Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Η «μάχη των κλειστών καταστημάτων την Κυριακή» είναι «μια χαμένη μάχη»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Η πολιτική μας δέσμευση είναι η Ελλάδα να πρωτοπορεί στην προστασία του καταναλωτή σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, το οποίο ενσωματώνει και σχετική κοινοτική Οδηγία.

Ο υπουργός παρατήρησε πως διαφάνηκε να υπάρχει μια γενικότερη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, τόσο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, όσο και σε μια σειρά από διατάξεις που αφορούν πρωτοβουλίες του υπουργείου, ικανοποιώντας κάποια δίκαια πάγια κλαδικά αιτήματα. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται οι όροι για τις διαδικτυακές διαφημίσεις υπηρεσιών τύπου κομμωτικής ή αισθητικής, τηρώντας από την μια την κοινοτική νομοθεσία και από την άλλη διασφαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ χιλιάδων κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σχετικά με το άρθρο 22 του νομοσχεδίου, που αφορά τον «περιορισμό της ευθύνης του πληρωτή για μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής («phishing») ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που είχε προκαλέσει μεγάλη αντίδραση από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, γι’ αυτό και προσθέσαμε μια δικλείδα ασφάλειας που δεν υπήρχε στην δημόσια διαβούλευση.

Για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου της υποθαλάσσιας παλαίωσης οίνων που εισάγεται στο νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς πρόκειται για μια τεχνική παλαίωσης που, αν και γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια στην χώρα μας, δεν υπήρχε ένα πλαίσιο δανειοδότησης, ελέγχου και προϋποθέσεων.

Σχετικά με τις ενστάσεις των κομμάτων ως προς την δυνατότητα που παρέχεται με το νομοσχέδιο, να μπορεί να ανοίγουν τα καταστήματα περισσότερες Κυριακές το χρόνο, ο υπουργός απάντησε ότι αυτό που θεσπίζεται, είναι να μπορεί να επιτρέπεται το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, μετά όμως από πρόταση του οικείου δημάρχου και με την συνακόλουθη έκδοση Υπουργικής Απόφασης.

Τόνισε πως «εάν σε μια τοπική κοινωνία, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή είναι ζητούμενο, καλώς να ανοίξουν τα καταστήματα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμείς θα πρέπει να πούμε ‘όχι δεν θα ανοίγετε’. Εάν από την άλλη, δεν υπάρχει κοινωνική συμφωνία και δεν το επιθυμούν οι καταστηματάρχες και οι πολίτες, τότε δεν θα έρθει ποτέ ένα τέτοιο αίτημα από τον δήμαρχο». Εκτίμησε πως η «μάχη των κλειστών καταστημάτων την Κυριακή» είναι «μια χαμένη μάχη, μια μάχη οπισθοφυλακής και όποιος ταξιδεύει στην Ευρώπη, βλέπει τι γίνεται τις Κυριακές. Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε για πράγματα που τα λύνει η ίδια η ζωή».

Αναφερόμενος στις εκπτώσεις, ο υπουργός ανέφερε πως «εφέτος, σε τζίρο έχουν πάει πολύ καλά και έχουν ξεπεράσει τον τζίρο του 2019 και αυτό είναι καλό για το λιανεμπόριο».

Για το «καλάθι του νοικοκυριού», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό «σχεδιάσθηκε και θεσμοθετήθηκε για να προστατεύσει τους οικονομικά ευάλωτους. Προφανώς, τον ζάπλουτο συμπολίτη μας δεν τον πειράζει εάν η φέτα έχει πάει 14 ευρώ το κιλό, τον συμπολίτη μας όμως που λαμβάνει 500 ευρώ σύνταξη τον πειράζει πάρα πολύ. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί ενοχλεί κάποια κόμματα ή καταναλωτικές ενώσεις, ότι κάποιοι συμπολίτες μας μπορούν να πάρουν βασικά προϊόντα διατροφής φθηνότερα. Το Καλάθι του Καταναλωτή προσφέρει 830 προϊόντα με αποπληθωρισμό στον συμπολίτη μας που θέλει να τα πάρει. Αυτό γιατί είναι κακό, ομολογώ, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω».

Απαντώντας στο αίτημα επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών προϊόντων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «εάν έμπαινε διατίμηση, αυτό θα ήταν ουρανομήκης ανοησία». Πρόκειται για «ένα καταστροφικό μέτρο σε εποχές μεγάλου πληθωρισμού, καθώς θα υποχρέωνε κάποιους εμπόρους να πουλάνε με ζημία αλλά επειδή το εμπόριο στηρίζεται στο κέρδος, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις».
Σημείωσε πως «η μόνη χώρα που έβαλε διατίμηση στα προϊόντα ήταν η Λευκορωσία, και την αφαίρεσε σε περίπου δύο μήνες, καθώς τα ράφια των σούπερ μάρκετ της έμειναν άδεια. Η δε, Ουγγαρία που έβαλε διατίμηση στα καύσιμα, την αφαίρεσε μετά από 30 ημέρες, καθώς έλλειψαν τα καύσιμα από τα πρατήριά της». Εμείς, είπε, αυτό που κάναμε «ήταν να βάλουμε πλαφόν – διατίμηση στο περιθώριο του κέρδους. Δεν είπαμε στον έμπορο δεν θα κερδίσεις, αλλά θα κερδίζεις στο ίδιο ποσοστό που κέρδιζες πριν τον πόλεμο, δηλαδή δεν θα αισχροκερδείς. Και είμαι περήφανος ως υπουργός, που ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές που υπήρχαν παγκόσμιες ελλείψεις σε προϊόντα, εμείς εδώ στην χώρα μας δεν είχαμε ελλείψεις στα ράφια όπως είδαμε σε κάποιες βόρειες χώρες που είναι πολύ πιο προηγμένες της Ελλάδας».

Ο ίδιος αναγνώρισε πως «ναι, υπάρχει μεγάλη ακρίβεια, αλλά παραμένουμε σταθεροί σε κάποιους δείκτες και μάλιστα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα και σε αυτό τον τομέα πιστεύουμε ότι η πολιτική μας αποδίδει, πάντα στην σφαίρα του ρεαλιστικού και όχι στην σφαίρα του φαντασιακού που μπορεί κάποιοι να έχουν » είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχολιάζοντας την κριτική που του άσκησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, ότι άλλαξε την άποψή που είχε για την φαρμακευτική κάνναβη, ο υπουργός μεταξύ άλλων είπε «ναι», καταλάβαμε ότι είχαμε λάθος άποψη «όταν ήρθαν όλοι οι σύλλογοι των ασθενών της Ελλάδος και μας εξήγησαν τι τραβάγανε για να παίρνουν παράνομα την φαρμακευτική κάνναβη από το εξωτερικό» και πρόσθεσε ότι «τα θέματα της φαρμακευτικής κάνναβης τα έχει λύσει η ιατρική επιστήμη και δεν είναι θέμα πολιτικής διαμάχης. Αυτή η κουβέντα τελείωσε σε επίπεδο ιατρικής. Η φαρμακευτική κάνναβις είναι φαρμακευτική ουσία,. Ήταν λάθος αυτά που έλεγα, γιατί δεν είχα την σωστή πληροφόρηση και εγώ είχα το θάρρος και αναγνώρισα το λάθος» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Νέο κάλεσμα Πολάκη για την Κεντρική Επιτροπή – «Μην δίνετε σημασία στα μηνύματα, δεν έχει αρμοδιότητα η αναπληρώτρια γραμματέας»
Ο βουλευτής Χανίων επιμένει ότι η συνεδρίαση θα γίνει κανονικά στο Wyndham, κατηγορεί κύκλους ότι επιδιώκουν τη διάλυση του κόμματος και ανοίγει νέο μέτωπο με την Αναστασία Σαπουνά για τη νομιμότητα της διαδικασίας
Παύλος Πολάκης
Μήνυμα διακυβέρνησης από τον Τσίπρα – Η ΕΛΑΣ, η Παιδεία και τα εθνικά θέματα στο επίκεντρο  
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το νέο κόμμα του ως δύναμη «κυβερνώσας Αριστεράς», προανήγγειλε αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ και άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική και τη στάση της απέναντι στις ΗΠΑ
Αλέξης Τσίπρας
11
Δύο ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου: «Συγκέντρωση φίλων» ή Κεντρική Επιτροπή στο Wyndham – Το θολό τοπίο με την αίθουσα και την ταυτοποίηση των μελών
Η αναπληρώτρια γραμματέας Αναστασία Σαπουνά δηλώνει ότι δεν υπάρχει επίσημη σύγκληση και εισηγείται ΚΕ στις 18 Ιουλίου, ενώ Πολάκης και Παππάς επιμένουν ότι η συνεδρίαση θα γίνει κανονικά
Δύο ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου: «Συγκέντρωση φίλων» ή Κεντρική Επιτροπή στο Wyndham – Το θολό τοπίο με την αίθουσα και την ταυτοποίηση των μελών
7
Η Μαρία Καραγιάννη η γυναίκα στο μπαλκόνι της Marfin θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές: «Τους εκλιπαρούσαμε να μη μας κάψουν - Είχαν πλήρη επίγνωση»
«Τους έβλεπαν τους ανθρώπους και τους άκουγαν να ουρλιάζουν. «Σε παρακαλούμε μην το ρίξεις», τους φώναζαν» - «Για μια εβδομάδα το σώμα μας ξέρναγε στάχτη και αποκαΐδια»
Marfin: Η Μαρία Καραγιάννη θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές – «Τους εκλιπαρούσαμε να μη μας κάψουν»
22
Χρυσοχοΐδης για συλλήψεις Marfin και εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: «Δεν νοείται αφαίρεση ζωής χωρίς απόδοση δικαιοσύνης»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογραμμίζει ότι «η Δημοκρατία είναι ισχυρή και πάντα νικά», στέλνοντας μήνυμα προς όσους επιχειρούν να επιβάλουν τον φόβο μέσω της βίας
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο με την Πολιτική Γραμματεία που ζήτησαν Πολάκης και Παππάς – Κανονικά το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή μετά την παρέμβαση Κουβέλη
Πηγές που πρόσκεινται στην αναπληρώτρια γραμματέα, που εκτελεί χρέη επικεφαλής του κόμματος μετά την παραίτηση Φάμελλου, επιμένουν ότι η συνεδρίαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί
Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης
9