Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Στα χαρακώματα κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ – συνδικαλιστές για τη “μικρή ΔΕΗ” – Αγωνία στις τουριστικές περιοχές ενόψει των κυλιόμενων διακοπών ρεύματος!

Στα χαρακώματα κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ – συνδικαλιστές για τη “μικρή ΔΕΗ” – Αγωνία στις τουριστικές περιοχές ενόψει των κυλιόμενων διακοπών ρεύματος!

– Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος έχει αποφασίσει η ΔΕΗ – Πότε είναι οι πιο δύσκολες ώρες
– Αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν τη νομιμοτητα και το κοινωνικο συμφέρον εμφανίζονται Σαμαράς και Βενιζέλος απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ
– Το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης ανακινεί η ΝΔ, σιωπηρή συγκατάθεση και από το ΠΑΣΟΚ
– Στη Βουλή μεταφέρεται η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών

Μήνυμα αποφασιστικότητας και απρόσκοπτης συνέχισης των μεταρρυθμίσεων αποστέλλει η κυβέρνηση συνεργασίας στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας, στο φόντο της πώλησης της “μικρής ΔΕΗ” και της αντιπαράθεσης της με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ.

Την Τρίτη, το Μέγαρο Μαξίμου ανέκτησε την πρωτοβουλία των κινήσεων και απαντώντας στις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών, που απειλούν πως από τα μεσάνυχτα θα κατεβάσουν τους διακόπτες, διατράνωσε την πρόθεση του να μην αφήσει τη χώρα να βυθιστεί στο σκοτάδι και να μην πληγεί ο τουρισμός και κατ επέκταση η εθνική οικονομία, προειδοποιώντας πως ακόμη και η πολιτική επιστρατεύση βρίσκεται επάνω στο τραπέζι.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, υπογράμμισε σχετικά πως “Σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δε μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει…Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα, δεν έχουν δικαιώμα να κατεβάσουν τους διακόπτες, αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους. Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μην συμβεί αυτό”.

Είχε προηγηθεί, η δημόσια τοποθέτηση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος τόνισε “Για το θέμα με τους απεργούς και τα συνδικάτα, δε θέλω να πιστέψω ότι θα φθάσουν στο σημείο να κατεβάσουν τους διακόπτες. Δε γνωρίζω τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση σε μία τέτοια περίπτωση, η δική μου άποψη όμως είναι ότι πρέπει να φτάσουμε μέχρι το τέλος, δηλαδή την επίταξη”, προιδεάζοντας κατ ουσίαν για τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα πολιτικά μέσα, που διαθέτει αλλά και ότι θα αξιοποιήσει το υφιστάμενο πολιτικό οπλοστάσιο ελήφθη κατά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας.
Εκεί, συμφωνήθηκε πως η χώρα εν μέσω τουριστικής σεζόν αλλά και εν όψει μίας πολύ δύσκολης αξιολόγησης της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχει περιθώρια, ούτε να παλινωδήσει σχετικά με τις διεθνείς της υποχρεώσεις – προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επομένων δόσεων, ούτε και να δώσει την εντύπωση, πως υποχωρεί έναντι συνδικαλιστικών πιέσεων για μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αρκούνται να επισημάνουν πως ναι μεν οι συνδικαλιστές έχουν το δικαίωμα και να διεκδικούν και να διαμαρτύρονται, ωστόσο, όπως τόνισε, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δημήτρης Καρύδης, “Οι εργαζόμενοι έχουν τις απόψεις τους και παλεύουν για αυτές. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να κρατήσουν όμηρο την υπόλοιπη κοινωνία. Ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε μία πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή για την πορεία της οικονομίας. Είμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, έχουμε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πρέπει όλα αυτά να τα σεβαστούμε”. Στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου επιμένουν πως σε περίπτωση, που οι συνδικαλιστές κάνουν πράξη τις απειλές τους και κατεβάσουν τους διακόπτες, τότε η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσει όλα τα περιθώρια του νόμου, ώστε να προασπισθεί το δημόσιο συμφέρον.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, προετοιμάζονται, εξάλλου και για την κοινοβουλευτική μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα ακολουθήσει. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν πως η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, γυρίζει την πλάτη της σε απαξιωμένους μεγαλο – συνδικαλιστές της προηγούμενης περιόδου και ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους και μίας εύρωστης οικονομίας. Τονίζουν, μάλιστα, πως προιόν της προηγούμενης διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι σημαντικά κεκτημένα, που συμπεριλαμβάνονται πλέον και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως η πλήρης διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η πρόνοια ότι το εύλογο τίμημα θα είναι σε κάθε περίπτωση ανώτερο της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας και η ικανοποίηση σε μεγάλο βαθμό των ανησυχιών των τοπικών κοινωνιών.

Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος από την ΔΕΗ

Προγράμματα κυλιόμενων περικοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή καταρτίζουν η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ που αρχίζουν απόψε τα μεσάνυχτα.

Αυτό, προκειμένου πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.

Η εφαρμογή των προγραμμάτων και η διάρκεια των περικοπών θα εξαρτηθεί αφενός από το μέγεθος της ισχύος που θα λείπει από το σύστημα και αφετέρου από το ύψος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πιο «δύσκολες» ώρες δεν είναι πλέον οι μεσημεριανές (καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών), αλλά οι βραδινές οπότε η χρήση του κλιματισμού είναι επίσης αυξημένη, χωρίς να υπάρχει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7000-7500 μεγαβάτ μεταξύ 8 και 10 το βράδυ. Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500 μεγαβάτ.

Η ΓΕΝΟΠ έχει προκηρύξει 48ωρες κυλιόμενες απεργίες κατά του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» ενώ προγραμματίζει επίσης συλλαλητήριο μεθαύριο Πέμπτη 3 Ιουλίου στις 7 μμ έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Η Ομοσπονδία ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου και διενέργεια δημοψηφίσματος για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος προγραμματίζει η ΔΕΗ για να γλιτώσουμε το μπλακάουτ! – Το χαρτί της επιστράτευσης παίζει η κυβέρνηση

Κρίσιμο 24ωρο! Κατεβάζει τους διακόπτες η ΓΕΝΟΠ τα μεσάνυχτα της Τετάρτης – Με επιστράτευση απαντά η κυβέρνηση

Στις 12.01 το βράδυ της Τετάρτης κατεβάζει διακόπτες η ΓΕΝΟΠ – Ο χάρτης των κινητοποιήσεων

Έκκληση για διάλογο για την ΔΕΗ από τον Μητροπολίτη Κοζάνης!

Δεν αποκλείεται η επιστράτευση αν ξεφύγουν τα πράγματα με την ΔΕΗ – Οι κινήσεις που αποφασίστηκαν από Σαμαρά και Βενιζέλο

“Πόλεμος” για την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ – 48ωρες απεργίες κήρυξε η ΓΕΝΟΠ – Θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε