Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Άδωνις Γεωργιάδης: Τι είπε για την στελέχωση Παιδιατρικών Κλινικών και ΜΕΘ Παίδων

Άδωνις Γεωργιάδης: Τι είπε για την στελέχωση Παιδιατρικών Κλινικών και ΜΕΘ Παίδων

Η υποστελέχωση των Παιδιατρικών ΜΕΘ και Παιδιατρικών Κλινικών στην Περιφέρεια απασχόλησε τη Βουλή, και τον υπουργό Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι πρώτες επίκαιρες ερωτήσεις που δέχτηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης αφορούσαν στα απανωτά πρόσφατα περιστατικά με διακομιδές παιδιών στα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας από περιοχές στην Ελλάδα που δεν διαθέτουν επαρκή στελέχωση σε Παιδιατρικές Κλινικές και ΜΕΘ.

Οι βουλευτές Ιωαννίνων, Νικόλαος Έξαρχος από το ΚΚΕ και Μερόπη Τζούφη από την Νέα Αριστερά, αναφέρθηκαν εκτενώς στις επισφαλείς συνθήκες περίθαλψης των παιδιών στην Ήπειρο.

Όπως επισήμαναν, οι Παιδιατρικές Κλινικές στα Νοσοκομεία Πρέβεζας και Φιλιατών λειτουργούν οριακά λόγω της έλλειψης παιδιάτρων, ενώ και τα Κέντρα Υγείας (π.χ. Άρτας) αποψιλώνονται επίσης από γιατρούς που καλούνται να καλύψουν κενά στα Νοσοκομεία.

Όπως ανέφεραν οι βουλευτές το Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα αλλά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων δεν διαθέτουν ΜΕΘ και δεν μπορούν να υποστηρίξουν πολύ σοβαρά περιστατικά, με αποτέλεσμα παιδιά των οποίων η ζωή κρέμεται σε μια κλωστή να διακομίζονται στην Πάτρα και την Αθήνα, με σημαντικές καθυστερήσεις που θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τη ζωή τους.

“Η έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στην Ήπειρο αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των παιδιών, αφού χάνεται πολύτιμος χρόνος στις πολλαπλές μετακινήσεις. Ακόμη το Νοσοκομείο Ιωαννίνων διαθέτει μόνο 1 παιδονευρολόγο, 1 παιδοκαρδιολόγο, 1 παιδοχειρουργό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται εφημεριακά όλες οι ημέρες του μήνα”, ανέφερε ο βουλευτής, Νικόλαος Έξαρχος.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τις αρμόδιες υπηρεσίες η Ήπειρος δεν έχει σημαντικές ελλείψεις στην κάλυψη των παιδιατρικών περιστατικών, ενώ προσκόμισε λίστες με στοιχεία για το προσωπικό των υγειονομικών δομών της περιοχής, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν κενά.

Κατέθεσε μάλιστα και σχετικά έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν, όπως είπε, πως τους τελευταίους μήνες έχουν εξυπηρετηθεί χιλιάδες παιδιατρικά περιστατικά ανά κλινική, ανά Κέντρο Υγείας και ανά ΤοΜΥ.

“Στην Περιφέρεια Ηπείρου δεν σημειώνονται σημαντικά κενά. Το λέω γιατί σε άλλες περιοχές της χώρας σημειώνονται σημαντικά κενά σε οργανικές θέσεις. Στην Ήπειρο δεν παρατηρείται αυτό το φαινόμενο”, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Η οδύσσεια του Παναγιώτη

Από την πλευρά της η βουλευτής της Νέας Αριστεράς και αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μερόπη Τζούφη επικαλέστηκε την πρόσφατη περίπτωση του 14χρονου Παναγιώτη από τα Ιωάννινα, ο οποίος κατέρρευσε από εγκεφαλική αιμορραγία την ώρα που έλεγε τα κάλαντα.

Ο 14χρονος, όπως είπε, μεταφέρθηκε αρχικά από την Άρτα στο Νοσοκομείο “Χατζηκώστα”, την επόμενη μέρα στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και την τρίτη μέρα επειδή κρίθηκε απαραίτητο για να σωθεί η ζωή του έγινε κι άλλη διακομιδή -αεροδιακομιδή αυτή τη φορά- στην Αθήνα και το Νοσοκομείο Παίδων “η Αγία Σοφία”.

Η κα. Τζούφη τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας ΜΕΘ Παίδων, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να δεσμευτεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προσλήψεων, για την επίλυση του προβλήματος.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί, καθώς στα Ιωάννινα λείπουν κι άλλες σημαντικές παιδιατρικές ειδικότητες που απαιτούνται για τη στελέχωση της ΜΕΘ, ενώ προσκόμισε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το η ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας στο Ρίο διαθέτει επαρκή στελέχωση και δεν έχει ποτέ πληρότητα στο 100%.

Η κα. Τζούφη απάντησε πως στις διακομιδές χάνεται πολύτιμος χρόνος:

“Δεν επαρκεί ο χρόνος μεταφοράς των παιδιών μέχρι το νοσοκομείο των Πατρών. Πρέπει να παρθούν πολύ δύσκολες αποφάσεις για το ποιο παιδί διακομίζεις και ποιο παιδί διασωληνώνεις. Η Μονάδα πρέπει να είναι στο νοσοκομείο, παίζεις με τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα. Πρέπει να λειτουργήσει αυτή η Μονάδα”, επέμεινε η ίδια.

Σημείωσε δε ότι στην περιοχή υπάρχουν διαρκή περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ πολλά από αυτά έχουν χάσει και τη ζωή τους. Συνολικά, όπως κατέθεσε, γίνονται τουλάχιστον 2 με 3 διακομιδές παιδιών τον μήνα με μεγάλη επισφάλεια.

Άδωνις Γεωργιάδης: “Λείπουν σε παγκόσμιο επίπεδο αναισθησιολόγοι και παιδοεντατικολόγοι”

Απαντώντας στο θέμα της στελέχωσης των ΜΕΘ με προσωπικό, ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι οι θέσεις προκηρύσσονται αλλά δεν καλύπτονται. Στις κρίσιμες ειδικότητες για τη στελέχωση των ΜΕΘ, των αναισθησιολόγων και των παιδο-εντατικολόγων υπάρχει γενικότερο παγκόσμιο πρόβλημα, όπως είπε.

“Ξέρετε ότι δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Και δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν σε όλο τον δυτικό κόσμο. Ο WHO το έχει θέσει ως το πρώτο παγκόσμιο πρόβλημα των νοσοκομείων παντού”, ανέφερε ο ίδιος.

Στη συνέχεια επισήμανε πως στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ (2022) για την κάλυψη 3.720 θέσεων προσωπικού στο ΕΣΥ, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής των επιτυχόντων και είναι τώρα η φάση των ενστάσεων για την κάλυψη 58 θέσεων προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Επίσης, έχει εκδοθεί η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για το ’23 που αφορά 775 θέσεων κλάδων και ειδικοτήτων, από την οποία το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων θα καλυφθεί με 17 θέσεις, ενώ τέλος αναμένεται η προκήρυξη 817 θέσεων προσωπικού από το ΑΣΕΠ μέσα στον χρόνο.

“Το Υπουργείο Υγείας δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ΜΕΘ ενηλίκων και Παίδων. Η αύξηση και η καλή τους λειτουργία είναι προτεραιότητά μας”, τόνισε.

Απαντώντας στο θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων, η κα. Τζούφη σημείωσε πως η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει δυνατότητες να προσλάβει αναισθησιολόγους, αρκεί να διατεθούν περισσότερες από τις 15 θέσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.

“Αν διαθέσετε επαρκή αριθμό θέσεων στην Ιατρική Σχολή οι θέσεις αυτές είναι υψηλού ανταγωνισμού και στελεχώνονται όλες”, σημείωσε. Αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό πρότεινε -εκτός από τις υπό εξέλιξη προκηρύξεις- να μονιμοποιηθεί και το επικουρικό προσωπικό που έχει αποκτήσει εμπειρία στις Μονάδες και να εξειδικευτεί περαιτέρω στην Παιδιατρική.

ΠΟΕΔΗΝ: Σε “λουκέτο” οδηγούνται οι παιδoχειρουργικές κλινικές στην Κρήτη

Στο θέμα της ελλιπούς στελέχωσης παιδοχειρουργικών κλινικών στην Κρήτη αναφέρθηκε με καταγγελία της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, εκατοντάδες παιδιά από την Κρήτη και τα νησιά είναι αναγκασμένα να έρχονται στην Αθήνα για να χειρουργηθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κρήτη διαθέτει δύο παιδοχειρουργικές κλινικές, στο Νοσοκομείο Χανίων και το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) που εξυπηρετούν εκτός την Κρήτη και όλα τα νησιά, όμως, κλείνουν λόγω έλλειψης παιδοχειρουργών.

“Τα παιδιά ηλικίας έως 15 χρονών είναι υποχρεωμένα και για μία σκωληκοειδίτιδα να έρχονται Αθήνα να χειρουργηθούν. Υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για παιδιά που χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης με σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν ενδείκνυται η διακομιδή τους”, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον υπουργό Υγείας να στελεχώσει άμεσα και τις δύο παιδοχειρουργικές κλινικές.

“Θα κινδυνέψουν παιδιά. Για να ανακόψει κανείς το κύμα φυγής γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών, για να ενισχυθεί με προσωπικό το σύστημα χρειάζεται συνολική κυβερνητική παρέμβαση. Αυξήσεις μισθών, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ”, καταλήγει ο Μ. Γιαννάκος.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις