Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Στις 12.00 η ψηφοφορία για το φόρο ακινήτων – δοκιμασία για τη συνοχή της κυβέρνησης – Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής και οι φόβοι για διαρροές

Στις 12.00 η ψηφοφορία για το φόρο ακινήτων – δοκιμασία για τη συνοχή της κυβέρνησης – Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής και οι φόβοι για διαρροές

– Σε ονομαστική ψηφοφορία 15 άρθρα του νομοσχεδίου για το Φόρο Ακινήτων
– Νέες προσθήκες και αναδιατυπώσεις διατάξεων του νομοσχεδίου
– Αποσύρθηκε το άρθρο 39 που αφορά την εισαγωγή νέου συστήματος διαπίστευσης των ιδιωτικών ΚΤΕΟ
– Ο Βύρων Πολύδωρας δεν ξεκαθάρισε τι θα ψηφίσει αλλά από όσα είπε φαίνεται αποφασισμένος για το “όχι”

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από βουλευτές της συγκυβέρνησης διεξάγεται στις 12 το μεσημέρι η ψηφοφορία για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛ. και τη ΔΗΜΑΡ ζήτησαν ονομαστικές ψηφοφορίες για 15 άρθρα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανακοίνωσε λίγο πριν τα μεσάνυκτα σειρά νέων προσθηκών και αναδιατυπώσεων διατάξεων του νομοσχεδίου.

Έτσι, για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, για γήπεδα ή οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, στη συνολική αξία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε αυτά, δεν θα υπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των κτηρίων που είναι προγενέστερα των – εκάστοτε – τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία» ή «έργα τέχνης». Η διάταξη βρίσκεται στο άρθρο 5, για το οποίο θα διεξαχθεί σήμερα ονομαστική ψηφοφορία.

Την ειδική μεταχείριση των διατηρητέων κτηρίων, είχε ζητήσει σειρά βουλευτών της πλειοψηφίας.

Αναδιατυπώνεται επίσης, η ρύθμιση που απαλλάσσει τον εκκαθαριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη από προσωπικές ευθύνες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του (με εξαίρεση τις ευθύνες για ζημίες προκληθείσες από δόλο η βαρειά αμέλεια).

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, “ο κος Μάναλης που μοχθεί και βοηθά, έχει δεχθεί πάρα πολλές μηνύσεις. Προσαρμόζουμε τη διάταξη σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση για τη σκοπιμότητα της κατάθεσής της” ανέφερε ο κος Στουρνάρας. Σημειώνεται πως η διάταξη είχε δεχθεί σαφή κριτική και από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, το οποίο σημείωνε πως αν η απαλλαγή του κου Μάναλη αφορά ήδη τελεσθείσες πράξεις του, η αμνήστευσή του μπορεί να δοθεί μονάχα υπό συγκεκριμένους όρους που περιγράφονται από το Σύνταγμα – ενώ η προκαταβολική απαλλαγή του για μελλοντικές ενέργειές του, «δεν συνάδει προς την αρχή διάκρισης των λειτουργιών».

Με τη νέα διατύπωση, προβλέπεται πως ο κ.Μάναλης «υπέχει αστική, ποινική και κάθε άλλη ευθύνη έναντι μόνο του Δημοσίου για κάθε ζημία, την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του» – και σημειώνεται πως «για πράξεις ή παραλείψεις του ειδικού διαχειριστή, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί, νομιμοποιείται παθητικά το Δημόσιο, το οποίο και συνεχίζει τυχόν εκκρεμείς αστικές δίκες».

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αντέδρασε αρνητικά στην εξέλιξη, θεωρώντας τη νέα διάταξη «ακόμα χειρότερη», καθώς «οι εργαζόμενοι που έχουν αξιώσεις και αιτήσεις για αποζημιώσεις, δεν έχουν δυνατότητα να ασκήσουν τα έννομα δικαιώματά τους απέναντι στον ειδικό διαχειριστή». Σε κάθε περίπτωση, η τύχη και αυτής της διάταξης θα κριθεί σήμερα σε ονομαστική ψηφοφορία.

Αποσύρθηκε το άρθρο 39

Τέλος, ο Γ. Στουρνάρας ανακοίνωσε την απόσυρση του άρθρου 39 του νομοσχεδίου, που αφορά την εισαγωγή νέου συστήματος διαπίστευσης των ιδιωτικών ΚΤΕΟ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, το άρθρο αποσύρεται προκειμένου να επανέλθει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών τον Ιανουάριο.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είχε εκφράσει έντονες ενστάσεις για τη διάταξη, και είχε ζητήσει την απόσυρσή της από το νομοσχέδιο.

Διαβάστε

Ο χρησμός του Βύρωνα Πολύδωρα!

Ανοιχτό από τον Στουρνάρα το ενδεχόμενο για αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων – Στις 12.00 η ψηφοφορία

“Μαύρα μεσάνυχτα” είχε ο Αντώνης Σαμαράς για τη διάταξη που μετατρέπει το κράτος σε τοκογλύφο – Το παραδέχθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής! Λιγότερες αποδείξεις για το 2014 – Το 10% του εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους


Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε