Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Μητσοτάκης στο OPEN: Τσίπρας και Βαρουφάκης ψαρεύουν ψήφους από το κόμμα Κασιδιάρη

Μητσοτάκης στο OPEN: Τσίπρας και Βαρουφάκης ψαρεύουν ψήφους από το κόμμα Κασιδιάρη

Σκληρές κατηγορίες εναντίον του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αλλά και του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Για το ποσοστό που προσπαθεί να επιτύχει στις εκλογές ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε: «Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλω να νικήσουμε και με καθαρή διαφορά από τον δεύτερο και προσπαθώ να πείσω τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας ότι αξίζει τον κόπο να μας δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Δεν μπαίνω στην λογική όμως της ποσοτικοποίησης των στόχων. Θέλω η νίκη να είναι καθαρή που να μην αμφισβητείται την επόμενη μέρα για το ποια θα είναι η κυβέρνηση και ποιος ο πρωθυπουργός».

«Θα πρέπει να γνωρίζω το εκλογικό αποτέλεσμα για το αν θα συζητήσω», είπε ακόμα και τόνισε ότι «προφανώς» και θα πάρει την εντολή και «ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αξιολογήσω τις κινήσεις μου».

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση 4ετίας», είπε και σημείωσε ότι «δεν φαίνεται πειστικός ο κ. Ανδρουλάκης και δεν είναι τολμηρό το ΠΑΣΟΚ σε πολλά θέματα. Έχουμε πολλές διαφορές και ενδεχομένως να έχουμε και συγκλίσεις. Εγώ θέλω μια σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση».

«Αμφισβητώ τα στοιχεία του ΟΟΣΑ»

«Είπε χθες ο κ. Τσίπρας ότι καταργήσαμε το 8ωρο. Και το έλεγε και το 2019 και έλεγε τα ίδια ψέματα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι.

Η κοινωνία σήμερα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, είπε ακόμα και τόνισε ότι δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι οι πολίτες πιέζονται από τον πληθωρισμό. Αναφέρθηκε στις αυξήσεις και τις μειώσεις των φόρων που είναι μόνιμες και εκτίμησε ότι η ακρίβεια που υπάρχει θα υποχωρήσει».

Για τον ΟΟΣΑ είπε ότι το αμφισβητεί και πρόσθεσε ότι θα το εξηγήσει αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γιατί, όπως είπε, «υπήρξε αύξηση εισοδημάτων που ροκανίστηκε από την αύξηση του πληθωρισμού. Για τον λόγο αυτό και θα έχουμε κεντρικό στόχο την αύξηση των μισθών μέσα από επενδύσεις και μείωση της ανεργίας».

Για τον τουρισμό και τους μισθούς είπε ότι έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι καθώς υπάρχουν εργοδότες που καταχρώνται την δύναμη που έχουν και τους προειδοποίησε ότι θα τον βρουν απέναντι.

Τόνισε ακόμα ότι αυτό που ζούμε είναι μια παγκόσμια κρίση και όχι «ακρίβεια Μητσοτάκη».

«Αυτά που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς ανεφάρμοστα»

Για την αγορά των καυσίμων και αν υπάρχουν ζητήματα λειτουργίας της αγοράς είπε ότι υπάρχουν εποπτικοί μηχανισμοί. Επανέλαβε ότι δεν μείωσε τον ΦΠΑ γιατί δεν δουλεύει η πρακτική αυτή. «Δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες και δεν απέδωσε», τόνισε. Θα φτάσει η μείωση στον μεσάζοντα και όχι στον καταναλωτή. Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της ΝΔ να μειωθεί. Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτά που τάζει είναι παντελώς ανεφάρμοστα. Το τέλος επιτηδεύματος είπε ακόμα θα καταργηθεί έως το τέλος της 4ετιας. Είπε ακόμα ότι αυτά που είπε ο Μητσοτάκης τα έκανε ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όχι.

Ο κ. Τσίπρας τσάκισε την μεσαία τάξη και γι’ αυτό του έχει γυρίσει την πλάτη οριστικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση στήριξε τις επιχειρήσεις στην πανδημία και έτσι έμεινε όρθια η οικονομία. Τόνισε ακόμα ότι η οικονομική πολιτική που εφάρμοσε η ΝΔ απέδωσε.

Για τους νέους και το πρόβλημα στέγης είπε ότι επειδή πηγαίνει καλά η οικονομία αυξάνονται και οι τιμές των ακινήτων. «Για τον λόγο αυτό και κάναμε δωρεάν την γονική παροχή», τόνισε. «Ο κ. Τσίπρας τσάκισε την μεσαία τάξη και γι’ αυτό του έχει γυρίσει την πλάτη οριστικά».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι θα διπλασιάσει τους πόρους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Η νέα κυβέρνηση θα έχει περισσότερες γυναίκες

Για την σύνθεση της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε ποιοι υπουργοί δεν πήγαν καλά. Είπε ότι «προφανώς θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες και θα γίνουν μεγάλες αλλαγές. Αλλαγή σημαίνει ότι κάποιος φεύγει από το κυβερνητικό σχήμα ή ότι αλλάζει υπουργείο». Για τις γυναίκες είπε ότι τηρήθηκε η δέσμευση για συμμετοχή περισσότερων γυναικών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Είδα αθλιότητες να γράφονται για μια γυναίκα που έχει προσφέρει ήδη πολλά στην υγεία».

Ερωτηθείς αν πήγαν καλά τα πράγματα στην υγεία είπε ότι «το νέο ΕΣΥ είναι μεγάλο προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο για τη νέα 4ετία. Από τα 3,9 δισ. το 2019 σήμερα δαπανούμε πάνω από 5 δισ.».

Παραδέχθηκε ότι δεν λύθηκε το πρόβλημα με την προσέλκυση γιατρών στα νησιά και τόνισε ότι έχουν γίνει βήματα στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια.

Θα επιχειρήσω μια απευθείας προσωπική επαφή είτε με Ερντογάν είτε με Κιλιτσντάρογλου

Για τα εθνικά θέματα και τις σχέσεις με την Τουρκία είπε: «Δεν με αφορά η συζήτηση για συνεκμετάλλευση του πλούτου. Καλωσορίζω την θετική διάθεση αλλά δεν τρέφω αυταπάτες και η Γαλάζια Πατρίδα συνιστά μια εν δυνάμει απειλή για την Ελλάδα. Η τουρκική πολιτική δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Αν η Τουρκία θέλει να συζητήσει να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές μας με το δίκιο και της θάλασσας.

Εφόσον μας εμπιστευθεί ο λαός θα επιχειρήσω μια απευθείας προσωπική επαφή είτε με Ερντογάν είτε με Κιλιτσντάρογλου για να συζητήσουμε ζητήματα και να έχουμε αμοιβαίο όφελος. Η Ελλάδα κάνει τις δικές της έρευνες και δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για να τις κάνει».

Ο κ. Τσίπρας μήπως κόπτεται για τους μεσάζοντες;

Για την αμυντική θωράκιση της χώρας είπε ότι «η άμυνα δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Αν θέλουμε μια στιβαρή οικονομική πολιτική και να μας υπολογίζουν οι γείτονές μας πρέπει να είμαστε ισχυροί αμυντικά.

Η Ελλάδα το 2022 είχε καλύτερα οικονομικά και δεν τινάξαμε την μπάνκα στον αέρα και κάναμε μια σειρά κινήσεων. Οι μόνοι που στενοχωρήθηκαν είναι οι μεσάζοντες των όπλων». Και αναχωρήθηκε: «Ο κ. Τσίπρας μήπως κόπτεται για τους μεσάζοντες; Όταν μας ασκεί κριτική αφήνοντας υπονοούμενα ανταποδίδω την κριτική αυτή. Οι διάφοροι μεσάζοντες ας αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι είναι μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων.

Αν ψάχνετε για πανσπερμία ψάξτε στην άλλη πλευρά – Ο Τσίπρας έχει κάνει ανοικτό κάλεσμα στον Βαρουφάκη

«Για εμένα το βασικό ζητούμενο είναι να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση και να μην χανόμαστε σε παζάρια και ατέρμονες συζητήσεις. Εγώ δεν πιστεύω στην απλή αναλογική και η κάλπη που θα δώσει τις πλειοψηφίες είναι της ενισχυμένης. Μια μονοκομματική κυβέρνηση θα μπορεί να παίρνει πιο γρήγορα αποφάσεις, υπάρχουν και άλλα στελέχη στο χώρο μας και με το ΠΑΣΟΚ έχω σημαντικές διαφορές. Τελικός κριτής είναι ο λαός και θα δεχθούμε το αποτέλεσμα».

Για την δήλωση υποψήφιου βουλευτή του για συμμαχία με μεμονωμένους βουλευτές είπε: «Οι εκλογές είναι γιορτή της δημοκρατίας και μπορεί να λέγονται και πράγματα που δεν απηχούν την επίσημη γραμμή του κόμματος. Αν ψάχνετε για πανσπερμία ψάξτε στην άλλη πλευρά».

Για την κυβέρνηση ηττημένων αναφέρθηκε στις φήμες περί συνάντησης Τσίπρα – Βαρουφάκη και τόνισε ότι «έχουν, δεν έχουν συναντηθεί ο κ. Τσίπρας έχει κάνει ανοικτό κάλεσμα στον κ. Βαρουφάκη ο οποίος θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ σας με Δήμητρες.

Όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι και δεύτεροι να είμαστε ακόμα αν βγαίνουν τα κουκιά να κάνουμε κυβέρνηση συνεργασίας».

Μέχρι και οι αγκινάρες είναι μαύρες στα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ

Για το αν έχει ωριμάσει ο Αλέξης Τσίπρας ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις κάνεις αυτό που ξέρεις. Ο κ. Τσίπρας επενδύει στην τοξικότητα και την πόλωση. Δεν άλλαξε καθόλου. Μέχρι και οι αγκινάρες μαύρες είναι στα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς κάνουμε θετική καμπάνια και αναγνωρίζουμε με θάρρος τα λάθη μας. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου γιατί υλοποίησα τις δεσμεύσεις που και κράτησα όρθια τη χώρα».

Για τις υποκλοπές

«Ένα σφάλμα γίνεται λάθος όταν επαναλαμβάνεται. Η ΕΥΠ πρέπει να είναι στον πρωθυπουργό, επιμένω σε αυτό. Θα έχει τα εχέγγυα της διαφάνειας που επιβάλλεται και θα δείτε την ΕΥΠ να ασχολείται με το εξωτερικό γιατί αυτό πρέπει να κάνει. Η ΕΥΠ πρέπει να απασχολείται από τους εξωτερικού κινδύνους».

Ερωτηθείς για τα Τέμπη τα περιέγραψε ως μια τραυματική εμπειρία για την κοινωνία και για τον ίδιο. «Ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούν. Αν είχε γίνει το έργο της τηλεδιοίκησης αυτό θα είχε αποφευχθεί. Από αυτή την τραγωδία το πρώτο που είπα είναι ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Πρέπει να επενδύσουμε συνολικά στα ΜΜΜ ως κοινωνική πολιτική».

Είπε ότι έχει μιλήσει αρκετές φορές με τον κ. Καραμανλή και ανεπόκειται στον λαό των Σερρών να κάνει τις δικές του επιλογές. «Ο κ. Τσίπρας είπε λέει δικαιοσύνη παντού και έχει δίπλα του τον κ. Παππά και ακούμε τον κ. Ματζουράνη να μιλάει για “δικαιοσύνη Τσαουσέσκου”».

 

Ο Τσίπρας ψαρεύει ψήφους στην άκρα δεξιά

Για το κόμμα Κασιδιάρη και την δήλωση Βαρουφάκη να μην κοπει είπε: «Τα ακραία στοιχεία, όλοι ψαρεύουν. Και ο Βαρουφάκης ψαρεύει και ο Τσίπρας ψαρεύει. Ο Τσίπρας δεν τόλμησε καν να υποβάλλει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για το κόμμα του φονιά και μαχαιροβγάλτη να μην είναι στην Βουλή. Θέλει να το παίζει δίπορτο.

 

Εχω δει αναρτήσεις στο διαδίκτυο που λένε “Μητσοτάκη μας κόβεις, όλοι Τσίπρα”. Να πω ότι το ΠΑΣΟΚ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Δείτε την συνέντευξη

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις