Πολιτική

Ο Βενιζέλος “σήκωσε” το γάντι Παπανδρέου – Οι Κάννες στοιχειώνουν το ΠΑΣΟΚ

Πρόσφορες για νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό, λίγα 24ωρα πριν από τον Α γύρο των δημοτικών εκλογών, αποδεικνύονται οι "αποκαλύψεις" των FT για το δραματικό παρασκήνιο στη Σύνοδο των Καννών.

Νερό στο μύλο της προεκλογικής αντιπαράθεσης έριξαν οι “αποκαλύψεις” των FT για το παρασκήνιο των Καννών, την αποχώρηση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και τη συγκρότηση της κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Η λακωνική απάντηση του γραφείου τύπου του Γιώργου Παπανδρέου, που έκανε λόγο περί επιβεβαίωσης της αφήγησης του πρώην πρωθυπουργού και καλούσε τους λοιπούς πρωταγωνιστές να μιλήσουν προκάλεσε δυσφορία στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, τα οποία σε δική τους ανακοίνωση απλώς σημείωναν πως οι παρόντες σε εκείνη τη Σύνοδο θα τοποθετηθούν κάποια στιγμή επί των πραγματικών συμβάντων με τρόπο αυθεντικό.

Κάτι λιγότερο από ένα 24ωρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, τοποθετήθηκε στην πολιτική αντιπαράθεση, που έχει ξεσπάσει αλλά και στον υπόγειο πόλεμο, που έχει ξεσπάσει με τον προκάτοχο του, Γιώργο Παπανδρέου. “Ήθελε κανείς το επόμενο πρωί να χρεοκοπήσει η χώρα” διερωτήθηκε από τις Βρυξέλλες ο κύριος Βενιζέλος απευθύνοντας σαφέστατη μομφή κατά των χειρισμών του κυρίου Παπανδρέου, που τότε είχαν προκαλέσει τη μήνι των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Υπενθύμισε, μάλιστα, πως μετά τις Κάννες η συμφωνία περί σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ανάγκης…πέρασε από 40 κύματα και από πολλούς…μνηστήρες για την πρωθυπουργία μνημονεύοντας μεταξύ άλλων τους κυρίους Πετσάλνικο και Κακλαμάνη.

Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, ο κύριος Βενιζέλος θέλησε να καταδείξει με αυτόν τον τρόπο πως ακόμη και τους χειρισμούς για την επιλογή του προσώπου, που θα τον διαδεχόταν στον πρωθυπουργικό θώκο, τους όριζε έως και την ύστατη ώρα ο κύριος Παπανδρέου, ενώ δήλωσε ευθαρσώς πως το θέμα δεν αφορά τον ίδιο.

Αργότερα, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ διοχέτευσε non paper με το οποίο θυμίζει τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών όλου του φάσματος, πριν από τις Κάννες, που διαφωνούσαν οριζοντίως και καθέτως με την ιδέα Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος.

Σήκωσε το γάντι Παπανδρέου ο Βενιζέλος, που διερωτήθηκε από τις Βρυξέλλες “αν ήθελε κάποιος το επόμενο πρωί να χρεοκοπήσει η χώρα”

Και αυτό γιατί – όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη – ώστε να καταδειχθεί η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου το τελευταίο 24ωρο κατηγορούν την κυβέρνηση για υποτέλεια της προς τις Βρυξέλλες, ενώ τότε κατηγορούσε τον Γιώργο Παπανδρέου για “τρικ”, προκειμένου να παρατείνει την παραμονή της κυβέρνησης του στην εξουσία.

Πράσινα στελέχη επιθυμούν, πάντως, να κλείσει το όλο ζήτημα εδώ, καθώς, όπως σημειώνουν, μόνον αποπροσανατολιστικά λειτουργεί η συγκεκριμένη συζήτηση λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες δίδυμες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, επιτελείς της Ελιάς εκτιμούν πως η ανακίνηση ζητημάτων, που συντηρούν το μέτωπο μεταξύ Βενιζέλου – Παπανδρέου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μόνον ζημιά προκαλεί στην προσπάθεια της Ελιάς να συσπειρώσει την εκλογική βάση της Δημοκρατικής παράταξης, εν όψει των Ευρωεκλογών.

Είναι σαφές, πάντως, πως ακόμη και αυτό το επεισόδιο επιβεβαιώνει πως στις 26 Μαΐου και αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος η συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το θέμα ηγεσίας αλλά και τις προοπτικές της εγχώριας Κεντροαριστεράς θα είναι ζωηρή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη – σοκ! Ο Σόμπλε είχε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Βενιζέλος για Κάννες: Ο Σαμαράς συζητούσε από το 2011 να μπει στην κυβέρνηση

Financial Times: Πως ξήλωσαν οι Ευρωπαίοι τον Παπανδρέου

Ποιους χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα από το δημοσίευμα για τις Κάννες

Ο Γ. Παπανδρέου απαντά στο δημοσίευμα των FT για τις Κάννες

Έτοιμο το βιβλίο του Γ. Παπανδρέου – Τι θα λέει για τα “γαλλικά” στις Κάννες

Ο Θαπατέρο αποκαλύπτει τον… οργισμένο Παπανδρέου – Σε ποιον είπε: Τι άλλο θέλεις; Τον Παρθενώνα; Τα ελληνικά νησιά;

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυβερνητικές πηγές για Νίκο Ανδρουλάκη: Για ακόμη μία φορά επέλεξε την οδό της στείρας αντιπολίτευσης, χωρίς επιχειρήματα
Οι επικείμενες εκλογές το 2027 παραμένουν η επίσημη απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στις συχνές αναφορές για άμεση αλλαγή κυβέρνησης, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές
Μέγαρο Μαξίμου 2
Κώστας Τσουκαλάς: Η Ελλάδα δεν πρέπει να βρίσκεται στην ουρά των εξελίξεων που επιβάλλει η εξωτερική πολιτική της ΝΔ
Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι οι δράσεις της Ελλάδας σε κρίσιμα ζητήματα διεθνούς διπλωματίας μοιάζουν να περιορίζονται, ενώ η Τουρκία προβάλλει ενισχυμένη
Κώστας Τσουκαλάς
Αλεξάνδρα Σδούκου: «Δεν παίζουμε με τα εθνικά θέματα» – Η ΝΔ καλεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση για τις δηλώσεις Απατζίδη περί τουρκολιβυκού μνημονίου
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν η θέση της κας Απατζίδη αποτελεί επίσημη γραμμή του κόμματος
Αλεξάνδρα Σδούκου 4
Νίκος Ανδρουλάκης: Η διαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ψηφοφορία για την προανακριτική αποκαλύπτουν την πολιτική κρίση της κυβέρνησης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ, καταγγέλλει ότι το Μαξίμου έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και προχωρά σε μεθόδους απονομιμοποίησης των θεσμών
Νίκος Ανδρουλάκης 2