Πέμπτη, 30 Μαΐ
23oC Αθήνα

Άδωνις Γεωργιάδης για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Δεν έχω ανησυχία, θα εγκριθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Άδωνις Γεωργιάδης για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Δεν έχω ανησυχία, θα εγκριθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την βεβαιότητά του ότι θα εγκριθούν τα 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα οποία η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τα 50 χιλιάδες δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που έχει εξαγγείλει για μετά το Πάσχα, εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN και απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τα απογευματινά χειρουργεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε τα εξής:

«Βεβαίως και υπάρχουν τα 60 εκατομμύρια, το έχω εξηγήσει και δεν το λέω εγώ. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μία διαδικασία, εμείς κάνουμε το αίτημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τις παρατηρήσεις της και στο τέλος κάπου τα βρίσκουμε. Δεν έχω ανησυχία, θα εγκριθούν, σας λέω πιστεύω μετά το Πάσχα να έχουμε την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε.

Παράλληλα δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη του θεσμού των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων, σημειώνοντας πως έχουν ήδη γίνει 300 επεμβάσεις και έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα, επιπλέον 1.000.

«Για μία μεταρρύθμιση είκοσι ημερών είναι πάρα πολλά τα 300 χειρουργεία, είναι πολύ πάνω από όσο αναμέναμε. Για τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί 1000, η εξέλιξη των απογευματινών χειρουργείων είναι με γεωμετρική πρόοδο και η ζήτηση από τους ασθενείς και η συμμετοχή των γιατρών και των χειρουργών, άρα πάει πάρα πολύ καλά η μεταρρύθμιση. Τώρα, κάποια είναι από τη λίστα, κάποια είναι εκτός λίστας. Αλλά δεν έχει σημασία αυτό γιατί επαναλαμβάνω και το 100% να ήταν εκτός λίστας θα σήμαινε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας παίρνει πόρους πάνω του, αυξάνει τις αμοιβές των γιατρών και προσφέρει στους ασθενείς εναλλακτική επιλογή με λιγότερα χρήματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό πρέπει να ενοχλεί κάποιον», τόνισε.

«Δεν αποσύρθηκε η τρολογογία – Δεν ‘άδειασα’ την Αγαπηδάκη»

Αναφορικά με την χθεσινή ανατροπή στην εκπνοή της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, όταν ο υπουργός Υγείας απέσυρε το νομοτεχνική βελτίωση που παραχωρεί στους ιδιώτες γιατρούς το δικαίωμα να χειρουργούν στο ΕΣΥ, ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε «άδειασμα» της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη. 

«Δεν απέσυρα καμία τροπολογία. Δεν υπήρχε τροπολογία για να αποσυρθεί», ανέφερε και πρόσθεσε πως από τη στιγμή που η αντιπολίτευση αντέδρασε στην διαδικασία της νομοτεχνικής βελτίωσης θα φέρει τροπολογία.

«Επαναλαμβάνω, επειδή διάβασα κάποια άρθρα στην ‘’Αυγή’’ ότι άδειασα την κυρία Αγαπηδάκη. Αν είναι δυνατόν. Δεν έχει καμία εμπλοκή η κυρία Αγαπηδάκη σε όλο αυτό. Επειδή δεν ήθελα να περιμένω να φτάσω στη Βουλή και να καταθέσω τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και να πουν οι συνάδελφοί μου ότι τους αιφνιδίασα, έβαλα ηλεκτρονική υπογραφή από το δρόμο και ζήτησα από την κυρία Αγαπηδάκη να τις καταθέσει επ’ ονόματί μου», τόνισε.

Πώς θα λειτουργήσει η μεταρρύθμιση της άσκησης ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε χθες για το ΕΣΥ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να έχουν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, πλέον οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να έχουν υψηλότερα εισοδήματα, αντλώντας χρήματα και από τον ιδιωτικό τομέα.

«Είσαι γιατρός του ΕΣΥ. Εφόσον έχεις ολοκληρώσει όλη τη δουλειά σου στο ΕΣΥ, το ωράριό σου, τις εφημερίες σου, βλέπεις τους ασθενείς σου, κάνεις αυτά που πρέπει να κάνεις για το ΕΣΥ. Εφόσον επιθυμείς να παρέχεις και ιδιωτικό έργο και να κερδίζεις χρήματα από ένα ιδιωτικό ιατρείο, από μία σύναψη με μια ιδιωτική κλινική, από το να έχεις ιδιώτες ασθενείς, στο επιτρέπουμε. Αυτό μέχρι σήμερα απαγορεύεται. Άρα όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ εφόσον το επιθυμούν μπορούν να έχουν υψηλότερα εισοδήματα, αντλώντας χρήματα και από τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που θα φέρει το Υπουργείο Υγείας σύντομα στη Βουλή, με την οποία θα δίνει και στους ιδιώτες αντίστοιχα το δικαίωμα να χειρουργούν, π.χ. στο ΕΣΥ, επισήμανε τα εξής:

«Οι ιδιώτες γιατροί που δεν είναι του ΕΣΥ, εάν επιθυμούν να κάνουν κάποιες υπηρεσίες, να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του ΕΣΥ, τις υποδομές του ΕΣΥ διότι θέλουν να κάνουν ένα χειρουργείο, θέλουν να κάνουν κάποια ιατρική πράξη, θα μπορούν να το κάνουν, θα πληρώνουν για τις υπηρεσίες αυτές το νοσοκομείο, αλλά δεν θα φτάνει αυτό. Θα πρέπει να κάνουν και εφημερίες», ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό γίνεται για να συμβάλλουν οι ιδιώτες στην κάλυψη των κενών του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Αυτό γιατί γίνεται; Για να μειώσουμε την πίεση των εφημεριών κυρίως σε επαρχιακά νοσοκομεία, αλλά και στην Αθήνα όπου κάνουν πάρα πολλές εφημερίες οι ίδιοι γιατροί και οι οποίοι δικαίως λένε, ότι και κουράζονται και ξεπερνούν τα ωράριά τους», κατέληξε.

iatropedia.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις