Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Βαρουφάκης: Εγώ θα πατούσα το κουμπί του plan B! Η συμφωνία θα αποτύχει!

Βαρουφάκης: Εγώ θα πατούσα το κουμπί του plan B! Η συμφωνία θα αποτύχει!

“Οι Ισπανοί πρέπει να δουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ισπανία και να κρίνουν τι χρειάζεται η κοινωνία τους, ανεξάρτητα από το τι γίνεται στην Ελλάδα, την Γαλλία ή οπουδήποτε αλλού”,  δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα El Pais και δημοσιεύεται ολόκληρη σήμερα.

Ο ίδιος, μάλιστα, συμβουλεύει τους Ισπανούς, να προσέξουν μην γίνουν… Ελλάδα!

“Ο κίνδυνος να γίνουν Ελλάδα είναι πάντα εκεί και θα μετουσιωθεί εάν συνεχιστούν τα ίδια λάθη που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα. Το να τιμωρείς ένα περήφανο έθνος ώστε να ενσταλάξεις φόβο σε ένα άλλο δεν είναι αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει την Ευρώπη”, υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης.
 

Παρέθεσε μάλιστα ιστορικά ονόματα Ευρωπαίων ηγετών, όπως ο Γκονζάλες, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, αλλά και οι Καραμανλής και Παπανδρέου, των οποίων το όραμα για την Ευρώπη ήταν διαφορετικό.

“Πρέπει να επαναφέρουμε την αίσθηση του να είσαι Ευρωπαίος και να βρίσκουμε τρόπους να επαναδημιουργήσουμε το όνειρο της μοιρασμένης ευημερίας με τη δημοκρατία”, ανέφερε. 
 

Το… κουμπί

Όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν πάτησε το… κουμπί ενεργοποίησης για το plan B, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: “Η δουλειά ήταν αυτή ενός πρωθυπουργού. Η δική μου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως υπουργός ήταν να αναπτύξω τα καλύτερα δυνατά εργαλεία για όταν θα ελάμβανε αυτή την απόφαση. Υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου, υπήρχαν και επιχειρήματα για να μην πατηθεί το κουμπί“.
 

Βαρουφάκης: “Τo Grexit θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να επιβάλει τον φόβο που χρειάζεται προκειμένου να υποχρεωθούν σε συμβιβασμό Μαδρίτη, Ρώμη και Παρίσι”
Όσο για το αν θα το έκανε ο ίδιος; Είναι κατηγορηματικός! “Ναι θα το έκανα και το έχω πει δημοσίως αλλά ήμουν στην πλευρά της μειοψηφίας και σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας!”

Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα τονίζει ακόμη πως “η συμφωνία είναι σχεδιασμένη να αποτύχει. Θα αποτύχει”.

“Η συμφωνία είναι μέρος του σχεδίου Σόιμπλε”, συμπληρώνει και δεν παραλείπει να εξαπολύσει τα “βέλη” του ενάντια στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέροντας πως σχέδιό του είναι να ανασχεδιάσει την ευρωζώνη: “Ο Σόιμπλε θέλει να βάλει στην άκρη την Κομισιόν και να δημιουργήσει ένα είδος υπερ-επιτρόπου για τη φορολογία με εξουσία να επεμβαίνει στις εθνικές κυβερνήσεις ακόμα και για χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα. Θα είναι ένας τρόπος για να υποτάξει τους πάντες σε πρόγραμμα. Το σχέδιο Σόιμπλε είναι να επιβληθεί ο Σόιμπλε όπου υπάρχει Τρόικα: στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και κυρίως στο Παρίσι”.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Grexit απαντά: “Ελπίζω όχι αλλά περιμένω πολύ θόρυβο και στη συνέχεια αναφορές για αποτυχία επίτευξης των στόχο και την εμβάθυνση της ύφεσης που τελικά θα μεταφραστεί σε πολιτικά προβλήματα. Τότε θα δούμε αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει με την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε ή όχι”.

Με πληροφορίες από: Mega

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε