Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

New York Times: Ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση με την Ελλάδα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές

New York Times: Ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση με την Ελλάδα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές

Ένα «ατύχημα» δεν αποκλείεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, λόγω των εκλογών που θα γίνουν και στις δυο χώρες το 2023. Και δεν το αποκλείουν διπλωμάτες που μιλούν στους New York Times και εκτιμούν πως αυτές (οι εκλογές) είναι ο λόγος των όσων λέει τελευταία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι εκλογές πλησιάζουν, ο Ερντογάν ανεβάζει ξανά την ένταση με την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου των New York Times, με τον συντάκτη Steven Erlanger να αναφέρεται στην πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα ενόψει εκλογών και με την τουρκική οικονομία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Το άρθρο των New York Times ξεκινά από αναφορά στο επεισοδιακό δείπνο στη Σύνοδο της Πράγας όταν, όπως αναφέρει, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε στους 44 Ευρωπαίους ηγέτες και ο Ερντογάν τον διέκοψε για να του επιτεθεί και να τον κατηγορήσει για έλλειψη ειλικρίνειας στο θέμα της διευθέτησης των διαφορών στο Αιγαίο.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος κάνει αναφορά και στην απειλή που εκτοξεύει σχεδόν… καθημερινά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» και στην απάντησή του όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι εννοεί: «Στην πραγματικότητα, έχετε καταλάβει».

Στο άρθρο των New York Times τονίζεται ότι η ρητορική που έχει υιοθετήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, συνήθως χρησιμοποιείται από τα «γεράκια» (σ.σ. τους στρατιωτικούς) και τους υπερεθνικιστές. Σημειώνεται ότι ανάλογα ξεσπάσματα ξαναείχε πρόσφατα ανάλογη συμπεριφορά και τώρα οφείλεται στην πίεση, πολιτική και οικονομική, ενόψει των εκλογών την Άνοιξη και γι’ αυτό αυξάνει τις απειλές προς την Ελλάδα, χώρα σύμμαχο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Αναλυτές και διπλωμάτες που «βλέπουν» το ενδεχόμενο πολέμου δεν είναι πολλοί. Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτων εκτιμούν πως ένας Ερντογάν που απειλείται είναι ένας επικίνδυνος για τους γείτονές του Ερντογάν και «ατυχήματα συμβαίνουν».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται μια κρίση για να ενισχύσει την, όχι σταθερή, θέση του στην Τουρκία ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια στην εξουσία, δήλωσε διπλωμάτης που ειδικεύεται στην Τουρκία και μίλησε στους New York Times υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Και αν δεν του δοθεί η «ευκαιρία» για μια κρίση, μπορεί να τη δημιουργήσει.

Όλα αυτά ενώ η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δυο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, απειλεί να προσθέσει μια νέα δύσκολη παράμετρο στην προσπάθεια της Ευρώπης να διατηρηθεί ενωμένη μπροστά στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις οικονομικές επιπτώσεις που αυτός προκαλεί.

«Είναι η κλιμακούμενη ρητορική ενάντια στην Ελλάδα που προκαλεί ιδιαίτερη προσοχή», σημειώνει ο συντάκτης των New York Times.

Ο Σινάν Ουλγκέν, διευθυντής του EDAM, ενός ερευνητικού κέντρου με έδρα στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως υπάρχει μια εκλογική πτυχή στα όσα κάνει ο Ερντογάν. Αλλά υπάρχουν και βαθιά ριζωμένα προβλήματα ανάμεσα στις δυο χώρες.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μια σειρά από ανεπίλυτες διμερείς διαφορές και αυτό δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον κάθε φορά που ένας πολιτικός στην Άγκυρα ή στην Αθήνα θέλει να αυξήσει τις εντάσεις», επεσήμανε.

Οι New York Times θυμίζουν πως Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν κοντά σε πόλεμο τη δεκαετία του ’70, το 1995-96 για τα Ίμια και το 2020 για τις έρευνες σε αμφισβητούμενα ύδατα. «Και τώρα, εδώ είμαστε πάλι. Και γιατί; Εξαιτίας των εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα» λέει ο Ουλγκέν.

Ο Τούρκος αναλυτής δεν περιμένει πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αλλά δεν θα εκλπαγεί. «Μπορεί να γίνει; Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποκλείσουμε πια. Αλλά αν συμβεί, θα είναι μικρής κλίμακας» σημειώνει.

Με πληροφορίες από New York Times

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις