Δευτέρα, 3 Ιουν.
29oC Αθήνα

Ο “άτακτος” Μανώλης Γλέζος – Ένας άνθρωπος βιβλίο ιστορίας

Ο “άτακτος” Μανώλης Γλέζος – Ένας άνθρωπος βιβλίο ιστορίας

Συγκίνησε το ακροατήριο του – αν και μικρό… – στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν, λαμβάνοντας το λόγο για να μιλήσει για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα βραχιολάκια των κρατουμένων, θυμήθηκε τα χρόνια που ο ίδιος πέρασε στη φυλακή ως… «άτακτος», όπως εξήγησε, φυλακισμένος, και επιχείρησε να εξηγήσει στον νομοθέτη, εν προκειμένου στον Χαράλαμπο Αθανασίου, την ψυχολογία όσων βρίσκονται στη φυλακή, όπως τη βίωσε ο ίδιος. Για τον Μανώλη Γλέζο, το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, ο λόγος!

«Ξέρετε τι μου έλεγαν οι ποινικοί κρατούμενοι; Μου έλεγαν: «Δεν έχουμε διαφορά, Μανώλη. Εσύ θεωρητικά πολεμάς τον καπιταλισμό και εγώ τον πολεμώ πρακτικά, του αφαιρώ εκείνα που έχει ο πλούσιος». «Πιο πολύ», μου έλεγαν, «εγώ κάνω αγώνα, από ό,τι κάνεις εσύ». Το λέω, για να δείξω την ψυχολογία του κρατουμένου»» εξήγησε.

Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισης που έζησε, παρατηρώντας πως πολλές φορές η εκτελεστική εξουσία, όταν νομοθετεί, αγνοεί τα πραγματικά δεδομένα …

«Επειδή έχω ζήσει πάρα πολύ μέσα στις φυλακές κι έχω υποστεί όλες τις συνέπειες των φυλακών, αρκεί να αναφέρω τα εξής, για να δείξω και μια κατηγορία ειδικής τιμωρίας μέσα στις φυλακές, την οποίαν αγνοεί ασφαλώς η δικαιοσύνη. Ξέρετε ότι τα πειθαρχεία των φυλακών χωρίζονται σε κατηγορίες; Υπάρχει το απλό πειθαρχείο, υπάρχει το πειθαρχείο που δεν έχει φως, υπάρχει το πειθαρχείο που όχι μονάχα δεν έχει φως αλλά στάζουν και τα κάτουρα από τα αποχωρητήρια που βρίσκονται από πάνω και υπάρχει και το πειθαρχείο όπου σε δένουν με αλυσίδες και έχει κι όλες τις άλλες συνέπειες».

«Έχω υποστεί όλες αυτές τις κατηγορίες των πειθαρχείων, διότι ήμουν «άτακτο» παιδί. Το «άτακτο» καταλαβαίνετε τι σημαίνει, δεν ήταν θέμα βίας, ήταν θέμα απόψεων που είχα γύρω απ’ τα προβλήματα και βρισκόμουν πάντοτε σε σύγκρουση με τη διεύθυνση των φυλακών. Αυτή την κατηγορία των ποινών τη γνωρίζει το δικαστικό σώμα; Εγώ πιστεύω ότι δεν τη γνωρίζει, την αγνοεί εντελώς. Θα πρέπει κάποτε να αντιμετωπίσει και αυτόν τον τομέα, εάν θέλει να βρίσκεται σε ένα σωστό δρόμο» συνέστησε στον υπουργό Δικαιοσύνης ο κ. Γλέζος.

Ο κ. Γλέζος είναι ίσως από τους λίγους βουλευτές που έχουν συναίσθηση του χρόνου όταν μιλούν στη Βουλή και δεν θέλουν να κάνουν κατάχρηση…

«Επειδή όμως έχω παραβιάσει τον χρόνο. Θα ήθελα να με ειδοποιήσετε, αγαπητέ Πρόεδρε. Ξέρετε ότι εγώ δεν επιμένω καθόλου στα θέματα αυτά, είμαι ακριβής στον χρόνο μου» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρ’ ότι ήσασταν «άτακτος» νέος, είστε συνεπής στον χρόνο σας» απάντησε ο Προεδρεύων Γιώργος Καλατζής.

«Ήθελα να θέσω το πλαίσιο αυτών που συζητάμε μέσα σε μια άλλη εικόνα, την οποία πιστεύω ότι αγνοείτε εδώ στο Κοινοβούλιο και την οποία μου δίνει το δικαίωμα να καταδείξω η μακρόχρονη και πολύμορφη φυλάκιση που έχω υποστεί από όλες τις δυνάμεις, ιταλοκρατούμενος, γερμανοκρατούμενος, έχω περάσει από όλα τα στάδια» πρόσθεσε ο κ. Γλέζος, ο οποίος, επί της ουσίας του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των κρατουμένων σε άδειες με βραχιολάκια, ζήτησε η στόχευση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της εκάστοτε κυβέρνησης να εστιάζεται στο πως θα αποτρέψουν κάποιον να διαπράξει νέο αδίκημα, ενώ τάχθηκε κατά του ισχύοντος μέτρου της μείωσης της ποινής όταν κάποιος φυλακισμένος εργάζεται στο σωφρονιστικό κατάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γλέζος: Εκτελεστές στο Δίστομο τα Waffen SS του Παππά

Ηράκλειο: Τα γενέθλια του Μανώλη Γλέζου – Έσβησε 91 κεράκια!

Γλέζος και Τσίπρας επιμένουν για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε