Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Μείναμε από δόση – Φεύγει χωρίς συμφωνία η τρόικα – Όλα θα κριθούν τον Ιανουάριο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Νέα μέτρα 2 δισεκατομμυρίων θα ζητήσουν τον Ιανουάριο οι τροϊκανοί
– Τόμσεν: σημειώσαμε πρόοδο, αλλά θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο
– Ελπίδες ότι έστω και από μακριά με e-mail θα κλείσει το θέμα των ΕΑΣ
– Ως την Παρασκευή η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει είτε νόμο, είτε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τους πλειστηριασμούς

Όπως ακριβώς το είχε προβλεφθεί… πάνε για σκι. Αποδείχθηκε ότι τα λόγια του Αυστριακού επιτρόπου Τόμας Βίζερ δεν ήταν προφητικά, αλλά έδειχναν τις προθέσεις των δανειστών μας.

Η τρόικα αναχωρεί χωρις ουσιαστική συμφωνία τόσο για τα ΕΑΣ, όσο και για τους πλειστηριασμού, ενώ θέτει και άλλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να κλείσουν ως το eurogroyp στις 27 Ιανουαρίου.

Ο Πολ Τόμσεν αυτό είπε ουσιαστικά χθες λέγοντας: σημειώσαμε πρόοδο, αλλά θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο.
Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τα ΕΑΣ, ωστόσο το ζήτημα θα κλείσει μέσα στις επόμενε ημέρες μέσω τηλεδιασκέψεων, email και τηλεφώνων.

Δεν θα πάρουμε τη δόση
 

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως στο eurogroup δεν πρόκειται να παρθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης.
Άλλωστε αυτό το ξεκαθάρισε και ο Ι. Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό μιλώντας με τους δημοσιογράφους:
Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ, υπάρχει κάποια εξέλιξη με την τρόικα; Για τα ΕΑΣ έχει υπάρξει συμφωνία; Αύριο θα εκταμιευθεί η δόση;
Ι. Στουρνάρας: Όχι, δεν έχει υπάρξει συμφωνία ακόμα. Θα αποφασίσει αύριο το Eurogroup, οπότε θα ξέρουμε αύριο βράδυ.
Δημοσιογράφος: Άρα, δεν θα πάρουμε τη δόση αύριο, λέτε;
Ι. Στουρνάρας: Όχι, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να την πάρουμε τη δόση αύριο.

Ως την Παρασκευή ο νόμος για τους πλειστηριασμούς

Σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το βράδυ η λύση στην οποία φαίνεται να προσανατολίζεται το υπουργείο, είναι να νομοθετήσει μονομερώς για μια παράταση βάσει πολλών κριτηρίων, καταργώντας όμως πιθανότατα την ισχυ του Νόμου Παπαθανασίου.

Πάντως, αν αναγκαστεί η κυβέρνηση να καταθέσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αυτή ουσιαστικά θα διατηρεί τον Νόμο Κατσέλη, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2014. Αν όμως καταθέσει νόμο, τότε θα υπάρχουν μεγάλες ανατροπές στο σχεδιασμό και τα κριτήρια υπαγωγής των δανειοληπτών στο καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς.

Πάντως το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύει ότι θα έχει την ανοχή έστω της τρόικας ώστε να παγώσουν οι πλειστηριασμοί που αφορούν μόνο στην πρώτη κατοικία για ακόμη 12 μήνες. Το μέτρο θα έχει αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις για εκείνους που θα προστατεύονται από τους τραπεζικούς πλειστηριασμούς ώστε να πάρει την έγκριση της τρόικας

Μέχρι και 2 δισ. μέτρα θα ζητήσει η τρόικα
 

Ωστόσο οι τροικανοί δεν έκλεισαν μια σειρά από θέματα, θέματα τα οποία αφήνουν ανοιχτά και νέα μέτρα τα οποία η τρόικα τα ανεβάζει στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Η τρόικα σε ετούτη την επίσκεψή της στην Ελλάδα δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό υπολογίζοντας κατά 900 εκατ. ευρώ υψηλότερα το δημοσιονομικό κενό του 2014. Παράλληλα θεωρεί ότι από τον φόρο ακινήτων θα εισπραχθούν 335 εκατ. ευρώ λιγότερα, ενώ η τρόικα θα απαιτήση και αναπροσαρμογή λόγο του κόστους από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος στις τράπεζες από την παράταση των πλειστηριασμών.

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς συμφωνία αναχωρεί η Τρόικα – Στο Eurogroup θα κριθούν τα ΕΑΣ και η δόση του 1 δισ. ευρώ – Νομοθέτηση για πλειστηριασμούς μέχρι την Παρασκευή

Πλειστηριασμοί: Κι άλλη συνάντηση αργότερα με την τρόικα – Στο Μαξίμου ο Σαμαράς

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε