Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Live: Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας – Οι ομιλίες των αρχηγών

Live: Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας – Οι ομιλίες των αρχηγών

Στην τελική ευθεία μπαίνει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και με τις υπογραφές του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πάρουν όλοι το λόγο εκτός από τον Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος μίλησε χθες (27/03/2024) καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό. 

Τη συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ψηφοφορία.  

Κανονικά οι ομιλίες των αρχηγών θα ξεκινούσαν με πρώτη ομιλήτρια την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όμως δήλωσε κώλυμα και πως δεν μπορεί να μιλήσει πριν τις έξι. Έτσι, ήδη μίλησαν ο Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ και ο Πρόεδρος των Σπαρτιατών. Όμως ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης επίσης καθυστέρησε γιατί … κόλλησε στην κίνηση. Η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγο και τελικά ο κ. Χαρίτσης πήρε το λόγο. Η κα Κωνσταντοπούλου έφτασε τελικά στις έξι και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε τον λόγο από το Προεδρείο γιατί όπως είπε λένε ψέματα και δεν την είχαν ενημερώσει. Μάλιστα υποστήριξε ότι έλειπε γιατί εκτελούσε χρέη συνηγόρου οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών. Τελικά, ανέβηκε στο βήμα στις 18:15 και ολοκλήρωσε την ομιλία της στις 19.10 

Στο βήμα τώρα είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Δείτε ζωντανά 

 

Βελόπουλος: Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το δυστύχημα των Τεμπών

Σφοδρά «πυρά» για συγκάλυψη στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, στην συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. Τόνισε ότι «θέσαμε ερωτήματα στην κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023 και δεν απαντήθηκαν ποτέ. Είχα ρωτήσει από την αρχή τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Κανένας δεν μας απάντησε. Κανένας εδώ μέσα δεν έδωσε σημασία, για το τι μετέφερε το τρένο. Δεν απάντησε κανείς, γιατί αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει αυτή την ιστορία». Συμπλήρωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι οι μισοί και παραπάνω στα Τέμπη, κάηκαν».

«Δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε το δυστύχημα. Δεν κάνατε τίποτα όλοι σας για να έχει αξιόλογο σιδηρόδρομο η Ελλάδα. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι εδώ μέσα για την κατάντια του κράτους», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ επανέλαβε ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε επικίνδυνα εμπορεύματα. «Βρέθηκαν από ένα μέχρι έξι δοχεία διαλυτών καυσίμων. Τα μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να έχει μέσα ένα κυβικό ξυλόλιο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Αυτά σκότωσαν τα παιδιά. Αυτά έκαψαν τα παιδιά. Οι παράνομοι λαθρέμποροι που δεν θέλετε να αποκαλύψετε» τόνισε και ρώτησε «ποιον καλύπτετε; ποιον φοβάστε; ποιον ολιγάρχη; Ποιόν λαθρέμπορο;». «Μιλάμε για συγκάλυψη αισχίστου είδους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, προσθέτοντας ότι «όσο υπάρχει η Ελληνική Λύση εδώ μέσα θα σας ξεσκεπάζουμε ό,τι κι αν κάνετε».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι «τα ευρήματα από το δυστύχημα τα πήγαν σε τρία συνολικά μέρη και όχι μόνο στο Κουλούρι». «Που έχετε δει κράτος σοβαρό να στέλνει 300 τόνους χώμα από ξεμπάζωμα σε ιδιωτικό χώρο;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι δυνατόν οι τρεις υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ που αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση, να πλήρωσαν συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ.

Κωνσταντοπούλου: Μεγάλος απών ο Πρωθυπουργός

«Μεγάλο απόντα» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, κάνοντας λόγο για «πράξεις συγκάλυψης της κυβέρνησης» και διαμηνύοντας στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ότι η σημερινή ψήφος τους θα τους στιγματίσει για πάντα.

Στηλιτεύοντας την χθεσινή «έξαλλη επιβράβευση του υπολόγου και ποινικά υπεύθυνου», του υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή, σχολίασε λέγοντας πως οι βουλευτές της ΝΔ ανέλαβαν την «ευθύνη της συγκάλυψης». Σημείωσε πως τρεις – τέσσερις ημέρες πριν το «έγκλημα των Τεμπών», ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε για την ανάταξη των σιδηροδρόμων και αλληλοσυγχαίρονταν με τον Αγοραστό.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Διαφημίζατε το έργο σας στο σιδηρόδρομο, διαφημίζατε την ασφάλεια, ενώ γνωρίζατε αυτά που οι απλοί πολίτες, οι φοιτητές δεν γνώριζαν» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά και στη δήλωση του υπουργού Εργασίας, Άδωνη Γεωργιάδη ότι «αν λέγαμε ότι υπήρχε πρόβλημα, δεν θα έμπαινε κανείς στα στα τρένα». Για την κυβέρνηση ήταν «υπέρτερο αγαθό το εισιτήριο από την ανθρώπινη ζωή» σχολίασε.

Αλέξης Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση Προανακριτικής

«Η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση της Δεξιάς, η κυβέρνηση της ΝΔ, πρέπει να φύγει. Να πέσει. Να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής προς τη Δημοκρατία μας», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει εκείνος σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να αναλάβει πλέον η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή. Παράλληλα έβαλε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη λέγοντας ότι οφείλει να παραιτηθεί άμεσα μετά από τις χθεσινές αναφορές του.

Ναι από τους Σπαρτιάτες στην πρόταση δυσπιστίας

Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών”, Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε “ναι”». «Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής. Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».

Νατσιός: Ανεπαρκής η κυβέρνηση

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση στην οποία καταλόγησε ανεπάρκεια άσκησε κατά την αποψινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιος, ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Κάποτε λέγαμε το κράτος δεν υπάρχει, το κράτος είναι ανοργάνωτο, το κράτος προσπαθεί και δεν μπορεί. Κάποτε η κοινωνία λύγιζε με τις υποτιθέμενες ταπεινές συγγνώμες, τις κενές υποσχέσεις, τα κροκοδείλια δάκρυα και την φαινομενική εξάντληση της κυβέρνησης.

Η δολοφονία 57 ψυχών στα Τέμπη είναι τραγικό δυστύχημα λόγω ανθρωπίνου λάθους, όχι έγκλημα. Χυδαιότητα είναι η συγκάλυψη του αυτού δολοφονικού εγκλήματος από τον κύριο Καραμανλή, όχι η ομολογία της αλήθειας από την αρχηγό πολιτικού κόμματος που «έσπασε τα νεύρα» του προέδρου της Βουλής».

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση λειτουργεί ως καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς

«Είναι πλέον εδραιωμένη πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση σας λειτουργεί ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης και προπαγάνδας. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος, ένα κράτος λάφυρο που προτεραιότητά του δεν είναι το δημόσιο συμφέρον αλλά η διαιώνιση της εξουσίας της ΝΔ», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής επιτιθέμενος σε υψηλούς τόνους στη κυβέρνηση .

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αρνείται να δεχτεί το συνεχές μοτίβο Διαφθοράς, Συγκάλυψης και Ατιμωρησίας σε μια σειρά από νοσηρές υποθέσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε Μητσοτάκη, μην μπερδεύεστε. Στο Μέγαρο Μαξίμου είστε απλώς ενοικιαστής. Μόνος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Όπως λοιπόν σας έβαλε, έτσι θα σας βγάλει.Κι όπως το πάτε θα είναι συντομότερα απ’ ό,τι έχετε σχεδιάσει».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις