόχου του, Γιάννη Στουρνάρα, που οδεύει προς την ΤτΕ, ωστόσο, ο ίδιος όταν ερωτήθηκε έκανε λόγο για ικανότατο οικονομολόγο, που θα δώσει έμφαση στη μικροοικονομία, που είναι απολύτως συμβατό με τη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου, που επιδιώκει να σηματοδοτήσει τη στροφή προς την ανάπτυξη και την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης των αδικιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γκίκας Χαρδούβελης, που έχει χρηματίσει σύμβουλος δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Σημίτη και του Λουκά Παπαδήμου, διέβη το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, υπό άκρα μυστικότητα, ώστε να “εξοικειωθεί” με την κυβερνητική γραμμή αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για το χρέος και τα σημαντικά ορόσημα, που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος εμφανίζεται στους συνομιλητές του αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας επισημαίνοντας πως θα συνεχισθεί απρόσκοπτα η πορεία της οικονομίας προς την έξοδο από την κρίση με πολλή προσοχή και χωρίς σπασμωδικές κινήσεις. Ο κύριος Χαρδούβελης θα έχει… σωματοφύλακες στη δύσκολη αποστολή του, καθώς θα πλαισιωθεί από τους Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου καθώς και από τους Χρήστο Σταικούρα και Γιώργο Μαυραγάνη, που παρέμειναν στα πόστα τους στο Υπουργείο Οικονομικών.

Λίγο έλειψε, πάντως, να γίνει η έκπληξη και να βάλει και το ΠΑΣΟΚ… πόδι στο οικονομικό επιτελείο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος διεκδικούσε την είσοδο στο σχήμα του Γιάννη Κουτσούκου στη θέση του Γιώργου Μαυραγάνη, ωστόσο, το συγκεκριμένο σενάριο δεν ευοδώθηκε, καθώς εγχώριοι και διεθνείς παράγοντες δεν επιθυμούσαν πειραματισμούς στο οικονομικό επιτελείο, ιδίως μετά το θόρυβο, που προκάλεσε η αποπομπή του κυρίου Θεοχάρη.

Πάντως, υπόγεια δυσαρέσκεια, εκδηλώνεται σε υπερσυντηρητικούς κύκλους της ΝΔ, οι οποίοι ταυτίζουν τον κυρίο Χαρδούβελη με την περιόδο Σημίτη και τους…ολέθριους – όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι – χειρισμούς εκείνης της κυβέρνησης στην οικονομία.

Οι εκπλήξεις του ανασχηματισμού

Η νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, ιδίως οι νεοεισελθόντες Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί προδίδει την επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να επιβραβεύσει πολιτικές συμπεριφορές του πρόσφατου παρελθόντος, υποστηρικτικές προς βασικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ υποδηλώνει την επιδίωξη ιδίωςς της ΝΔ να βελτιώσει τις πολιτικές της επιδόσεις στη Β’ Αθηνών, που έχει αρκετούς πλέον εκπροσώπους στην κυβέρνηση αλλά και στον αγροτικό κόσμο, μιας και το συγκεκριμένο Υπουργείο άλλαξε χρώμα και από πράσινο… βάφτηκε γαλάζιο και μάλιστα με πολιτικό προιστάμενο ( Γιώργο Καρασμάνη ), που έχει σαφή αγροτική προέλευση.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρχικώς όδευε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που τελικώς κατέληξε στο Παιδείας, ωστόσο η επιμονή του Μεγάρου Μαξίμου έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ΝΔ, Πάντως, ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Αναπτυξής τοποθετήθηκε ένα από τα βαριά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με πολυετή πείρα, ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Οι εκπλήξεις συνοψίζονται στον Γιώργο Κικίλια, που κατέλαβε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξαργυρώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες την ιδιαιτέρως κολακευτική του επίδοση στην Περιφέρεια Αττικής στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, αλλά και ως ένα στέλεχος, που γνωρίζει τις εύθραυστες ισορροπίες στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και μπορεί να δράσει αποτελεσματικά τόσο έναντι της δράσης των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής όσο και έναντι της δράσης των κουκουλοφόρων και στον Αργύρη Ντινόπουλου για τον όποιο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως μέτρησε η προηγούμενη αυτοδιοικητική του εμπειρία αλλά και η “ανιδιοτελής” στήριξη του στις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης. Να σημειωθεί πως Γκίκας Χαρδούβελης, Γιώργος Καρασμάνης, Αργύρης Ντινόπουλος και Βασίλης Κικίλιας δεν έχουν προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία.

Έκπληξη μπορεί να εκληφθεί και η υπουργοποίηση του Κώστα Τασούλα στο Υπουργείο Πολιτισμού, του οποίου η συμβολή στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές Εκλογές ( η Περιφέρεια Ηπείρου βάφτηκε γαλάζια με την επιλογή του κυρίου Καχριμάνη από την πρώτη Κυριακή ) δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ως μη αναμενόμενη εξέλιξη θα μπορούσε να εκληφθεί και η παραμονή στο Υπουργείο Εργασίας του Γιάννη Βρούτση, τον οποίο οι πληροφορίες έφεραν για δεύτερη φορά να εγκαταλείπει το κυβερνητικό σχήμα. Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά μιλούν με άκρως εγκωμιαστικά σχόλια για το έργο του Κυκλαδίτη πολιτικού τονίζοντας πως προγράμματα, όπως η “Εργάνη” αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς για τα διεθνή standards στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Κεραυνός εν αιθρία είναι  επίσης, και ο εξοβελισμός από το κυβερνητικό σχήμα των κυρίων Μιχελάκη, Αρβανιτόπουλου και Γεωργιάδη. Μάλιστα, οι κύριοι Μιχελάκης και Γεωργιάδης αρνήθηκαν να γίνουν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, όταν τους προτάθηκε και οι πληροφορίες τους φέρουν σφόδρα δυσαρεστημένους σχετικά με τις πρωθυπουργικές επιλογές.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον ανασχηματισμό

Και τα δύο αρχηγεία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού εξωτερικεύουν μία αίσθηση ικανοποίησης για το αποτέλεσμα του αποψινού ανασχηματισμού. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές μιλούν για ένα σαρωτικό όσο και στοχευμένο ανασχηματισμό, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι σε καίρια πόστα τοποθετήθηκαν γνώστες του αντικειμένου, ώστε να βελτιωθεί ουσιωδώς η κυβερνητική αποτελεσματικότητα.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Αντώνη Μπέζα, που από Υφυπουργός Υγείας έγινε Υφυπουργός Εργασίας με αποκλειστικό αντικείμενο την επόπτευση της διαδικασίας ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, έχοντας ως προίκα την ενασχόληση του με τον ΕΟΠΥΥ.

Οί ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ενισχύθηκαν δύο καίρια Υπουργεία με περισσότερους Υφυπουργούς, αυτά της Ανάπτυξης και της Εργασίας, αποκαλύπτοντας που θέλει να δώσει βάρος η κυβέρνηση, ενώ για τον κύριο Δένδια, που διαδέχθηκε τον Κωστή Χατζηδάκη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στενοί συνεργάτες του κυρίου Σαμαρά κάνουν λόγο για ένα στέλεχος με φιλελεύθερο προφίλ και… αναπτυξιακή προδιάθεση.

Επιπλέον, τονίζουν πως δεν διαταράχθηκαν οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες (τα δύο κόμματα “κέρδισαν” από δύο Υφυπουργούς έχοντας τον ίδιο αριθμό Υπουργείων) ενώ δεν περνά απαρατήρητο το… άνοιγμα του Μεγάρου Μαξίμου σε καραμανλικά στελέχη, η παρουσία των οποίων στην κυβέρνηση ποσοτικά και ποιοτικά είναι μεγαλύτερη.

Από την πλευρά της και η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται ικανοποιημένη από το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς όπως επισημαίνεται σε άτυπο σχόλιο της, οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες διατηρούνται και μάλιστα η συμπερίληψη στη νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Λοβέρδου, συμβολίζει και το άνοιγμα προς την Ελιά, που πραγματοποιεί τα πρώτα της πολιτικά βήματα.

Στενοί συνεργάτες του κυρίου Βενιζέλου υπενθυμίζουν με νόημα πως ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει υπηρετήσει στις κυβερνήσεις Σημίτη και Παπαδήμου και επισημαίνουν πως “έχει μακρά εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα καθώς διαθέτει τα προσόντα που του επιτρέπουν, με χαμηλούς πολιτικούς τόνους, να κάνει ουσιαστική δουλειά στην ολοκλήρωση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από την κρίση και την σταδιακή φορολογική ελάφρυνση”.

Τέλος, οι ίδιες πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση κάτω από τον καθημερινό συντονισμό των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου μπορεί να προωθήσει συγκεκριμένους πρακτικούς στόχους, που θα αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία με αυστηρό εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Στις 3 και μισή μετά το μεσημέρι της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης, θα ακολουθήσει η πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου ο πρωθυπουργός θα δώσει το πολιτικό στίιγμα και θα ιεραρχήσει τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και θα ακολουθήσουν οι παραδόσεις – παραλαβές στα Υπουργεία, που άλλαξαν χέρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση – Γκίκας Χαρδούβελης στο υπουργείο Οικονομικών – Βούλτεψη εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ντινόπουλος στο Εσωτερικών

Ρ. Μακρή: Η ΕΛΙΑ στην εξουσία… Εύγε στο νέο πρωθυπουργό Ευάγγελο

Χαμός στο twitter για τον ανασχηματισμό – Δείτε τα σχόλια

Δείτε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης – ΦΩΤΟ

Η… αγωνία και το σαρδάμ της Σοφίας Βούλτεψη (VIDEO)

Ένας “καραμανλικός” στη θέση του νέου υπουργού Μακεδονίας-Θράκης

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού – Τι είπε ο Σαμαράς πίσω από τα κάγκελα στους δημοσιογράφους

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε