Παρασκευή, 17 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ο Α. Σαμαράς δεν απέσπασε ευρωπαϊκή δέσμευση για μη επιβολή νέων μέτρων

Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ζοζέ Μπαρόζο
Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ζοζέ Μπαρόζο

Στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ισχυρές πιέσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς από τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες, οι οποίοι, πάντως, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων.

Μάλλον προβληματισμός παρά ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με Ρομπάι, Μπαρόζο, Σούλτς και Αλμούνια, καθώς η πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να δόθηκε απλόχερα, δεν συνδυάστηκε όμως με δεσμεύσεις των κορυφαίων θεσμικών εκπροσώπων της Ε.Ε. περί ολοκλήρωσης του δημοσιονομικού κύκλου προσαρμογής.

Αντιθέτως, η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και για νέα μέτρα που μπορεί να χρειαστούν, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της νέας αξιολόγησης της τρόικα, που καταφθάνει στην Αθήνα στο τέλος του μήνα.

Μάλιστα, η πίεση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν ισχυρή στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων με έμφαση στο δημόσιο τομέα και στο φορολογικό, ενώ οι Ευρωπαίοι θεσμικοί εταίροι επέδειξαν ιδιαίτερη σπουδή στην ανάγκη να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι αποκρατικοποιήσεις.

Βέβαια, στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, η ελληνική κυβέρνηση έχει σοβαρά παράπονα από τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., που βάζει διαρκώς εμπόδια (π.χ. αμυντικές βιομηχανίες).

Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι η χώρα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δεν αντέχει νέα μέτρα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να του απαντά ευθέως… «εφαρμόστε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα και βλέπουμε».

Πολλά για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος θα κριθούν μετά τις γερμανικές εκλογές της Κυριακής και τις προθέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης, που θα προκύψει πιθανότατα μέσα από τη συνεργασία CDU-SPD, αλλά και από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη στο τέλος Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με την ηγεσία του ΔΝΤ.

Να σημειωθεί ότι, στις συναντήσεις του, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τους εταίρους για το εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, θέμα το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει και στη σημερινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, που βλέπουν με ανησυχία την κατάσταση να ξεφεύγει σε όλα τα επίπεδα και να θέτει σε κίνδυνο την ομαλή πορεία εξόδου από την κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τρόικα αμφισβητεί τον Σαμαρά: Θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας!

 


Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου το μεσημέρι

 

Τι είπε ο Α. Σαμαράς στον Αλμούνια για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

 

Τι είπε ο Α. Σαμαράς στον Αλμούνια για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε