Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Άδωνις Γεωργιάδης για δικαστικούς: Δεν θα εφαρμοστεί για όλους η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά

Άδωνις Γεωργιάδης για δικαστικούς: Δεν θα εφαρμοστεί για όλους η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά

Στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά στους δικαστικούς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική, και πως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά τους δικαστικούς που έχουν προσφύγει.

«Σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είναι τι μπορεί να είναι», είπε ο υπουργός Εργασίας.

«Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά», ξεκαθάρισε, υποστηρίζοντας πως εαυτό θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. «Όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δεν θέλω να κατηγορήσω την απόφαση» είπε επίσης.

Επίσης είπε πως «οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Στο τέλος το κράτος πληρώνει αυτά που έχει».

Σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης σημείωσε πως «εξετάζουμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε δικαιότερα, την εισφορά αλληλεγγύης».

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Με ισχυρή πλειοψηφία, 28 έναντι 3, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε πως είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα, η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. 

Όπως κρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους  των συντάξεων των πρώην  δικαστών, εισαγγελέων  και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ)  είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). 

Παράλληλα, κρίθηκε πως το καταβλητέο ποσό της σύνταξής υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις