Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Αγιασμός στη Βουλή: Γόβες στιλέτο, χαμόγελα, selfies, απουσίες και… Σκοπιανό [pics]

Αγιασμός στη Βουλή: Γόβες στιλέτο, χαμόγελα, selfies, απουσίες και… Σκοπιανό [pics]
Φωτογραφία Eurokinissi

Mε διάθεση για πολιτικό σχολιασμό του χθεσινού (30.09.2018) δημοψηφίσματος στα Σκόπια προσήλθαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων στον καθιερωμένο αγιασμό από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Δ΄ Σύνοδος της ΙΖ Κοινοβουλευτικής Περιόδου στη Βουλή.

Βέβαια από τον αγιασμό στη Βουλή δεν έλειψαν και τα… χαρούμενα ενσταντανέ, με γελάκια, selfies ανάμεσα στους βουλευτές, αλλά και “μουτράκια”. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σύντομη συνομιλία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του γαμπρού του.

Στις εντυπωσιακές εικόνες της ημέρας και αυτή της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, με τις μαύρες ψηλοτάκουνες γόβες και την κόκκινη τσάντα της.

Παρουσίες και απουσίες από τον αγιασμό…

Παρά τις αρκετές βουλευτικές απουσίες, ο σημερινός αγιασμός της νέας Ολομέλειας διεξήχθη υπό την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη και των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά και Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη.

Ανάμεσα πάντως στους απόντες από πολιτικούς αρχηγούς  ήταν ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ιερατική ευχή…

«Θα θέλαμε να σας ευχηθούμε από την καρδιά μας, να έχετε πολύ και καλή δύναμη, σύνεση και σοφία, όπως απαιτούν τα πράγματα της εποχής μας. Πολύ και καλή δύναμη για τη νέα χρονιά» ήταν η ευχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου στους βουλευτές μετά την τελετή του αγιασμού.

Ο  κ. Ιερώνυμος πάντως, αναχωρώντας πάντως από το κτήριο της Βολής και ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το δημοψήφισμα των Σκοπίων σχολίασε «αναμενόμενο το αποτέλεσμα…» ενώ στο ερώτημα «τί θα γίνει τώρα;» ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε με ένα  ευρύτερο τρόπο λέγοντας πως «θα προσπαθήσουμε και η μία πλευρά και η άλλη πλευρά. Εμείς τα δικά μας τα πράματα θα κοιτάξουμε. Εμείς κάναμε τον αγιασμό στη Βουλή σήμερα. Μια καινούργια χρονιά αρχίζει κι ας ελπίσουμε ότι θα είναι καλύτερη από τι άλλες χρονιές. Ευχήθηκα να έχουν δύναμη οι βουλευτές μας, να έχουν σοφία και σύνεση γιατί περιμένουμε πολλά, γιατί έχουμε υποφέρει και πολλά…».

Πριν από τον αγιασμό, στην καθιερωμένη επίσκεψή του Αρχιεπισκόπου στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, ο κ. Ιερώνυμος στη σύντομη συνομιλία που είχε με τον Νίκο Βούτση, αρκέστηκε σε μια συμβουλή: «να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη όλοι μας» απαντώντας στην αναφορά του Βούτση για την έξοδο από τα Μνημόνια.

Στην επισήμανση του Αρχιεπισκόπου, ο Νίκος Βούτσης χτύπησε το χέρι του στο ξύλο του τραπεζιού και είπε «ούτε τα ίδια ούτε αλλά Μακαριώτατε, πρέπει η σοφία αυτών των χρόνων να πρυτανεύσει». Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε πάντως και στην παρουσία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας στην αρχή κάθε Συνόδουτης Βουλής λέγοντας πως «αν και δεν είναι θεσμοποιημένη είναι ισχυρά παραδοσιακά υπαρκτή και την σεβόμαστε σαν τέτοια στην αρχή κάθε Συνόδου».

Ανακαινισμένη Ολομέλεια

Ο πρόεδρος της Βουλής ευχήθηκε στους βουλευτές καλή δύναμη ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου ενώ τους τόνισε πως «σας υποδεχόμαστε σε μια ανακαινισμένη αίθουσα της Βουλής. Με ένα υπερσύχρονο σύστημα ψηφοφορίας που το έχουμε δοκιμάσει από την προηγούμενη κοινοβουλευτική συνόδο αλλά και σε μια αίθουσα που έχει ολοκληρωθεί η πλήρης ανακαίνιση της οροφής. Μια ανακαίνιση που έγινε μετά από 80 χρόνια και αυτό το βλέπουμε και στον φωτισμό και στο ότι από εδώ και πέρα δεν θα μπαίνουν νερά. Αυτά τα έργα της ανακαίνισης της οροφής ολοκληρώθηκαν, σε μας  τώρα μένει να ολοκληρώσουμε και όλα τα άλλα…».

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Κατά την είσοδο των βουλευτών για τον αγιασμό στο περιστύλιο, πρώτος ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δήλωσε στις κάμερες: «Ο Θεός της Ελλάδος την προστατεύει. Προστατεύει τα εθνικά δίκαια. Και ευτυχώς που υπάρχει και αυτός γιατί η πολιτική δυστυχώς είναι ανύπαρκτη. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η συμφωνία δεν θα περάσει. Είτε έτσι είτε αλλιώς. Πολύ σωστά η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει διότι είναι επιζήμια εθνικά».

Όταν ρωτήθηκε αν η Συμφωνία αυτή μπορεί να περάσει από τη Βουλή είπε: «ας έρθει. Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε ό,τι και να είναι. Είτε πατάτα είναι είτε κολοκύθα, εμείς δεν ψηφίζουμε….».

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης από την πλευρά του δήλωσε: «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Είναι προφανώς απόρριψη από την πλευρά του λαού των Σκοπίων, της συμφωνίας για τις Πρέσπες» και πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα αυτό είναι προφανές ότι αλλάζει και τους συσχετισμούς στην αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ. Και από εκεί που η αντιπολίτευση δεσμευόταν ότι πρόκειται να ψηφίσει για να γίνουν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τώρα ουσιαστικά βάζει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Πρώτο θύμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο Ζάεφ. Ελπίζουμε ότι το δεύτερο θύμα θα είναι η κυβέρνηση Τσίπρα».

Ο Μάκης Βορίδης επισήμανε πως «σε περίπτωση που τυχόν περάσουν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή των Σκοπίων, τότε προφανώς θα έρθει το ζήτημα προς κύρωση στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει κυβερνητική αστάθεια, σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει οι κυβερνητικοί εταίροι. Η διγλωσσία βεβαίως σε κυβερνητικό επίπεδο παραμένει. Άλλη ανάλυση κάνει ο κ. Κοτζιάς άλλη θέση έχει ο κ. Καμμένος. Όλα αυτά προφανώς επηρεάζουν και δημιουργούν συνθήκες ελλείψεως πολιτικής σταθερότητας».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει θέατρο παραλόγου σε ένα μείζον εθνικό θέμα» και πρόσθεσε ότι «το χθεσινό δημοψήφισμα στα Σκόπια βάζει τη γειτονική χώρα σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας. Αλλά βάζει σε αβεβαιότητα και την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτά όσον αφορά τη γειτονική χώρα. Όσον αφορά τα δικά μας, δυστυχώς βλέπω να συνεχίζεται ένα ακατανόητο θέατρο παραλόγου με μια κυβέρνηση η οποία υιοθετεί σε μείζον εθνικό θέμα, διαφορετικές σχολές ανάλυσης, σκέψης και πολιτικές. Άλλα λέει ο κ. Καμμένος άλλα λέει ο κ. Κοτζιάς. Αλλιώς εκτιμούν το αποτέλεσμα στο υπουργείο Εξωτερικών αλλιώς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί, συνεχίζεται εδώ και περίπου ένα χρόνο. Είναι μια ύβρις απέναντι στον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση αυτή τους λέει κατάμουτρα ότι “σας κοροϊδεύω”. Αυτό πρέπει να τελειώσει όλοι πρέπει να αναλάβουν επιτέλους της ευθύνες τους».

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, όταν ρωτήθηκε είπε πως «θα μελετήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα δούμε τη σημαίνει… Οι γείτονες θα αποφασίσουν ποιο θέλουν να είναι το μέλλον τους, ποια θέλουν να είναι η πορεία τους. Η Ελλάδα θα πρέπει να καταλήξει ότι μπορεί να είναι περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια και στη Νοτιανατολική Ευρώπη και πυλώνας σταθερότητας. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλος ο πολιτικός κόσμος και να κάνουμε επανεκκίνηση στην εξωτερική μας πολιτική, με σοβαρότητα, με ψυχραιμία και με προοπτική». Ως προς την εκτίμηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η κα Παπακώστα ανέφερε πως «βιαστικές και πρόχειρες διαπιστώσεις δεν με αφορούν, θα το μελετήσουμε το αποτέλεσμα και θα δούμε τι σημαίνει. Σημασία έχει εμείς να είμαστε συνετοί και ψύχραιμοι και όχι βιαστικοί».

Από την κυβερνητική πλειοψηφία, δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης που σχολίασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μιλώντας για «δικαίωση του Πάνου Καμμένου», και τόνισε ότι «ο πρόεδρος του κόμματός μας είχε προβλέψει ότι οι δυσκολίες θα υπήρχαν στο εσωτερικό της γείτονος χώρας και πράγματι, αποδείχθηκε, ότι η αποχή και έγκαιρο δεν καθιστά το δημοψήφισμα και έννομο αποτέλεσμα δεν παράγει, προκαλεί δε μια δυσαρμονία μεταξύ του λαϊκού αισθήματος του λαού των Σκοπίων και της κυβερνητικής πρωτοβουλίας της γείτονος».

Στο ερώτημα αν «προκαλεί δυσκολίες» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στη χώρα μας, ο κ. Κατσίκης είπε: «Μάλλον δημιουργεί ευκολίες, διότι αν οι εκεί διαδικασίες, που προβλέπει το προσύμφωνο δεν συνεχιστούν, αναπόσπαστο εδώ το κυβερνητικό σχήμα θα προχωρήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, κατά την γνώμη μου, ώστε να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε και είναι σημαντικό και από αυτό θα κριθούμε».

Σε εντελώς πάντως άλλη ανάγνωση προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης που είπε πως «ο Καμμένος θα πρέπει να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση για να εμποδίσει τη συμφωνία των Πρεσπών» και πρόσθεσε «η αποχή στο δημοψήφισμα στα Σκόπια ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει τα σχέδια τους και δεν θα περάσουν συνταγματικές αλλαγές. Σε αυτό το σημείο, εμείς ως Ελλάδα έχουμε χάσει το πλεονέκτημα μας. Όλες οι διαδικασίες για το ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν και αν θέλει ο κ. Καμμένος να εμποδίσει αυτή τη συμφωνία και να σταματήσει αυτή την κατάπτυστη -για εμάς- συμφωνία, θα πρέπει να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Καμμένος είναι αυτό που έδωσε το στυλό στο χέρι του κ. Τσίπρα για να πάει στις Πρέσπες και να υπογράψει μαζί με τον κ. Κοτζιά».

Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις