Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: “Δεν τ’ αφήνεις αυτά ρε Λεβέντη; Δεν άκουσες γιατί ήσουν τουαλέτα”! Οι σπαρταριστοί διάλογοι μιας άκαρπης συνεδρίασης

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: “Δεν τ’ αφήνεις αυτά ρε Λεβέντη; Δεν άκουσες γιατί ήσουν τουαλέτα”! Οι σπαρταριστοί διάλογοι μιας άκαρπης συνεδρίασης

– Μία συνεδρίαση που διήρκεσε οκτώ ολόκληρες ώρες για να γίνει μια… τρύπα στο νερό
– Απέτυχαν οι πολιτικοί αρχηγοί να συμφωνήσουν σε ένα τόσο μεγάλης κρισιμότητας ζήτημα όπως το προσφυγικό
– Μετά την αποχώρηση Κουτσούμπα και την διαφοροποίηση Λεβέντη, το κοινό ανακοινωθέν μετατράπηκε σε μία απλή ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας
– Κι αφού η ουσία… χάθηκε, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι άκρως… αποκαλυπτικοί διάλογοι μεταξύ των πρωταγωνιστών
– Οι δίατες, το μπάσκετ, οι… ευεργετικές ιδιότητες του καπνίσματος και οι αρκετές κόντρες!

Μεσημέρι μπήκαν, βράδυ βγήκαν. Οι βάρδιες στα δημοσιογραφικά γραφεία άλλαζαν κανονικά, ωστόσο οι πολιτικοί αρχηγοί παρέμειναν από τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι τις 20:00 το βράδυ πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου. Οκτώ ώρες και δεν γίναμε… σοφότεροι, αφού ο διακαής πόθος της κυβέρνησης για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, ώστε αυτό να αποτελέσει δυναμικό “χαρτί” στα χέρια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό την Δευτέρα, “ναυάγησε” νωρίς…

Αποχώρηση Κουτσούμπα και τέλος η συναίνεση

Ήταν περίπου στις 17:30 το απόγευμα όταν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και μετατρεπόταν αυτόματα στην… πρώτη απώλεια.

Τόνισε πως δεν υπήρχε κανένας λόγος το ΚΚΕ να παραμείνει στην συζήτηση αφού κοινός τόπος δεν βρισκόταν, κάτι πυ σήμαινε αυτόματα πως το κοινό ανακοινωθέν έκανε… φτερά, αφού είχε ξεκάθαρα αποσαφηνιστεί πως αν δεν συμφωνούσαν όλοι οι αρχηγοί, δεν θα εκδίδονταν ανακοίνωση και με τις επτά υπογραφές.

Ο Βασίλης Λεβέντης ήταν ο επόμενος “αντάρτης”, καθώς παρόλο που παρέμεινε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, είχε από νωρίς ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπέγραφε τίποτα εάν δεν γίνονταν δεκτό το -σταθερό- αίτημά του για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης.

Αυτό τέθηκε σε ψηφοφορία με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων να γνωρίζει την… συντριβή, αφού η μοναδική ψήφος υπέρ του αιτήματός του ήταν η δική του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΕΔΩ

Ακολούθησαν κάποιες ώρες με εντάσεις και… μεγάλες προσπάθειες ώστε οι εναπομείναντες πολιτικοί αρχηγοί να συμφωνήσουν σε… όσα μπορούσαν, για να εκδοθεί τελικά μία ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ελλείψει ουσίας τα “φώτα” στην… παραπολιτική

Εφόσον, λοιπόν, η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών μετατράπηκε σε αποτυχία των πρωταγωνιστών να συμφωνήσουν σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, μοιραία το ενδιαφέρον στράφηκε στα “παρελκόμενα”.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, κατά την πρώτη διακοπή, οι αρχηγοί έσπευσαν να ενημερώσουν τα επιτελεία τους και όλοι ήταν ήρεμοι, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα -τουλάχιστον μέχρι εκείνο το σημείο- της κατάστασης.

Ο μόνος που φαινόταν εκτός εαυτού, με τις φωνές του να καλύπτουν… τα πάντα, ήταν ο πρέοδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Παρόλο που το αίτημά του για οικουμενική κυβέρνηση είχε ήδη απορριφθεί, συνέχισε να το ζητάει, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο Δημήτρης Κουτσούμπας!

Κόφ’ το! Δεν τ’ αφήνεις αυτά ρε Λεβέντη;” του είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ενώ αργότερα είχαμε και… δεύτερο ημίχρονο στην κόντρα!

Όταν ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην Συνθήκη του Δουβλίνου και τις ευθύνες της Ε.Ε. για το προσφυγικό, ο Βασίλης Λεβέντης του επεσήμανε πως για το ΝΑΤΟ δεν είπε τίποτα, με τον γ.γ. του ΚΚΕ να του απαντά πως είπε, αλλά εκείνος δεν άκουσε γιατί απουσίαζε… στην τουαλέτα!

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο ήταν η έκπληξη του Σταύρου Θεοδωράκη για την εμφάνιση του Πάνου Καμμένου, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να τον πληροφορεί πως έχει χάσει 19 ολόκληρα κιλά!

Το μπάσκετ και το… κάπνισμα!

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα στιχομυθία είχε πρωταγωνιστές τον πρωθυπουγρό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ένα διάλειμμα, ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Πως διατηρείσαι;“. Ο τελευταίος του απάντησε: “Παίζω μια φορά την εβδομάδα μπάσκετ“.

Και σε αυτό το σημείο, ωστόσο, την παράσταση έκλεψε ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος παρενέβη και είπε το… αμίμητο: “Εγώ καπνίζω γιατί και ο παππούς μου που κάπνιζε πήγε 110 χρονών!

Εδώ να σημειώσουμε πως σχεδόν κάθε φορά που τον λόγο έπαινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έκανε τον σταυρό του!

Έξαλλος ο Τσίπρας

Επιστρέφοντας στα των εντάσεων, να αναφέρουμε πως όταν είχε ήδη συμφωνηθεί η έκδοση ανακοίνωσης από την Προεδρία. η Φώφη Γεννηματά πλησίασε τους πρακτικογράφους και τους έδωσε μία παράγραφο για να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση ως δήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σε αυτήν αναφερόταν πως “η κυβέρνηση όπως αποδείχτηκε δεν μπορεί να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση. Η εθνική γραμμή για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση και η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ’ ελάχιστον“.

Αυτή της η κίνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος της είπε πως “δεν μπορεί να βγει ανακοίνωση της προεδρίας που να λέει ότι είμαι ανίκανος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο σημείο εκείνο εξέφρασε την αντίθεσή του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που οδήγησε τη Φώφη Γεννηματά να του ζητήσει να γράψει και αυτός τη δική του δήλωση. Τότε της επεσήμαναν πως αν έβαζαν όλοι τον δικό τους… αστερίσκο, τότε πιθανότατα δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ η συνεδρίαση και τελικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποχώρησε…

Ο… “ξόφαλτσοι” Παππάς και Γεωργιάδης

Εδώ να σημειώσουμε πως σε κάποιο σημείο της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να γίνει “αποτρεπτική” καμπάνια για την μετανάστευση προς την χώρα μας, με τον Αλέξη Τσίπρα να του απαντά πως αυτή είναι η ρητορική που χρισημοποιεί η ακροδεξιά της Γερμανίας εναντίον της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Τότε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είπε στον πρωθυπουργό πως ο υπουγρός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, τον κατηγορεί “πως ακολουθεί γραμμή Βίζεγκραντ”.

Τότε ο πρωθυπουργός του απάντησε: “Αν σου πω εγώ τι λέει ο Γεωργιάδης για εμένα, προφανώς και δεν θα ικανοποιηθείς“…

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε