Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Rafale – Belharra: «Ναι» με ευρεία πλειοψηφία στο εξοπλιστικό πρόγραμμα – «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ στα επιπλέον γαλλικά μαχητικά

Rafale – Belharra: «Ναι» με ευρεία πλειοψηφία στο εξοπλιστικό πρόγραμμα – «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ στα επιπλέον γαλλικά μαχητικά

Με ευρεία πλειοψηφία από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αμυντική θωράκιση της χώρας από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Στο “παρών” επί της αρχής έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Οι συμβάσεις που αφορούν τα επιπλέον έξι μαχητικά Rafale, τις 3+1 φρεγάτες Belharra και τις σύγχρονες τορπίλες για τα υποβρύχια έφεραν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διευκρίνισε ότι καταψηφίζει τη σύμβαση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, αλλά υπερψηφίζει για τις φρεγάτες και τις τορπίλες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως αυτές οι “προμήθειες μπορεί να είναι ένα μεγάλο οικονομικό βάρος για την χώρα αλλά επιφέρουν ένα μεγάλο και ανυπολόγιστο εθνικό όφελος γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή δύσκολη με αβεβαιότητες και εντάσεις. Κρίσεις και απειλές διαφόρων τύπων που εκδηλώνονται κοντά μας».

«Πριν από μερικά χρόνια θα αποτελούσε σενάριο φαντασίας ένας πόλεμος επί ευρωπαϊκού εδάφους. Δυστυχώς σήμερα αυτό συζητάμε… και είναι καθήκον η θωράκιση της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας αναρωτήθηκε «γιατί έπρεπε ξαφνικά να αποκτήσουμε άλλα έξι Rafale».

«Πρόκειται για μια απόφαση που πήρε μόνος του ο Πρωθυπουργός και το ανακοίνωσε στη ΔΕΘ. Αυτά τα επιπλέον 6 Rafale είναι όπως λένε στο χωριό μου «out of the blue». Και δεν μπορεί να γίνει δεκτή αυτή η απόφαση», αιτιολόγησε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις