Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Tα σενάρια για μετάθεση των εκλογών και το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα στους σιδηρόδρομους

Tα σενάρια για μετάθεση των εκλογών και το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα στους σιδηρόδρομους

Η ανείπωτη, εθνική τραγωδία στα Τέμπη, που έχει «παγώσει το αίμα» όλων των Ελλήνων, απλώνει βαριά τη σκιά της στο πολιτικό σκηνικό, ανοίγοντας τη συζήτηση για μετάθεση των εκλογών

Σε αυτό το περιβάλλον, με οικογένειες να κηδεύουν τους αδικοχαμένους ανθρώπους τους και άλλους να αγωνιούν για τους τραυματίες τους, καθιστά σχεδόν απαγορευτική κάθε κουβέντα, πέραν αυτής για τις ευθύνες και κυρίως για το πως επιτέλους, θα αποκτήσει η χώρα έναν ασφαλή σιδηρόδρομο.

Η διαχείριση αυτού του σχεδιασμού πέρασε από χτες στα χέρια του νέου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος καλείται τώρα να κάνει όχι την επικοινωνιακή αλλά την ουσιαστική δουλειά ώστε να μην ξανασυμβεί ένα… “ανθρώπινο λάθος” σαν αυτό που οδήγησε σε μία ασύλληπτη τραγωδία.

Και επειδή ο πολιτικός χρόνος ως τις εκλογές είναι μικρός, όλα θα τρέξουν με γοργούς ρυθμούς.

Το έργο της ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Ως τις 10 Μαρτίου, οπότε και ο Πρωθυπουργός θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών, προωθείται μία σειρά πρωτοβουλιών.

Ήδη από χτες συστήθηκε η ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία αναλαμβάνει:
– να αναζητήσει τα αίτια και τις ευθύνες του τραγικού δυστυχήματος.

– να προωθήσει άμεσα τη δημιουργία ενός Συντονιστικού κέντρου στο τμήμα του σιδηροδρόμου από Λάρισα ως Θεσσαλονίκη, μέχρι να εγκατασταθεί το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της πορείας των τρένων, το αργότερο ως τα τέλη του 2023.

 – να παραμερίσει τα εμπόδια και να επισπεύσει τις διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, όπου δεν λειτουργεί ήδη δίκτυο τηλεδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να καλέσει τους αναδόχους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσουν το… «παιχνίδι των ενστάσεων», ένας από τους πολλούς λόγους που έχουν φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη και με παραπομπή από την Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μεγάλες καθυστερήσεις.

Οι ανακοινώσεις του συνολικού σχεδίου από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Μετά τις 10 Μαρτίου οι τελικές αποφάσεις για τις εκλογές

Ως τότε, ως δηλαδή τις 10 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός θα έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις τον χρόνο των εκλογών… Αν θα παραμείνει στον αρχικό εκλογικό σχεδιασμό για εκλογές στις 9 Απριλίου ή αν θα αναθεωρήσει τα σχέδια του.

Ως χτες τουλάχιστον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είχε κάνει καμία συζήτηση για το  θέμα με τους συνεργάτες του, καθώς όλη η προσοχή και το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην εθνική τραγωδία.  

Παραμένει στο τραπέζι η 9η Απριλίου;

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ιδανικά δεν θα ήθελαν να αλλάξει η ημερομηνία των εκλογών, ωστόσο γνωρίζουν ότι τις επόμενες ημέρες το αρχικό σοκ θα μετατραπεί σε ένα … «ποτάμι οργής», με τους συγγενείς και όχι μόνο, να ζητούν εξηγήσεις για τις διαχρονικές ευθύνες για τις… τριτοκοσμικές συνθήκες ασφάλειας των σιδηροδρόμων.

Με βασικό επιχείρημα ότι… η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις κρίσεις με ειλικρίνεια και προχωράει, μεταξύ των προτάσεων που θα συζητηθούν στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι οι κάλπες να στηθούν, όπως προγραμματιζόταν, στις 9 Απριλίου αλλά να μετατεθεί για λίγες ημέρες η προκήρυξη των εκλογών και αντί για τις 8 Μαρτίου να γίνει στις 14 ή 15 Μαρτίου.  

Η πρόταση αυτή είναι συμβατή με το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει ότι ο ελάχιστος προεκλογικός χρόνος μπορεί να είναι 21 ημέρες.

Εκλογές την… Κυριακή του Θωμά;

Η δεύτερη εισήγηση είναι να υπάρξει μια μικρή αναβολή και οι πρώτες κάλπες να στηθούν μία εβδομάδα μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 23 Απριλίου, και οι δεύτερες στις 28 Μαΐου, έτσι ώστε να υπάρξει μία χρονική απόσταση από το τραγικό δυστύχημα.

Κάλπες προς το καλοκαίρι…;

Κάποιοι άλλα κυβερνητικά στελέχη έχουν τη θέση ότι για καθαρά συναισθηματικούς λόγους που έχουν να κάνουν με το βαρύ κλίμα και το εθνικό πένθος, θα πρέπει οι εκλογές να μετατεθούν τον Μάιο, στις 14 ή στις 21 Μαΐου, με τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να δρομολογείται μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, δηλαδή στις 25 Ιουνίου ή στις 2 Ιουλίου.

Κοντός ψαλμός…!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις